Iz Jožičine kuhinje: Mehki buhteljni

Jožica svetuje, kako speči buhteljne, da bo ti zares mehki in slastni.
Mehki buhteljni iz Jožičine kuhinje. (foto: Jožica Ostrožnik)
Mehki buhteljni iz Jožičine kuhinje. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za peko mehkih buhteljnov boste potrebovali 60 dkg gladke moke (50 dkg + 10 dkg,če bo potrebno), 1 kocko svežega Fala kvasa (42 gr), 2 zvrhani žlici sladkorja, 3 dcl mlačnega mleka, 1 dcl olja, dobre 1/2 čajne žličke soli, limonina lupinica (naribana od 1/2 limone), 2 žlici ruma, 1 jajce.

Marmelado za polnjenje (okus po želji).

Razžvrkljano jajce s par kapljicami mleka (za premaz).

Sladkor z vanilijevim sladkorjem (za posip).

Izdelava:
V skledo presejte moko,napravite jamico in vanjo vlijte vzhajani kvas, ki ste ga prej z nekaj žlicami mlačnega mleka, polovico sladkorja in žlico moke dali vzhajati na toplo. Ko ste vlili kvas v moko, ga nekoliko zmešajte z njo in pustite še malo vzhajati.
Medtem razžvrkljajte v lončku jajce, preostali sladkor, mleko, olje in čisto na koncu dodajte rum (ne prej, da se mleko ne sesiri).

To zmes vlijte v skledo z moko in kvasom, naribajte limonino lupino in posolite moko.

Vse sestavine vmesite v gladko testo (testo pride precej mehko a splača se potruditi, saj boste nagrajeni z zelo penastim končnim izdelkom), ki bo delalo mehurčke.

Pokrito testo vzhajajte v toplem prostoru,d a se mu volumen dvakrat poveča (okrog 45 minut)

Vzhajano testo nežno vsipajte na pomokan prtič,ga razvaljajte za prst na debelo in razrežite (lahko na štirioglate ploščice ali z obodcem za krofe ali ga razdelite na enake kroglice - le te morate še enkrat razvaljati) na enako velikost.Polnite jih z marmelado ali poljubnim nadevom, točno na sredino,stisnite krpice od dveh nasprotnih strani skupaj, nato še od drugih dveh tako,da je nadev v sredini (dobiti morate obliko krogice).

Vsako kroglice pomočite ob robu v stopljeno maslo in jih polagajte na pomaščen pekač (lahko je spodaj peki papir) tako, da se s pomazano stranjo tišče druga druge.

Gotove pokrijte, postavite na toplo,da ponovno vzhajajo (okrog 45 minut).

Preden gredo v že ogreto pečico,jih premažite z razžvrkljanim jajcem in mlekom.

Pečete na slabih 180 stopinjah 40 minut (po 15 minutah jih pokrijte s peki papirjem).

Ko jih vzamete iz pečice, jih po vrhu pomažite s trdim maslom ali margarino,da bodo še dodatno mehki.

Hladne posipajte s sladkorjem pp, ki ste mu pri mletju dodali vanilijev sladkor.

Iz tega recepta boste dobili 12 junaških mehkih buhteljnov.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.