Iz Jožičine kuhinje: Germknedle

Specialiteta avstrijskih restavracij, še posebej radi si jih privoščijo smučarji in obiskovalci zimskih središč.
Avstrijska specialiteta (foto: Jožica Ostrožnik)
Avstrijska specialiteta (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 6 - 8 velikih vzhajanih cmokov boste potrebovali:

25 dkg gladke moke
1,25 dcl mleka
2 dkg svežega kvasa
5 dkg masla
1 jajce
1 rumenjak
3 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
ščep soli

Za polnjenje:

6 - 8 čajnih žličk slivove marmelade (ali po želji)
1 čajna žlička ruma

Za vanilijevo omako:

1,5 dcl mleka
1,5 dcl sladke smetane
1 vanilijev strok
3 rumenjake
5 dkg sladkorja

Za posip:

3 dkg mletega maka
3 dkg sladkorja v prahu

Izdelava:

Maslo zmehčano, moka presejana, jajce in rumenjak sobne temperature, mleko mlačno!

Nadrobljeni kvas, mlačno mleko razmešajte, dodajte 2 žlici moke, sladkor in vse dobro zmešajte.

Ko se dvigne, ga vlijte v jamico k presejani moki, ki ste jo ob strani že prej solili. Dodajte še 5 dkg raztopljenega masla, a ne vročega, vanili sladkor, jajce in rumenjak.

Najprej zamešajte z vilico, nato zamesite z roko v mehko, gladko in voljno testo.

Pokrito z živilsko folijo naj vzhaja na toplem 30 minut.

Vzhajano testo razdelite na 6 - 8 enako velikih kroglic,
jih z roko sploščite, dajte na vsako po čajno žličko marmelade, v katero ste dodali žličko ruma.

Testo zaprite in oblikujte v kroglico (najlažje je, če robove prej premažete z vodo), da pri kuhanju nadev ne pobegne ven. Vzhajajte 30 minut.

Med tem časom zavrite vodo v večji in širši posodi, ker germknedle tekom kuhanja zelo lepo narastejo, rabijo veliko prostora. Jaz sem kuhala po 3 v voku. Ko germknedle date v vrelo osoljeno vodo, jih kuhajte 8 - 10 minut in pokrova ne dvigujte, sicer vam ne bodo lepo narasli.

Po 10 minutah jih odkrijte, obrnite in ne pokrivajte več, le kuhajte jih še 5 minut.

Priprava vanilijeve omake:

Mleko in 1 dcl smetane skupaj segrevati in dodati vsebino vanilijevega stroka (zavreti ne sme).

Rumenjake stepsti z metlico ročno, s sladkorjem in preostankom smetane (0,5 dcl).

Neprestano mešati in vanje počasi vlivati vročo mešanico mleka s smetano.

Sedaj pristaviti na tihi ogenj in kuhati še 5 minut, ne pozabite mešati. Omaka se mora zgostiti, a ne sme zavreti, ker bi jajca zakrknila!

V to omako ne gre moka ali škrob kot pri slaščičarski vanili kremi, dovolj je gostota, ki nastane s kuhanjem rumenjakov.

Postrezite tople, takoj ko so kuhani.
Prelijte z vanilijevo omako in obilno posipajte z mešanico maka in sladkorja v prahu.

NASVET: germknedle lahko kuhate tudi na pari.Če nimate te naprave, jih preprosto položite na cedilo in pokrijte, cedilo pa dajte nad lonec z vodo. Voda pod njimi mora vseskozi vreti. Čas kuhanja je enako dolg.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Popečena jajčka na divjih zeliščih

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk saj bomo le tak...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

KUHALNICA: Mehka cimetova omleta z jabolki

Mehka cimetova omleta z jabolki je primerna za vegane i...

KUHALNICA: Jogurtove kocke z borovnicami

Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-k...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.