Za peko mehkih buhteljnov boste potrebovali 60 dkg gladke moke (50 dkg + 10 dkg,če bo potrebno), 1 kocko svežega Fala kvasa (42 gr), 2 zvrhani žlici sladkorja, 3 dcl mlačnega mleka, 1 dcl olja, dobre 1/2 čajne žličke soli, limonina lupinica (naribana od 1/2 limone), 2 žlici ruma, 1 jajce.
Marmelado za polnjenje (okus po želji).
Razžvrkljano jajce s par kapljicami mleka (za premaz).
Sladkor z vanilijevim sladkorjem (za posip).
Izdelava:
V skledo presejte moko,napravite jamico in vanjo vlijte vzhajani kvas, ki ste ga prej z nekaj žlicami mlačnega mleka, polovico sladkorja in žlico moke dali vzhajati na toplo. Ko ste vlili kvas v moko, ga nekoliko zmešajte z njo in pustite še malo vzhajati.
Medtem razžvrkljajte v lončku jajce, preostali sladkor, mleko, olje in čisto na koncu dodajte rum (ne prej, da se mleko ne sesiri).
To zmes vlijte v skledo z moko in kvasom, naribajte limonino lupino in posolite moko.
Vse sestavine vmesite v gladko testo (testo pride precej mehko a splača se potruditi, saj boste nagrajeni z zelo penastim končnim izdelkom), ki bo delalo mehurčke.
Pokrito testo vzhajajte v toplem prostoru,d a se mu volumen dvakrat poveča (okrog 45 minut)
Vzhajano testo nežno vsipajte na pomokan prtič,ga razvaljajte za prst na debelo in razrežite (lahko na štirioglate ploščice ali z obodcem za krofe ali ga razdelite na enake kroglice - le te morate še enkrat razvaljati) na enako velikost.Polnite jih z marmelado ali poljubnim nadevom, točno na sredino,stisnite krpice od dveh nasprotnih strani skupaj, nato še od drugih dveh tako,da je nadev v sredini (dobiti morate obliko krogice).
Vsako kroglice pomočite ob robu v stopljeno maslo in jih polagajte na pomaščen pekač (lahko je spodaj peki papir) tako, da se s pomazano stranjo tišče druga druge.
Gotove pokrijte, postavite na toplo,da ponovno vzhajajo (okrog 45 minut).
Preden gredo v že ogreto pečico,jih premažite z razžvrkljanim jajcem in mlekom.
Pečete na slabih 180 stopinjah 40 minut (po 15 minutah jih pokrijte s peki papirjem).
Ko jih vzamete iz pečice, jih po vrhu pomažite s trdim maslom ali margarino,da bodo še dodatno mehki.
Hladne posipajte s sladkorjem pp, ki ste mu pri mletju dodali vanilijev sladkor.
Iz tega recepta boste dobili 12 junaških mehkih buhteljnov.
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.