Iz Jožičine kuhinje: Najboljši bezgov sirup

Iz Jožičine kuhinje prihaja najboljši recept za osvežujoč in zelo okusen bezgov sirup. Pripravite ga.
Bezgov sirup (foto: Jožica Ostrožnik)
Bezgov sirup (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept vas bo navdušil, sirup žari na mizi, pusti pa tudi okus. Na jeziku se najprej začuti bezeg, nato še jagode.

Sestavine:

25 bezgovih cvetov
1/2 kg jagod iz domačega vrta
2 limoni
1,5 kg sladkorja
5 dkg citronske kisline
2 l vode

PREBERITE TUDI: 3 zdravi napitki, ki topijo odvečno maščobo, krepijo zdravje, odpravljajo strupe in še in še

Priprava:

1.Čiste cvetove brez pranja razporedimo v posodo, dodamo sladkor in citronsko kislino. Vse skupaj prelijemo z dvema litroma vrele vode.

2.Ko se mešanica malo ohladi, dodamo očiščene in narezane jagode in kolobarje limone, dobro premešamo, jagode pa tudi malo pomečkamo. Pokrijemo in na hladnem maceriramo 72 ur (da se sladkor raztopi in navzame okusa). Dvakrat krat na dan premešamo.

3.Po treh dneh precedimo skozi gazo, potrudimo se z iztiskanjem.

4.Steklenice steriliziramo (segrejemo do 100 stopinj) v pečici, v vroče nalijemo sirup, čimbolj do vrha in dobro zatisnemo.

5.Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Po tem receptu boste dobili tri litre najboljšega bezgovega sirupa, ki ni sladek.

PRIPIS: Bezeg ima tako zdravilne kot rahlo strupene učinkovine, pri cvetju je dobro odstraniti čim več zelenih pecljev. Velika količina sladkorja in citronske kisline varujeta sirup pred kvarjenjem in vretjem.

Vedno nabirajte suhe cvetove v dopoldanskem času, biti morajo odprti, a ne rjavi, temveč snežno beli, peremo jih ne, ker bi s tem odstranili cvetni prah, bodite le pozorni na grinte, ki se rade zadržujejo na pecljih.

Vir: Odprta kuhinja Delo.si

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Recepti iz Jožičine kuhinje: Špageti s paradižnikovo omako

Kaj smo najrajši jedli, ko smo bili osnovnošolci, dijak...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Palačinke z namazom iz...

Palačinke, palačinke... Tukaj je recept za slastne pala...

Pogrešate poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Iz Jožičine kuhinje: Bučkin narastek

Ljubitelji bučk boste enostavno navdušeni nad tem recep...

Poznate kanadski zlati koren? Ubija viruse in bakterije, uravna holesterol …

Ste že slišali za rastlino kanadski zlati koren? Gre za...

Ne zavrzite jo – deluje kot gnojilo in barvilo, neguje kožo, odstranjuje vonjave …

Nekateri jo uživate vsak dan. A uporabna je na tisoč in...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.