Iz Jožičine kuhinje: Fakovi metrski keksi

Teh okusnih keksov ni nikoli preveč! Še posebej, če recept prihaja iz Jožičine kuhinje ...
Jakovi piškoti (foto: Jožica Ostrožnik)
Jakovi piškoti (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poraba:

50 dkg mehke bele moke (+ 10 dkg, če je potrebno)
20 dkg ostre moke
3/4 vrečke pecilnega praška
35 dkg masla (sobne temperature)
30 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
4 jajca
2 do 3 žlice smetane iz kuhanega mleka (ali kisle smetane)
nastrgana limonina lupina, majčkeno ruma
ščep soli

Po želji še:

5 dkg kokos moke (mletih orehov, lešnikov, 1 žlica čokolade v prahu)

 

Izdelava:

Maslo, sladkor in vanili zmiksam na električni mikser.

Dodam jajca, smetano, nastrgano limonino lupino, par kapljic ruma (saj veste, da je pri športnikih prepovedan doping) in še malo premiksam.

Dodam moko s pecilnim in sol, na hitro zamesim v prožno testo.

Razdelim ga na dva dela.
V en del dam po želji kokos ali mlete orehe, lešnike, čokolado v prahu .... , drugi del pustim takšen kot je.

Testo dam v hladilnik za 1/2 ure, da se primerno strdi.

Pripravim si tri pekače, ki jih le namastim (ni potreben peki papir).

Na "flajšmašino" naredim metre testa in pri tem hitim kot Fak na progi. Moje orožje je nož za razrez keksov, ja kaj čem, puške ne maram.

Med tem časom si tudi ogrejem pečico na 180 stopinj in pečem do željene barve, to je 12 do 15 minut.

Če me barva jezi, vklopim ventilator.

Ko prispem na cilj, jih že pol manjka, pa naj jim bo, dober tek.

Olimpijski pozdrav Iz Jožičine kuhinje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

 

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.