Že so tu prve jagode, tako vrtne kot gozdne.
Na hitro sem se odločila, da vam zaupam recept za hitro marmelado.
Pripravite si:
1 kg jagod (operite jih s peclji, šele nato jih odstranite)
1 kg sladkorja (lahko tudi 1/2 manj sladkorja, ne bo pa tako dobra)
25 gr želina
1 limona - iztisnjen sok
1 vanilijev sladkor
2 žlici ruma
1 banana (dobro zmečkana z vilico)
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)
V posodo z dvojnim dnom stresite vse jagode, jih s stiskalnico zmečkajte in posipajte z želinom.
Med mešanjem jih segrejte do vrenja, vmes dodajte sladkor z vanilijevim sladkorjem.
Na štedilniku jih pustite in mešajte le še toliko časa, da se sladkor raztopi (2 do 3 minute).
Med tem časom vanje iztisnite limonin sok (ta pomaga obdržati lepo barvo).
Tik preden odstavite, vmešajte še banano, da oplemenitite okus in dolijte rum.
Napolnite manjše kozarčke, ki ste jih prej sterilizirali na 110 stopinj, vsaj 10 minut in še vroče zaprite, prav tako s sterilnimi pokrovčki.
Kozarčke dobro pokrijte in ohlajajte čez noč.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.