Iz Jožičine kuhinje: Kako porabiti star kruh?

V prispevku boste našli mnogo koristnih nasvetov, kako porabiti star kruh in iz njega pripraviti okusne in enostavne jedi.
Star kruh lahko porabite v okusnih receptih. (foto: Jožica Ostrožnik)
Star kruh lahko porabite v okusnih receptih. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kruha se ne meče stran. V času karantene moramo biti z njim še posebej iznajdljivi, racionalni in tudi varčni. Kruh kot eden od osnovnih delov jedilnika je lahko super sestavina za cel kup novih jedi. Ker pa se včasih pri najboljši volji ne spomnimo nobenega recepta, vam jih zdajle na hitro napišem nekaj, ki jih najpogosteje uporabljam tudi sama.

 

Star kruh z jajcem - za zajtrk ali večerjo

Kruh narežemo na malo večje kocke, lahko ga tudi kar nalomite in ga v skledi polijemo z malo mleka.
V drugi posodi razžvrkljamo jajček, dva ali tri ... in vse skupaj vržemo na malo pomaščen pekač.
Na hitro popražimo, da jajca zakrknejo, kruh pa postane mehak.
Jed lahko pripravimo na sladek način (z malo cimeta, medu, rozin, z marmelado, sadjem, kompotom ...), lahko pa jo pripravimo v slani varianti (že med peko posolimo, popopramo, dodamo na kocke narezano šunko, slanino (ali brez), tudi sveža paprika gre lepo zraven in zagotovo se najde še kaj drugega primernega v hladilniku.
Za začimbo lahko uporabimo narezane liste mlade čebule.Zelo okusno!

 

Narastki

Že malo trd kruh, ki smo ga poparili, je lahko tudi super dodatek k narastku, hkrati z njim lahko uporabimo tudi kakšno zelenjavo (svežo ali iz skrinje).
Popražimo na maslu čebulo, dodamo česen, da zadiši.
Odstranimo z ognja, dodamo kruh, po okusu solimo, dodamo začimbe (ni treba pretiravati), vse to razdelimo po dnu manjšega pekača, po želji dodamo različno zelenjavo (prej jo je dobro na hitro pokuhati) in prelijemo z mešanico razžvrkljanih jajc in smetane za kuhanje.
Spečemo v pečici do lepe zlatorjave barve.

 

Kruhovi cmoki/kruhov štrukelj

Tudi to je ena od rešitev. Kruh poparimo in pokrijemo v skledi.
Na maslu prepražimo kocke čebule, malo česna.
Še toplo polijemo čez poparjen kruh, dodamo malo parmezana.
Ko je rahlo ohlajeno, dodamo še jajca in drobno sesekljan petršilj, solimo in popramo.
Dobro pregnetemo in pustimo stati, da se vse skupaj malo prepoji.
Nato z mokrimi rokami oblikujemo manjše kroglice (cmočke), ki jih na kratko pokuhamo v osoljenem kropu.
Po lastni želji zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami.

Če nimate časa za kroglice, lahko isto maso oblikujete v debelejši zvitek (rolado), ga zavijete v prtiček ali živilsko folijo, ali ga kuhate tudi v posebnem cedilu na sopari.
Če je kuhan na sopari, okus ostane bolj intenziven, štrukelj pa mehak.
V vsakem primeru je tole super priloga k mladi solati, ki jo boste kmalu nabrali na domačem vrtu.

 

Popečene kruhove kocke

Še ena varianta so popečene kocke starega kruha, ki jo uporabimo kot dodatek h kremnim juham.
Povsod gredo lepo zraven, če je v hladilniku še kakšna kisla smetana, pa bo to pika na i.
Z zlato popečenimi kruhovimi kockami in smetano v kremnih juhah boste osvojili tudi najbolj izbirčne najmlajše gurmane.

Popečene kruhove kockice vmešajte v pomladno solato ali jih priložite kot hrustljav dodatek k solatnemu krožniku z zrezkom.

 

Fila za nadevanega piščanca

Star narezan (nadrobljen) kruh z piščančjimi jetrci je lahko enkratna fila za nadevanega piščančka ali kakšno drugo meso (tudi kot zrolana sredica mesnega zvitka).

Na Gorenjskem ob veliki noči pripravljajo na podoben način samostojno jed, ki ji pravijo "kruhovo filanje".
Poparjenim krušnim kockam dodajo večjo količino jajc, na kocke narezano šunko, nariban trd sir (parmezan), začimbe, nasekljan mlad petršilj ...
Vse skupaj dobro pregnetejo in nadev dajo v živalsko črevo (po starem receptu ... kot bi pripravljali krvavice) ali pa v vrečko za pečenje.
Spečejo v pekaču in dobro ohladijo.

 

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.