Iz Jožičine kuhinje: Mozartov božični kolač

Prazniki so pred vrati, mi pa smo za vas pripravili recept, s katerim boste navdušili. Priprava je enostavna, sladica pa zelo okusna!
Mozartov božični kolač (Foto: Jožica Ostrožnik)
Mozartov božični kolač (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Slavni Mozart - dober je bil, pa tudi pecivo, ki se po njem imenuje.
Nič ne odlašajte, če hočete nekaj izvrstnega, potem hitro na delo.

Kaj potrebujemo: (imate več priprave kot potem dela)

  • 16 dkg masla
  • 8 dkg sladkorja v prahu
  • lupina 1 naribane limone
  • 1 vanilin sladkor
  • ščep soli
  • 7 jajc
  • 9 dkg sladkorja
  • 19 dkg ostre moke
  • 1 pecilni prašek
  • 6 dkg rozin
  • 1 dcl ruma
  • 7 dkg narezane jedilne čokolade

Za obliv:

  • 10 dkg čokolade za kuhanje + 10 dkg margarine

Za posip:

  • mlete ali narezane orehe ali kokos moko.

 

Izdelava: (delajte točno po tem postopku, da si delo olajšate)

1) V maslo dajte sladkor v prahu, limonino lupino,vanili saldkor in sol. Penasto umešajte z mikserjem. Dodajte rumenjake in premiksajte.

2) Vklopite pečico na 250 stopinj.

3) Stepite sneg, vtepite kristalni sladkor.

4) V moko s pecilnim zamešajte čokolado (na suho).

5) V maso vsipajte rozine, ki ste jih že prej namočili v rum (oboje).

6) Na to vsipajte sneg, nanj pa potrosite moko s pecilnim in čokolado.

7) Na rahlo ročno premešajte in vlijte testo v kuglof (temeljito namazan z maslom in potrošen z moko- tudi rob do vrha modela), poravnajte in dajte v že ogreto pečico, pecite 10 do 15 minut (površina mora biti rjava).

8) Po tem času zmanjšajte temperaturo na slabih 200 stopinj in pecite še 20 minut.

9) Kolač ohladite v modelu(vsaj na mlačno) in ga nato zvrnite na: s sladkorjem v prahu posladkano površino.

10) Hladnega prelijte s prelivom in obsipajte.

In kolač hitro izgine neznano kam ...

Le še pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.