Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še toliko bolje. V prispevku najdete odličen recept, kako jih pripraviti.
Bučke v omaki (foto: Jožica Ostrožnik)
Bučke v omaki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Bučke v omaki
(prikuha za 4 osebe)

Potrebujete:

2 mladi jedilni bučki
1 srednje veliko čebulo
1 jušno žlico masti (ali maščobe po želji)
ščep sladkorja
1 ali 2 žlici moke
1 veliko žlico paradižnikovega koncentrata (v sezoni ga nadomestite z 2 do 3 dobro zrezanimi paradižniki)
2 do 3 zrna (stroke) strtega česna
1/4 dcl kisa (ali 1/2 dcl belega domačega vina)
kumino

Priprava:

Mlade jedilne bučke ni potrebno lupiti,, le zribajte jih kot repo (lahko jih narežete tudi na kolobarčke ali kocke), potrosite s soljo in kumino,polijte s kisom ali vinom, premešajte in pustite stati vsaj nekaj minut.

V kozico denite žlico masti, vrzite vanjo ščep sladkorja, drobno zrezano čebulo, ter 1 ali 2 žlici moke.

Naredite prežganje, ko moka zarumeni, dodajte že prej pripravljene bučke s tekočino vred. To dobro razmešajte, malo podinstajte, nato pa dodajte paradižnikov koncentrat ali zrezan zrel paradižnik.

Po potrebi malo zalijte z juho ali vodo (4 do 5 dcl), razmešajte in pustite nekaj časa vreti (vsega skupaj 15 minut). Proti koncu dodajte stolčen česen.

Bučke naj ne vro predolgo, ker postanejo vodene in neokusne.

Pripis: Lahko tudi naredite navadno prežganje, brez sladkorja, namesto paradižnikovega koncentrat (ali svežih paradižnikov) dodate nekaj žlic smetane (za tiste, ki ne hujšajo).

 Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.