Gospa Marija Velec je ena tistih gospodinj, ki zna podati odličen in preizkušen recept, hvala ji.
Mnogokrat zasledim ob kakšni objavi zapis :"ena na hitro".
Pri potici, pa naj si bo to orehova, pehtranova, rožičeva, maslena ali katerakoli druga, ni nič na hitro.
Zanjo si je potrebno vzeti čas, jo zamesiti s toplino vaših rok, pripraviti nadev in ga zviti z ljubeznijo, jo speči z občutkom ...
Za masleno potico boste potrebovali:
40 dkg boljše gladke moke
20 dkg ostre moke
4 rumenjake
10 dkg sladkorja
3/4 kocke svežega kvasa (dobre 3 dkg)
1 dcl olja
sol po občutku (jaz dam 3/4 male žličke)
2 žlici ruma
naribana limonina lupina
mleko po potrebi (cca 2.5 do 3 dcl)
Za masleni nadev:
25 dkg masla (naj bo prvovrstno)
8 rumenjakov
15 dkg sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
sredica mehkega belega kruha (cca 15 do 20 dkg)
Za peko: pekač velikosti 30 krat 20 cm s peki papirjem
Najprej postavite kvasec (1 dcl mlačnega mleka + nadrobljeni sveži kvas + 1/2 žlice sladkorja + 1 žlica moke) in počakajte, da se aktivira.
V skledo presejte obe moki (da bo testo bolj rahlo), ju ob strani solite in naribajte limono.
Posebej zmiksajte rumenjake, sladkor, počasi prilijte mleko in olje in še prav malo premiksajte.
Na koncu dolijte še rum.
Pripravljeni moki najprej dodajte v jamico kvas, ga zagrnite.
Dolijte jajčno mešanico in zamesite mehko, voljno testo (mesite malo dlje - za boljše testo).
Pokritega vzhajajte na dvojno količino, to je približno vsaj 45 minut.
Če želite, ga lahko še enkrat premesite in ponovno vzhajate.
Medtem si pripravite masleni nadev:
Maslo stopite (bodite z glavo pri delu, da vam ne zavre).
Posebej v penasto stepite rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor.
To dodajte v stopljeno maslo.
V to nadrobite sredico kruha, ki naj jo bo toliko, da nadev ni več tekoč.
Izdelava:
Vzhajano testo razvaljajte,enakomerno namažite, zvijte, prepikajte, (jaz ga prepikam tudi že na polovici zvijanja) in vzhajajte (to je vsaj 45 minut).
Tik pred peko masleno potico namažite z beljakom.
Pecite na 180 stopinjah,z ventilatorjem (pečico si prej ogrejte).
Čas peke 45 minut.
Namig: če imate potico že več dni in je malo trda, preden jo jeste, jo dajte za par minut v mikrovalovno pečico in bo kot bi jo trenutno spekli.
Saj mi ne boste verjeli, danes pa jaz enkrat zadovoljna sama s sabo. Potička se je krasno zvijala, nič ven ne uide, nadev fenomenalen.
In še moj nasvet, katera je ne bo poizkusila, ji bo žal.
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.