Iz Jožičine kuhinje: Mlečni kruh

V prispevku boste našli recept za odličen in zelo mehak mlečni kruh.
Mlečni kruh (foto: Jožica Ostrožnik)
Mlečni kruh (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebovali boste:
75 dkg bele gladke moke
1 kocko svežega kvasa (42 gr)
ali 1 in 1/2 vrečke suhega kvasa)
1 in 1/2 žlice sladkorja
2 ravni čajni žlički soli
530 ml mlačnega mleka
+ pekač 40 x 20 cm
+žlica olja za premaz

Izdelava:
Presejano moko vsipajte v skledo za zamesitev, ob robu posolite, v sredini naredite jamico, vanjo nadrobite kvas, dodajte sladkor in prilijte mlačno mleko.Z žlico malo premešajte, pokrijte s prtičem in pustite 10 minut, da se kvas dvigne.Če boste delali s suhim kvasom, lahko zamesite takoj, brez predhodnega čakanja, da bi se kvas aktiviral.

Vse zamesite v testo, mesite vsaj 3 do 4 minute (tu mislim na aktivno mesenje, da ne boste eno minuto delali,da vam bo vse dol teklo, potem pa dve minuti čakali in jamrali kako vas boli križ in lovili sapo), pokrijte, da se testo ne izsuši in vzhajajte 10 minut.

Po tem času premesite (zopet priporočam vsaj 3 do 4 minute), dlje kot boste mesili, boljše testo bo...bolj se bo gluten razvil.. v fino in gladko testo z mehurčki. Vzhajajte 1/2 ure.

Po tem času testo stresite na delovno površino (površino nič ne mokate), ga oblikujte v pravokotnik in ga razrežite na dva enaka dela, ki ju zopet oblikujte - razvaljajte (valjajte nežno, ne na silo in le s težo valjajrja) v pravokotnika (pri tem pazite, da bo posamezni pravokotnik razvaljan v dolžini pekača (glej sliko).

3 cm od daljše stranice v razvaljano testo zarežite 10 cm dolge črte z medsebojno razdaljo 4 cm (glej sliko), nato pa testo zvijte kot zavitek (zvijati pričnete na tisti strani, ki nima zarez).

Zavitek položite v naoljen pekač, ravno tako ponovite z drugim koksom testa (med zavitkoma pustite dovolj prostora za vzhajanje).Takoj premažite oba zvitka z malo olja.

Sledi vzhajanje 45 minut.

In prosim nikar ne posnemajte mene, ja... je bil predolg in ni šel noter.

Specite v predogreti navadni pečici na 200 stopinj /30 minut.
Še vroč pečen mlečni kruh premažite z malo olja.
In kako izgleda...je lahek s hrustljavo skorjico, v sredini mehak...kot iz pekarne.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

KUHALNICA: Pomarančni piškoti

Pomarančni piškotki so okusni, krhki piškotki z omamnim...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.