Slavni Mozart - dober je bil, pa tudi pecivo, ki se po njem imenuje.
Nič ne odlašajte, če hočete nekaj izvrstnega, potem hitro na delo.
Kaj potrebujemo: (imate več priprave kot potem dela)
- 16 dkg masla
- 8 dkg sladkorja v prahu
- lupina 1 naribane limone
- 1 vanilin sladkor
- ščep soli
- 7 jajc
- 9 dkg sladkorja
- 19 dkg ostre moke
- 1 pecilni prašek
- 6 dkg rozin
- 1 dcl ruma
- 7 dkg narezane jedilne čokolade
Za obliv:
- 10 dkg čokolade za kuhanje + 10 dkg margarine
Za posip:
- mlete ali narezane orehe ali kokos moko.
Izdelava: (delajte točno po tem postopku, da si delo olajšate)
1) V maslo dajte sladkor v prahu, limonino lupino,vanili saldkor in sol. Penasto umešajte z mikserjem. Dodajte rumenjake in premiksajte.
2) Vklopite pečico na 250 stopinj.
3) Stepite sneg, vtepite kristalni sladkor.
4) V moko s pecilnim zamešajte čokolado (na suho).
5) V maso vsipajte rozine, ki ste jih že prej namočili v rum (oboje).
6) Na to vsipajte sneg, nanj pa potrosite moko s pecilnim in čokolado.
7) Na rahlo ročno premešajte in vlijte testo v kuglof (temeljito namazan z maslom in potrošen z moko- tudi rob do vrha modela), poravnajte in dajte v že ogreto pečico, pecite 10 do 15 minut (površina mora biti rjava).
8) Po tem času zmanjšajte temperaturo na slabih 200 stopinj in pecite še 20 minut.
9) Kolač ohladite v modelu(vsaj na mlačno) in ga nato zvrnite na: s sladkorjem v prahu posladkano površino.
10) Hladnega prelijte s prelivom in obsipajte.
In kolač hitro izgine neznano kam ...
Le še pozdrav Iz Jožičine kuhinje.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.