Iz Jožičine kuhinje: Germknedle

Specialiteta avstrijskih restavracij, še posebej radi si jih privoščijo smučarji in obiskovalci zimskih središč.
Avstrijska specialiteta (foto: Jožica Ostrožnik)
Avstrijska specialiteta (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 6 - 8 velikih vzhajanih cmokov boste potrebovali:

25 dkg gladke moke
1,25 dcl mleka
2 dkg svežega kvasa
5 dkg masla
1 jajce
1 rumenjak
3 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
ščep soli

Za polnjenje:

6 - 8 čajnih žličk slivove marmelade (ali po želji)
1 čajna žlička ruma

Za vanilijevo omako:

1,5 dcl mleka
1,5 dcl sladke smetane
1 vanilijev strok
3 rumenjake
5 dkg sladkorja

Za posip:

3 dkg mletega maka
3 dkg sladkorja v prahu

Izdelava:

Maslo zmehčano, moka presejana, jajce in rumenjak sobne temperature, mleko mlačno!

Nadrobljeni kvas, mlačno mleko razmešajte, dodajte 2 žlici moke, sladkor in vse dobro zmešajte.

Ko se dvigne, ga vlijte v jamico k presejani moki, ki ste jo ob strani že prej solili. Dodajte še 5 dkg raztopljenega masla, a ne vročega, vanili sladkor, jajce in rumenjak.

Najprej zamešajte z vilico, nato zamesite z roko v mehko, gladko in voljno testo.

Pokrito z živilsko folijo naj vzhaja na toplem 30 minut.

Vzhajano testo razdelite na 6 - 8 enako velikih kroglic,
jih z roko sploščite, dajte na vsako po čajno žličko marmelade, v katero ste dodali žličko ruma.

Testo zaprite in oblikujte v kroglico (najlažje je, če robove prej premažete z vodo), da pri kuhanju nadev ne pobegne ven. Vzhajajte 30 minut.

Med tem časom zavrite vodo v večji in širši posodi, ker germknedle tekom kuhanja zelo lepo narastejo, rabijo veliko prostora. Jaz sem kuhala po 3 v voku. Ko germknedle date v vrelo osoljeno vodo, jih kuhajte 8 - 10 minut in pokrova ne dvigujte, sicer vam ne bodo lepo narasli.

Po 10 minutah jih odkrijte, obrnite in ne pokrivajte več, le kuhajte jih še 5 minut.

Priprava vanilijeve omake:

Mleko in 1 dcl smetane skupaj segrevati in dodati vsebino vanilijevega stroka (zavreti ne sme).

Rumenjake stepsti z metlico ročno, s sladkorjem in preostankom smetane (0,5 dcl).

Neprestano mešati in vanje počasi vlivati vročo mešanico mleka s smetano.

Sedaj pristaviti na tihi ogenj in kuhati še 5 minut, ne pozabite mešati. Omaka se mora zgostiti, a ne sme zavreti, ker bi jajca zakrknila!

V to omako ne gre moka ali škrob kot pri slaščičarski vanili kremi, dovolj je gostota, ki nastane s kuhanjem rumenjakov.

Postrezite tople, takoj ko so kuhani.
Prelijte z vanilijevo omako in obilno posipajte z mešanico maka in sladkorja v prahu.

NASVET: germknedle lahko kuhate tudi na pari.Če nimate te naprave, jih preprosto položite na cedilo in pokrijte, cedilo pa dajte nad lonec z vodo. Voda pod njimi mora vseskozi vreti. Čas kuhanja je enako dolg.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razva...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.