Za 6 - 8 velikih vzhajanih cmokov boste potrebovali:
25 dkg gladke moke
1,25 dcl mleka
2 dkg svežega kvasa
5 dkg masla
1 jajce
1 rumenjak
3 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
ščep soli
Za polnjenje:
6 - 8 čajnih žličk slivove marmelade (ali po želji)
1 čajna žlička ruma
Za vanilijevo omako:
1,5 dcl mleka
1,5 dcl sladke smetane
1 vanilijev strok
3 rumenjake
5 dkg sladkorja
Za posip:
3 dkg mletega maka
3 dkg sladkorja v prahu
Izdelava:
Maslo zmehčano, moka presejana, jajce in rumenjak sobne temperature, mleko mlačno!
Nadrobljeni kvas, mlačno mleko razmešajte, dodajte 2 žlici moke, sladkor in vse dobro zmešajte.
Ko se dvigne, ga vlijte v jamico k presejani moki, ki ste jo ob strani že prej solili. Dodajte še 5 dkg raztopljenega masla, a ne vročega, vanili sladkor, jajce in rumenjak.
Najprej zamešajte z vilico, nato zamesite z roko v mehko, gladko in voljno testo.
Pokrito z živilsko folijo naj vzhaja na toplem 30 minut.
Vzhajano testo razdelite na 6 - 8 enako velikih kroglic,
jih z roko sploščite, dajte na vsako po čajno žličko marmelade, v katero ste dodali žličko ruma.
Testo zaprite in oblikujte v kroglico (najlažje je, če robove prej premažete z vodo), da pri kuhanju nadev ne pobegne ven. Vzhajajte 30 minut.
Med tem časom zavrite vodo v večji in širši posodi, ker germknedle tekom kuhanja zelo lepo narastejo, rabijo veliko prostora. Jaz sem kuhala po 3 v voku. Ko germknedle date v vrelo osoljeno vodo, jih kuhajte 8 - 10 minut in pokrova ne dvigujte, sicer vam ne bodo lepo narasli.
Po 10 minutah jih odkrijte, obrnite in ne pokrivajte več, le kuhajte jih še 5 minut.
Priprava vanilijeve omake:
Mleko in 1 dcl smetane skupaj segrevati in dodati vsebino vanilijevega stroka (zavreti ne sme).
Rumenjake stepsti z metlico ročno, s sladkorjem in preostankom smetane (0,5 dcl).
Neprestano mešati in vanje počasi vlivati vročo mešanico mleka s smetano.
Sedaj pristaviti na tihi ogenj in kuhati še 5 minut, ne pozabite mešati. Omaka se mora zgostiti, a ne sme zavreti, ker bi jajca zakrknila!
V to omako ne gre moka ali škrob kot pri slaščičarski vanili kremi, dovolj je gostota, ki nastane s kuhanjem rumenjakov.
Postrezite tople, takoj ko so kuhani.
Prelijte z vanilijevo omako in obilno posipajte z mešanico maka in sladkorja v prahu.
NASVET: germknedle lahko kuhate tudi na pari.Če nimate te naprave, jih preprosto položite na cedilo in pokrijte, cedilo pa dajte nad lonec z vodo. Voda pod njimi mora vseskozi vreti. Čas kuhanja je enako dolg.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.