Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Če imate radi čokolado in orehe, potem je to zagotovo pravi recept za vas. Specite orehova gnezda po receptu, ki ga najdete v prispevku.
Orehova gnezda (foto: Jožica Ostrožnik)
Orehova gnezda (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1 jajce
20 dkg margarine
5 dkg masla
10 dkg sladkorja
5 dkg kakava v prahu
1 vanili sladkor
40 dkg gladke moke
+10 dkg fino nasekljanih orehov

Za polnjenje:

10 dkg mlečne čokolade
2 žlici mleka (ali sladke smetane)
2 kaplji ruma

Izdelava:

Jajce stepite posebej.

Stepite margarino in maslo (sobne temperature) s sladkorjem in vanili sladkorjem, da postane penasto in dodajte pripravljeno jajce.
Dodajte kakav v prahu in premešajte.

Postopoma dodajajte moko in mešajte z nastavki za testo.

Ko nastane fina kompaktna masa, obdelajte testo še na hitro z rokami.

Oblikujte lepe, gladke kroglice z mokrimi rokami (teže 2 dkg), v sredino vsake s kuhalničnim ročajem previdno vtisnite jamico (vdolbinico) in jo povaljajte v nasekljanih orehih.

Zlagajte v obložen (s peki papirjem) pekač.

Pecite v predogreti pečici na 160 stopinj/20 - 25 minut (odvisno od pečice).

Pečene in ohlajene napolnite s stopljeno mlečno čokolado in pustite, da se ohladi.

Dobili boste 68 piškotov.

Nasvet: Ko boste delali vdolbinice s kuhalnico, jo malo nežno zasučite v levo in desno, bo šlo lažje.

Če malo razpokajo, nič hudega, ne smejo pa preveč.

Čeprav se imenujejo orehova gnezda, imajo vsaj meni bolj okus po kakavu, zato bi jaz osebno kakav zamenjala za čokolado v prahu.

Orehe res nasekljajte drobno, sicer se vam bodo težko oprijemali kroglic.

Lahko pa kroglice že prej povaljate v orehih, položite v pekač in šele nato naredite vdolbinico, gre lažje in hitreje.

Čokoladni obliv naredite tako, da najprej zavrete samo mleko, ga odstavite in vanj dodate nalomljene kocke čokolade ter mešate tako dolgo, da se povsem stopi, na koncu dodate dve kaplji ruma in z žličko napolnite vdolbinice.

Naj bo sladko opravilo prijetno.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.