Iz Jožičine kuhinje: Maslena potica

Jožica ostrožnik je tokrat pripravila masleno potico po več kot sto let starem receptu.
Maslena potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Maslena potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Gospa Marija Velec je ena tistih gospodinj, ki zna podati odličen in preizkušen recept, hvala ji.

Mnogokrat zasledim ob kakšni objavi zapis :"ena na hitro".
Pri potici, pa naj si bo to orehova, pehtranova, rožičeva, maslena ali katerakoli druga, ni nič na hitro.
Zanjo si je potrebno vzeti čas, jo zamesiti s toplino vaših rok, pripraviti nadev in ga zviti z ljubeznijo, jo speči z občutkom ...

Za masleno potico boste potrebovali:

40 dkg boljše gladke moke
20 dkg ostre moke
4 rumenjake
10 dkg sladkorja
3/4 kocke svežega kvasa (dobre 3 dkg)
1 dcl olja
sol po občutku (jaz dam 3/4 male žličke)
2 žlici ruma
naribana limonina lupina
mleko po potrebi (cca 2.5 do 3 dcl)

Za masleni nadev:

25 dkg masla (naj bo prvovrstno)
8 rumenjakov
15 dkg sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
sredica mehkega belega kruha (cca 15 do 20 dkg)

Za peko: pekač velikosti 30 krat 20 cm s peki papirjem

Najprej postavite kvasec (1 dcl mlačnega mleka + nadrobljeni sveži kvas + 1/2 žlice sladkorja + 1 žlica moke) in počakajte, da se aktivira.

V skledo presejte obe moki (da bo testo bolj rahlo), ju ob strani solite in naribajte limono.

Posebej zmiksajte rumenjake, sladkor, počasi prilijte mleko in olje in še prav malo premiksajte.

Na koncu dolijte še rum.

Pripravljeni moki najprej dodajte v jamico kvas, ga zagrnite.

Dolijte jajčno mešanico in zamesite mehko, voljno testo (mesite malo dlje - za boljše testo).

Pokritega vzhajajte na dvojno količino, to je približno vsaj 45 minut.
Če želite, ga lahko še enkrat premesite in ponovno vzhajate.

Medtem si pripravite masleni nadev:

Maslo stopite (bodite z glavo pri delu, da vam ne zavre).

Posebej v penasto stepite rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor.

To dodajte v stopljeno maslo.

V to nadrobite sredico kruha, ki naj jo bo toliko, da nadev ni več tekoč.

Izdelava:

Vzhajano testo razvaljajte,enakomerno namažite, zvijte, prepikajte, (jaz ga prepikam tudi že na polovici zvijanja) in vzhajajte (to je vsaj 45 minut).

Tik pred peko masleno potico namažite z beljakom.

Pecite na 180 stopinjah,z ventilatorjem (pečico si prej ogrejte).

Čas peke 45 minut.

Namig: če imate potico že več dni in je malo trda, preden jo jeste, jo dajte za par minut v mikrovalovno pečico in bo kot bi jo trenutno spekli.

Saj mi ne boste verjeli, danes pa jaz enkrat zadovoljna sama s sabo. Potička se je krasno zvijala, nič ven ne uide, nadev fenomenalen.

In še moj nasvet, katera je ne bo poizkusila, ji bo žal.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.