Iz Jožičine kuhinje: Okusni šmoren

Iz Jožičine kuhinje je tokrat zadišalo po slastne šmornu, Recept je enostaven, navdušeni boste.
Šmoren (foto: Jožica Ostrožnik)
Šmoren (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Šefov šmoren (Bine Volčič)

Gostilna letos ne išče šefa, sem pa recept za šmoren preplonkala od strogega šefa. Gremo v akcijo.

Za 3 osebe rabimo naslednje sestavine :

2 jajci, ki ju bomo ločili (upam, da me razumete prav)
2.5 dkg sladkorja
2.5 dcl mleka
11 dkg gladke bele moke
1/2 stroka vanilije
ščep soli
1/4 pecilnega praška

maslo
sladkor v prahu

Sam se ne bo naredil, malo bomo pomigali in bo na krožniku.

Najprej stepemo beljake in 1/2 sladkorja v čvrst sneg.

Rumenjake zmešamo z mlekom, vanilijevo sredico in nato še s preostalimi suhimi sestavinami.

Ne se vest neslano, sol je potrebno tudi dodati.

Na koncu bomo dodali sneg in prav nežno premešali vso maso (pride zelo rahla).

V vroči ponvi bomo raztopili maslo.

Vlili zmes za šmoren cca do debeline 1 cm in pekli na majhnem ognju.
Ko se zmes strdi in spodaj lepo zapeče, šmoren z lopatko previdno razpolovimo in obrnemo, ko se tudi na drugi strani lepo zapeče, ga z lopatko razrežemo na manjše kose in premešamo.

Pečenega potrosimo s sladkornim prahom, premešamo in pustimo minutko ali dve, da sladkor na njem karamelizira.

Ni kaj reči, okus in rahlost si zaslužita pohvalo, še največ pa šteje,da ni masten.

PRIPIS: lahko ga naredite tudi z mešanico bele in polnozrnate moke.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Morda te zanima tudi:

Recept za dolgo življenje je ...

Veliko je že povedanega, zakaj se je dobro odpovedati n...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

Odprta kuhna na spomladanski turneji po Sloveniji

Karavana najboljših obedovalnic se bo letos mudila v No...

5 idej, kako lahko porabite trda kuhana jajca

Če tudi vam ostajajo pobarvane pisanke ali pa ste v kuh...

NAGRADNA IGRA Fala spomin je zaključena

Velika nagradna igra Fala spomin je zaključena. Preveri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2022 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.