Iz Jožičine kuhinje: Rižev narastek

Iz Jožičine kuhinje prihajajo recepti za rižev narastek na več načinov. Preizkusite jih, vsi so odlični.
Rižev narastek (foto: Jožica Ostrožnik)
Rižev narastek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

 

Jed, ki je lahko sladica, za večerjo ali kot samostojna.
Naredili bomo klasičen rižev narastek.
Poigrate pa se lahko tudi z jabolki,skuto ali pudingom, rozinami, marelicami, skratka veliko je idej.

Sestavine:

1 l mleka
sol po okusu
5 dkg masla
25 dkg riža
4 jajca (ločiti)
4 žlice sladkorja
1 vanili sladkor (lahko tudi vanilijeva aroma)
1 čajna žlička ruma
nastrgana limonina lupinica

Mleko solimo, zavremo, dodamo maslo in riž.
Vrenje naj bo rahlo, ki naj traja 20 minut, nato riž ohladimo.
Najprej stepemo beljake in proti koncu stepanja dodamo 2 žlici sladkorja.

Nato posebej stepemo rumenjake z 2 žlicama sladkorja v penasto zmes, dodamo limonino lupinico, vanili ali aromo ter rum in dodamo kuhanemu in ohlajenemu rižu.

Dodamo čvrst sneg in vse nežno združimo v enotno maso.
Pripravljeno maso spravimo v namaščen pekač velikosti 28 krat 20 cm.

Damo v pečico in pečemo 40 - 45 minut na 180 - 170 stopinjah (predogreta navadna pečica).

Lepše se reže, če je nekoliko ohlajen (5 - 10 minut ga pustimo v pekaču).
Prelijemo z ribezovo omako.

Ribezova omaka:

50 dkg ribeza (jagod, malin), limonin sok in 10 dkg sladkorne moke.
V električnem mešalniku zmeljemo sadje, dodamo sladkor, limonin sok in še mešamo.

Če boste dodali jabolka, rabite 60 dkg olupljenih, naribanih in osladkanih po svojem okusu ter prelitih z 1 dl tekoče sladke smetane.
V tem primeru polovico pripravljene mase razgrnite po namaščenem pekaču ali narastkovi skledi, naložite jabolka in pokrijte z drugo polovico riževe mase.

Za rižev narastek s skuto rabite:

3/4 l mleka
sol
18 dkg riža
7 dkg masla
3 jajca (ločiti)
sesekljano limonino lupinico
20 dkg skute
10 dkg sladkorja

Mleko osolite, zavrite, vsujte riž in na majhnem ognju kuhajte 20 minut. Ohladite.

Maslo penasto umešajte, izmenjaje dodajte rumenjake in sladkor. Žlico sladkorja prihranite za v sneg.Dodajte limonino lupinico, ohlajen riž, pretlačeno skuto in trd sneg.

Testo dajte v namaščen pekač in rumeno zapecite pri 180 stopinjah.

Za rižev narastek z vanilijevim pudingom rabite:

1 l mleka
sol
25 dkg riža
Mleko osolite, zavrite in vsipajte riž.
Kuhajte na zmernem ognju 20 minut (mešajte!!), da postane gosta, sočna zmes.
+
5 dc l mleka
1 vrečko vanilijevega pudinga
2 žlici sladkorja

Ko se riž kuha, si pripravite vanilijev pudig.

V malo mlačnega mleka razmešajte pudingov prašek in dodajte sladkor. Ostalo mleko zavrite in vanj vkuhajte pripravljeno pudingovo zmes, skuhajte kot ostale pudinge.

+ 3 jajca (ločite in naredite sneg)
2 žlici sladkorja

Kuhan riž zmešajte z vročim pudingom in ohladite.
V hladno maso dajte najprej stepene rumenjake s sladkorjem.
Naredite sneg in ga dodajte.
Narastek specite kot vse ostale, 30 - 40 minut na 180 stopinj, do zlato rjavo.

Pripis: če narastku dodajate rozine, jih namočite v rum ali pomarančni sok.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razva...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.