Rabili boste le 15 minut za pripravo in dobrih 20 minut za peko.
Le še skleda sezonske solate (pri meni je bil danes mlad stročji fižol v družbi s paradižnikom, pramemi paprike, nekaj nalistanimi in neolupljenimi kumarami, čebulo, bučnim oljem, kisom, soljo, poprom) in zmaga bo vaša.
Sestavine:
15 kom čevapčičev (cca slabega 1/2 kg)
27,5 dkg razvaljanega listnatega testa
10 dkg Abc namaza (kajmaka, philadelfije, mascarponeja...)
1 drobno jajce + par kapljic olja (ali vode)
Priprava:
Najprej vklopite pečico na 200 stopinj. Razvaljano listnato testo razrežite na kvadrate s stranico 8 cm (dobili boste 15 kvadratov).
Na vsak kvadrat dajte najprej dobre 1/2 žličke namaza, na namaz rahlo pritisnite čevap, nato dva vogala nasprotnih si stranic listnatega testa premažite z razžvrkljanim jajcem in ju preklopite preko čevapa, testo malce s prsti pritisnite, da se bo lepo zlepilo in se pri peki ne bo odpiralo. Ko boste oblekli v srajčke vse čevape, jih le še premažite s preostankom jajčka ter potisnite v segreto pečico. Na dno pečice pa postavite eno skodelico vode, približno 1l da se bo med peko ustvarila para, pri tem se bo testo lepo dvigovalo, čevapi pa bodo ostali sočni.
Pecite 20 - 23 minut, do zlatorjave barve.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa
NASVET: če želite lahko premazane čevape posipate s sezamom ali makom. Fino se poda zraven kakšna pomaka, npr; lonček navadnega jogurta, 3 žlice kremnega sira, malo česna v prahu, sol, poper po okusu, nastrižen drobnjak in z žlico premešati. Ne pozabite na ajvar itd.
NAMIG: čevape lahko predhodno ovijete v rezino slanine, vendar jih morate v tem primeru pred zavijanjem v testo, na hitro popeči na ponvi z malo maščobe, ravno toliko, da slanina malo zakrkne.
Testo lahko pred polaganjem čevapov nanj, na tanko premažete tudi z malo ajvarja. Namesto namaza pod čevapom pride v poštev rezina sira...
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.