Iz Jožičine kuhinje: Najboljši bezgov sirup

Iz Jožičine kuhinje prihaja najboljši recept za osvežujoč in zelo okusen bezgov sirup. Pripravite ga.
Bezgov sirup (foto: Jožica Ostrožnik)
Bezgov sirup (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept vas bo navdušil, sirup žari na mizi, pusti pa tudi okus. Na jeziku se najprej začuti bezeg, nato še jagode.

Sestavine:

25 bezgovih cvetov
1/2 kg jagod iz domačega vrta
2 limoni
1,5 kg sladkorja
5 dkg citronske kisline
2 l vode

PREBERITE TUDI: 3 zdravi napitki, ki topijo odvečno maščobo, krepijo zdravje, odpravljajo strupe in še in še

Priprava:

1.Čiste cvetove brez pranja razporedimo v posodo, dodamo sladkor in citronsko kislino. Vse skupaj prelijemo z dvema litroma vrele vode.

2.Ko se mešanica malo ohladi, dodamo očiščene in narezane jagode in kolobarje limone, dobro premešamo, jagode pa tudi malo pomečkamo. Pokrijemo in na hladnem maceriramo 72 ur (da se sladkor raztopi in navzame okusa). Dvakrat krat na dan premešamo.

3.Po treh dneh precedimo skozi gazo, potrudimo se z iztiskanjem.

4.Steklenice steriliziramo (segrejemo do 100 stopinj) v pečici, v vroče nalijemo sirup, čimbolj do vrha in dobro zatisnemo.

5.Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Po tem receptu boste dobili tri litre najboljšega bezgovega sirupa, ki ni sladek.

PRIPIS: Bezeg ima tako zdravilne kot rahlo strupene učinkovine, pri cvetju je dobro odstraniti čim več zelenih pecljev. Velika količina sladkorja in citronske kisline varujeta sirup pred kvarjenjem in vretjem.

Vedno nabirajte suhe cvetove v dopoldanskem času, biti morajo odprti, a ne rjavi, temveč snežno beli, peremo jih ne, ker bi s tem odstranili cvetni prah, bodite le pozorni na grinte, ki se rade zadržujejo na pecljih.

Vir: Odprta kuhinja Delo.si

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

KUHALNICA: Mehka cimetova omleta z jabolki

Mehka cimetova omleta z jabolki je primerna za vegane i...

KUHALNICA: Jogurtove kocke z borovnicami

Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-k...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.