Iz Jožičine kuhinje: Juha iz štorovk

Tokrat iz Jožičine kuhinje diši po slastni juhi iz štorovk. Dobro upoštevajte navodila za pripravo, da bo juha slastna in predvsem užitna.
Recept za odlično gobovo juho (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Recept za odlično gobovo juho (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poznamo več imen štorovke, mraznice, gospodinje jih poznamo tudi kot krezeljci.


Ime so te gobe dobile po rastišču, ker jih najdemo ob ali na razpadajočih štorih. Mraznice pa po prvem mrazu, ki se pojavi v jesenskem času.


Pri pripravi moramo biti previdni, saj so pogojno užitne!! Pred uporabo jih moramo vsaj 5 minut blanširati v rahlo osoljenem kropu!!

Recept je za 4 osebe.

 

Sestavine
30 do 40 dkg štorovk
1 polna žlica svinjske masti (olivno olje, olje, maslo)
1 srednje debela čebula
2 stroka (zrna) česna
3 do 4 srednje debeli krompirji
2 korenčka (rdeč in rumen)
2 lovorjeva lista
šetraj
2 žlici moke
sol
poper
1,2 l vode (jušne osnove)
1 žlica svežega nasekljanega petršilja

 

 

Priprava
Štorovke očistimo, najboljši so mali klobučki (veliki kot gumbi) in jih vsipamo v rahlo slan krop, počakamo, da ponovno zavrejo in ogenj ugasnemo, tako pokrite pustimo 5 minut!!
Nato jih predcedimo in vodo zavržemo.
Zelenjavo olupimo in narežemo na manjše kocke.
Na masti prepražimo moko, dodamo čebulo in česen, da zarumeni, nato dodamo zblanširane štorovke in jih med mešanjem hitro popražimo ter vse skupaj zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
Dodamo vso narezano zelenjavo in začimbe (sol, poper, lovor, šetraj in še kaj po sojih željah).
Kuhamo 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča.
Jed obogatimo z žlico vina in nasekljanim petršiljem.
Juho iz štorovk ponudimo s kosom doma pečenega, še dišečega kruha.

 


Če imamo zahtevne goste, pa se potrudimo in specimo kruhove skodelice, v katerih bo juha zgledala precej vabljivo.

 

NASVET: še vedno pa velja pravilo, nabirajmo le tiste gobe, ki jih dobro poznamo!!

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.