Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati

Iz Jožičine kuhinje prihaja tokrat enostaven recept za peko kvašenih flancatov, ki se kar stopijo v ustih.
Kvašeni flancati (foto: Jožica Ostrožnik)
Kvašeni flancati (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujemo:
1 liter moke gladke (paziti 1 liter in NE 1 kg!)
1 kocka svežega kvasa
2 celi jajci
1/4 litra toplega mleka
za 1 večji oreh masla
2 zvrhani žlici sladkorja
1/2 čajne žličke ruma
naribana limonina lupina
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 mala žlička soli
olje za cvrenje
sladkor z dodatkom vanijevega sladkorja(za posip)

Postopek izdelave:
Najprej dam kvas na vzhajanje.V mešanico mleka, ki ga vzamem od osnove 1/2 dcl + 1/2 dcl tople vode nadrobim kocko kvasa, dodam 1/2 žlice sladkorja in 1 žlico moke, premešam in počakam, da se dvigne. Dvigniti se mora kvas, da ne boste imeli kakšnih pregrešnih misli.

Posebej zmešam maslo (sobne temperature),jajci, sladkor, vanilijev sladkor in toplo mleko. K tej tekočini dodam tudi rum.

V skledo presejem moko, posolim z 1 žličko soli, pridam vzhajani kvas in ostalo kar sem pripravila.Naribam še limonino lupino.

Najprej na rahlo premešam in stepem - zamesim v gladko testo.

Pokrito postavim na toplo in pustim vzhajati 1 uro.

Vzhajano testo stresem na pomokan prt, razvaljam za droben prst debelo ter narežem s koleščkom za dlan široke in malo daljše krpe.

V vsako naredim po 2 do 3 zareze, ki morajo biti za prst narazen, ne da prerežem do kraja.Tako razrezane flancate sproti malo raztegnem v širino, da nastane med zarezami prostor, ker bodo vzhajale.

Vzhajam 1 uro pokrite.

V nižji, večji posodi segrejem olje za dva prsta visoko (160/165 stopinj)

Vanjo polagam dobro vzhajane flancate (z vzhajano stranjo v olje), jih pokrijem in ko so že zlatorumeni, jih obrnem in ne pokrivam več.

Ocvrte poberem z lopatico iz olja.Odcedim na papirnatih prtičih.

Potrosim tik pred serviranjem. Na mizo jih dam s poljubnim kompotom.

Iz tega recepta boste dobili 15 takšnih flacatov kot jih vidite na sliki.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Mehki buhteljni

Jožica svetuje, kako speči buhteljne, da bo ti zares me...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši pustni krofi

V prispevku boste našli recept za najboljše pustne krof...

Iz Jožičine kuhinje: Preprosto babičino pecivo z jabolki

Babice so takšne, da poleg kosila vedno rade pripravijo...

Iz Jožičine kuhinje: Kruhovi cmoki

Vam ostaja kruh ali žemlje? Iz njih lahko pripravite ze...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.