Bučke v omaki
(prikuha za 4 osebe)
Potrebujete:
2 mladi jedilni bučki
1 srednje veliko čebulo
1 jušno žlico masti (ali maščobe po želji)
ščep sladkorja
1 ali 2 žlici moke
1 veliko žlico paradižnikovega koncentrata (v sezoni ga nadomestite z 2 do 3 dobro zrezanimi paradižniki)
2 do 3 zrna (stroke) strtega česna
1/4 dcl kisa (ali 1/2 dcl belega domačega vina)
kumino
Priprava:
Mlade jedilne bučke ni potrebno lupiti,, le zribajte jih kot repo (lahko jih narežete tudi na kolobarčke ali kocke), potrosite s soljo in kumino,polijte s kisom ali vinom, premešajte in pustite stati vsaj nekaj minut.
V kozico denite žlico masti, vrzite vanjo ščep sladkorja, drobno zrezano čebulo, ter 1 ali 2 žlici moke.
Naredite prežganje, ko moka zarumeni, dodajte že prej pripravljene bučke s tekočino vred. To dobro razmešajte, malo podinstajte, nato pa dodajte paradižnikov koncentrat ali zrezan zrel paradižnik.
Po potrebi malo zalijte z juho ali vodo (4 do 5 dcl), razmešajte in pustite nekaj časa vreti (vsega skupaj 15 minut). Proti koncu dodajte stolčen česen.
Bučke naj ne vro predolgo, ker postanejo vodene in neokusne.
Pripis: Lahko tudi naredite navadno prežganje, brez sladkorja, namesto paradižnikovega koncentrat (ali svežih paradižnikov) dodate nekaj žlic smetane (za tiste, ki ne hujšajo).
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.