Rolada za ljubitelje kave, ta zelo dobra kavina krema zadostuje za premaz dveh rolad ali ene torte.
Sestavine za biskvit ene rolade so sledeče:
4 cela jajca
14 dkg sladkorja + 1 vrečka vanilin sladkorja
4 žlice vode
15 dkg gladke bele moke + 1/2 vrečke pecilnega praška
nekaj kapljic ruma za boljšo aromo in dvig biskvita med peko (nadomestite ga lahko z naribano limonino lupino)
Izdelava:
Cela jajca in sladkor z vanilin sladkorjem stepajte v rahlo penasto maso, na polovici stepanja dodajte vodo in rum, stepajte malo dlje, da fino naraste, se zgosti in postane puhasta.
Po vrhu mase posipajte moko s pecilnim praškom in nežno ročno premešajte z lopatko ali žlico.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline
Nastalo maso spravite v pekač (nizek od pečice), na peki papir (peki papir kljub temu, da ga ni potrebno mastiti, le nekoliko namastite).
Maso specite v že prej ogreti klasični pečici na 180 stopinj / 20 minut, oziroma po potrebi.
Pečeno rolado s peki papirjem potegnite iz pekača počakajte 1 minutko in jo zvijte kar s peki papirjem vred ter jo dobro ohladite.
Če želite dve roladi, si pripravite maso še za drugo rolado in jo prav tako specite.
Med tem si pripravite kremo.
Sestavine za kremo dveh rolad so sledeče:
25 dkg masla sobne temperature
10 dkg sladkorja v prahu
10 dkg čokolade v prahu
2 do 3 najmanjše skodelice (skodelica je 1 dcl ali še manj) kuhane in dobro ohlajene prave kave z usedlino - zosom vred!
V posodo za stepanje najprej vsipajte čokoladni prah, nato na lističe narezano maslo, vrh pa nasujte še sladkor.
To najprej stepite, da lepo naraste v gosto kremo.
Šele sedaj dodajte 2 skodelici z zosom vred kuhane hladne pravo kave in stepite v gladko kremo (kavo iz tretje skodelice dolivajte le če je potrebno, ko vidite, da je krema lepo mazava, dolivanje ni več potrebno.
Rolado odvijte, ji pazljivo odstranite papir ter jo premažite s polovico kavine kreme (druga polovica kreme je za drugo rolado), sedaj le še z občutkom rolado zvijete.
Tako pripravljeno zavijte v peki papir ali alu folijo in postavite za 1/2 ure v zamrzovalnik ali za malo dlje v hladilnik.
Pripis: Biskvit za rolado lahko spečete tudi po tem receptu:
4 jajca ločite na beljake in rumenjake
12 dkg sladkorja
1/2 vrečke vanilin sladkorja
1/2 žličke ruma
10 dkg moke
1/2 vrečke pecilnega praška
* najprej stepite beljake in jim postopoma dodajajte sladkor in vanilin sladkor, dodajte postopoma rumenjake(stepajte malo dlje, da zmes naraste in se zgosti), na to posipajte moko s pecilnim praškom ter rahlo ročno premešajte.
Peka v klasični že ogreti pečici na 220 stopinj /10 minut.
Iz Jožičine kuhinje le še prijetno sladkanje
Vir : Marica Kokot
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.