Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlico. Pripravite jo lahko tudi za več dni v naprej. Ambasadorka Jožica pa razkriva svoj domač recept za to okusno jed.
Segedin golaž iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Segedin golaž iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 6 oseb:
1 kg svinjskega flama (ali reber, plečeta)
3 žlice olja
30 dkg čebule
4 stroke (zrna) česna
1/2 žlice sladke mlete paprike v prahu
2 žlici paradižnikove mezge
80 dkg kislega zelja
zelenjavna osnova za zalivanje
sol
poper
mleta kumina
lovorjev list

Priprava:
V lonec damo olje, a ne preveč in dodamo sesekljano čebulo. Čebulo pražimo, da rahlo postekleni do svetlo zlate barve. Dodamo meso narezano na kocke (meso narežite po svoji želji). Meso mešamo, da se lepo zapeče. S tem, ko se meso malce zapeče, dobi jed boljši okus in aromo ("žmoht"). Nikoli pri praženju ne zalijemo takoj jedi, vedno počakamo in večkrat premešamo, da bo imela jed boljši okus na krožniku. Ko je meso prepraženo, dodamo lovorjev list, seseskljan česen, sladko mleto papriko, paradižnikovo mezgo, poper in sol ter premešamo. Takoj zalijemo z zelenjavno osnovo (fondom), dodamo še mleto kumino. Vse to se bo dušilo do mehkega, jed pokrijemo in občasno premešamo.

Kislo zelje skuhamo posebej, saj vsebuje veliko kisline, le ta pa preprečuje mesu, da bi se zmehčalo. Ko se meso zduši - zmehča tako, da je primerno mehko, dodamo še prevreto in odcejeno kislo zelje, premešamo in jed prevremo. Če je jed pregosta, dolijemo malo vode, v kateri se je kuhalo zelje. Jedi ni potrebno zgoščevati, ker zraven priporočam koruzno polento.

Za koruzno polento rabite:
1 del koruzne polente (uporabite polento, ker je čas kuhanja precej krajši), mešanico vode in mleka (2 do 3 dele), sol, maslo (za izboljšanje okusa) - lahko tudi olje ali svinjsko mast.

Mešanico mleka, vode in soli zavrite, dodajte maslo. Zakuhajte polento, mešajte z metlico, da ne bo grudic!! Ko je polenta že zakuhana, pa lahko mešate tudi s kuhalnico. Ne pozabite mešati tudi po kotih. Kuhajte 2 do 3 minute. Sledi samo še serviranje.

Polento serviramo na vrh golaža tako kot žličnike. Popečemo lahko tudi nekaj rezin hamburške slanine, za boljši okus in lepši izgled krožnika.
NASVET: če kdo ne uživa svinjskega mesa, ga naj nadomesti z govedino.

Iz Jožičine kuhinje dober tek.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Segedin golaž Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

Fala Slonček vabi na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023

Peka kruha ima na Slovenskem bogato tradicijo, zato ne ...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Iz Jožičine kuhinje: Borovničev liker

Jožica razkriva odličen recept za borovničev liker.

Recept Lene Gospodinje: Grahova juha z meto

To je juha, v katero se ljubitelji graha in mete zaljub...

Recept Lene Gospodinje: Slastna bučkina omleta (njami...)

Kmalu bo na vrtu polno bučk, iz katerih lahko pripravim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Ne zavrzite jo – deluje kot gnojilo in barvilo, neguje kožo, odstranjuje vonjave …

Nekateri jo uživate vsak dan. A uporabna je na tisoč in...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.