Iz Jožičine kuhinje: Juha iz štorovk

Tokrat iz Jožičine kuhinje diši po slastni juhi iz štorovk. Dobro upoštevajte navodila za pripravo, da bo juha slastna in predvsem užitna.
Recept za odlično gobovo juho (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Recept za odlično gobovo juho (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poznamo več imen štorovke, mraznice, gospodinje jih poznamo tudi kot krezeljci.


Ime so te gobe dobile po rastišču, ker jih najdemo ob ali na razpadajočih štorih. Mraznice pa po prvem mrazu, ki se pojavi v jesenskem času.


Pri pripravi moramo biti previdni, saj so pogojno užitne!! Pred uporabo jih moramo vsaj 5 minut blanširati v rahlo osoljenem kropu!!

Recept je za 4 osebe.

 

Sestavine
30 do 40 dkg štorovk
1 polna žlica svinjske masti (olivno olje, olje, maslo)
1 srednje debela čebula
2 stroka (zrna) česna
3 do 4 srednje debeli krompirji
2 korenčka (rdeč in rumen)
2 lovorjeva lista
šetraj
2 žlici moke
sol
poper
1,2 l vode (jušne osnove)
1 žlica svežega nasekljanega petršilja

 

 

Priprava
Štorovke očistimo, najboljši so mali klobučki (veliki kot gumbi) in jih vsipamo v rahlo slan krop, počakamo, da ponovno zavrejo in ogenj ugasnemo, tako pokrite pustimo 5 minut!!
Nato jih predcedimo in vodo zavržemo.
Zelenjavo olupimo in narežemo na manjše kocke.
Na masti prepražimo moko, dodamo čebulo in česen, da zarumeni, nato dodamo zblanširane štorovke in jih med mešanjem hitro popražimo ter vse skupaj zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
Dodamo vso narezano zelenjavo in začimbe (sol, poper, lovor, šetraj in še kaj po sojih željah).
Kuhamo 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča.
Jed obogatimo z žlico vina in nasekljanim petršiljem.
Juho iz štorovk ponudimo s kosom doma pečenega, še dišečega kruha.

 


Če imamo zahtevne goste, pa se potrudimo in specimo kruhove skodelice, v katerih bo juha zgledala precej vabljivo.

 

NASVET: še vedno pa velja pravilo, nabirajmo le tiste gobe, ki jih dobro poznamo!!

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

Katera dieta je najbolj učinkovita in zdrava (po oceni strokovnjakov)?

Spoznajte dieto, ki ji prehranski strokovnjaki in zdrav...

IZ JOŽIČINE KUHINJE: Riževa solata

Jožica je tokrat pripravila recept za odlično brezmesno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.