Iz Jožičine kuhinje: Najboljši bezgov sirup

Iz Jožičine kuhinje prihaja najboljši recept za osvežujoč in zelo okusen bezgov sirup. Pripravite ga.
Bezgov sirup (foto: Jožica Ostrožnik)
Bezgov sirup (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept vas bo navdušil, sirup žari na mizi, pusti pa tudi okus. Na jeziku se najprej začuti bezeg, nato še jagode.

Sestavine:

25 bezgovih cvetov
1/2 kg jagod iz domačega vrta
2 limoni
1,5 kg sladkorja
5 dkg citronske kisline
2 l vode

PREBERITE TUDI: 3 zdravi napitki, ki topijo odvečno maščobo, krepijo zdravje, odpravljajo strupe in še in še

Priprava:

1.Čiste cvetove brez pranja razporedimo v posodo, dodamo sladkor in citronsko kislino. Vse skupaj prelijemo z dvema litroma vrele vode.

2.Ko se mešanica malo ohladi, dodamo očiščene in narezane jagode in kolobarje limone, dobro premešamo, jagode pa tudi malo pomečkamo. Pokrijemo in na hladnem maceriramo 72 ur (da se sladkor raztopi in navzame okusa). Dvakrat krat na dan premešamo.

3.Po treh dneh precedimo skozi gazo, potrudimo se z iztiskanjem.

4.Steklenice steriliziramo (segrejemo do 100 stopinj) v pečici, v vroče nalijemo sirup, čimbolj do vrha in dobro zatisnemo.

5.Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Po tem receptu boste dobili tri litre najboljšega bezgovega sirupa, ki ni sladek.

PRIPIS: Bezeg ima tako zdravilne kot rahlo strupene učinkovine, pri cvetju je dobro odstraniti čim več zelenih pecljev. Velika količina sladkorja in citronske kisline varujeta sirup pred kvarjenjem in vretjem.

Vedno nabirajte suhe cvetove v dopoldanskem času, biti morajo odprti, a ne rjavi, temveč snežno beli, peremo jih ne, ker bi s tem odstranili cvetni prah, bodite le pozorni na grinte, ki se rade zadržujejo na pecljih.

Vir: Odprta kuhinja Delo.si

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.