Za 4 osebe boste potrebovali:
1 jajce
1 navadni jogurt (180 gr)
1 veliko zvrhano žlico sladkorja
1 vanili sladkor
naribano pomarančno lupinico
1 žlico šnopsa
1 žlico ruma
sol po lastnem okusu
20 dkg bele gladke moke
1/2 pecilnega praška
* manjšo globoko ponev
*olje ali čisto svinjsko mast
Priprava:
Vse sestavine (razen moke s pecilnim praškom), zmešajte kar z vilico skupaj.
Na koncu dodajte moko s pecilnim.
Masa mora biti gosta.
Med tem časom si segrejte maščobo (olje ali čisto svinjsko mast) na 160 stopinj, ker morate delati takoj zaradi pecilnega.
Maso zajemajte z malo žličko, ki jo prej potopite v vroče olje, da lepše odstopi od nje, pri tem tudi pazite na obliko, ni potrebno zajemati zvrhane žličke, previdno polagajte v maščobo, cvrite do zlatorumeno, približno 3 minute na zmernem ognju, vmes ponev narahlo potresite in miške obrnite. Pokrivanje ni potrebno.
Odcedite jih na papirnati servieti, posipajte s sladkorno moko ali kar pomočite v domačo marmelado.
NASVET: Če želite, masi dodajte rozine ali malo drobno naribano jabolko.
Iz tega recepta boste dobili 28 lahkih, nemastnih mišk, zelo dobrega okusa.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.