Iz Jožičine kuhinje: Maslena potica

Jožica ostrožnik je tokrat pripravila masleno potico po več kot sto let starem receptu.
Maslena potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Maslena potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Gospa Marija Velec je ena tistih gospodinj, ki zna podati odličen in preizkušen recept, hvala ji.

Mnogokrat zasledim ob kakšni objavi zapis :"ena na hitro".
Pri potici, pa naj si bo to orehova, pehtranova, rožičeva, maslena ali katerakoli druga, ni nič na hitro.
Zanjo si je potrebno vzeti čas, jo zamesiti s toplino vaših rok, pripraviti nadev in ga zviti z ljubeznijo, jo speči z občutkom ...

Za masleno potico boste potrebovali:

40 dkg boljše gladke moke
20 dkg ostre moke
4 rumenjake
10 dkg sladkorja
3/4 kocke svežega kvasa (dobre 3 dkg)
1 dcl olja
sol po občutku (jaz dam 3/4 male žličke)
2 žlici ruma
naribana limonina lupina
mleko po potrebi (cca 2.5 do 3 dcl)

Za masleni nadev:

25 dkg masla (naj bo prvovrstno)
8 rumenjakov
15 dkg sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
sredica mehkega belega kruha (cca 15 do 20 dkg)

Za peko: pekač velikosti 30 krat 20 cm s peki papirjem

Najprej postavite kvasec (1 dcl mlačnega mleka + nadrobljeni sveži kvas + 1/2 žlice sladkorja + 1 žlica moke) in počakajte, da se aktivira.

V skledo presejte obe moki (da bo testo bolj rahlo), ju ob strani solite in naribajte limono.

Posebej zmiksajte rumenjake, sladkor, počasi prilijte mleko in olje in še prav malo premiksajte.

Na koncu dolijte še rum.

Pripravljeni moki najprej dodajte v jamico kvas, ga zagrnite.

Dolijte jajčno mešanico in zamesite mehko, voljno testo (mesite malo dlje - za boljše testo).

Pokritega vzhajajte na dvojno količino, to je približno vsaj 45 minut.
Če želite, ga lahko še enkrat premesite in ponovno vzhajate.

Medtem si pripravite masleni nadev:

Maslo stopite (bodite z glavo pri delu, da vam ne zavre).

Posebej v penasto stepite rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor.

To dodajte v stopljeno maslo.

V to nadrobite sredico kruha, ki naj jo bo toliko, da nadev ni več tekoč.

Izdelava:

Vzhajano testo razvaljajte,enakomerno namažite, zvijte, prepikajte, (jaz ga prepikam tudi že na polovici zvijanja) in vzhajajte (to je vsaj 45 minut).

Tik pred peko masleno potico namažite z beljakom.

Pecite na 180 stopinjah,z ventilatorjem (pečico si prej ogrejte).

Čas peke 45 minut.

Namig: če imate potico že več dni in je malo trda, preden jo jeste, jo dajte za par minut v mikrovalovno pečico in bo kot bi jo trenutno spekli.

Saj mi ne boste verjeli, danes pa jaz enkrat zadovoljna sama s sabo. Potička se je krasno zvijala, nič ven ne uide, nadev fenomenalen.

In še moj nasvet, katera je ne bo poizkusila, ji bo žal.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razva...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.