Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še toliko bolje. V prispevku najdete odličen recept, kako jih pripraviti.
Bučke v omaki (foto: Jožica Ostrožnik)
Bučke v omaki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Bučke v omaki
(prikuha za 4 osebe)

Potrebujete:

2 mladi jedilni bučki
1 srednje veliko čebulo
1 jušno žlico masti (ali maščobe po želji)
ščep sladkorja
1 ali 2 žlici moke
1 veliko žlico paradižnikovega koncentrata (v sezoni ga nadomestite z 2 do 3 dobro zrezanimi paradižniki)
2 do 3 zrna (stroke) strtega česna
1/4 dcl kisa (ali 1/2 dcl belega domačega vina)
kumino

Priprava:

Mlade jedilne bučke ni potrebno lupiti,, le zribajte jih kot repo (lahko jih narežete tudi na kolobarčke ali kocke), potrosite s soljo in kumino,polijte s kisom ali vinom, premešajte in pustite stati vsaj nekaj minut.

V kozico denite žlico masti, vrzite vanjo ščep sladkorja, drobno zrezano čebulo, ter 1 ali 2 žlici moke.

Naredite prežganje, ko moka zarumeni, dodajte že prej pripravljene bučke s tekočino vred. To dobro razmešajte, malo podinstajte, nato pa dodajte paradižnikov koncentrat ali zrezan zrel paradižnik.

Po potrebi malo zalijte z juho ali vodo (4 do 5 dcl), razmešajte in pustite nekaj časa vreti (vsega skupaj 15 minut). Proti koncu dodajte stolčen česen.

Bučke naj ne vro predolgo, ker postanejo vodene in neokusne.

Pripis: Lahko tudi naredite navadno prežganje, brez sladkorja, namesto paradižnikovega koncentrat (ali svežih paradižnikov) dodate nekaj žlic smetane (za tiste, ki ne hujšajo).

 Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.