Sestavine za 6 oseb:
1 kg svinjskega flama (ali reber, plečeta)
3 žlice olja
30 dkg čebule
4 stroke (zrna) česna
1/2 žlice sladke mlete paprike v prahu
2 žlici paradižnikove mezge
80 dkg kislega zelja
zelenjavna osnova za zalivanje
sol
poper
mleta kumina
lovorjev list
Priprava:
V lonec damo olje, a ne preveč in dodamo sesekljano čebulo. Čebulo pražimo, da rahlo postekleni do svetlo zlate barve. Dodamo meso narezano na kocke (meso narežite po svoji želji). Meso mešamo, da se lepo zapeče. S tem, ko se meso malce zapeče, dobi jed boljši okus in aromo ("žmoht"). Nikoli pri praženju ne zalijemo takoj jedi, vedno počakamo in večkrat premešamo, da bo imela jed boljši okus na krožniku. Ko je meso prepraženo, dodamo lovorjev list, seseskljan česen, sladko mleto papriko, paradižnikovo mezgo, poper in sol ter premešamo. Takoj zalijemo z zelenjavno osnovo (fondom), dodamo še mleto kumino. Vse to se bo dušilo do mehkega, jed pokrijemo in občasno premešamo.
Kislo zelje skuhamo posebej, saj vsebuje veliko kisline, le ta pa preprečuje mesu, da bi se zmehčalo. Ko se meso zduši - zmehča tako, da je primerno mehko, dodamo še prevreto in odcejeno kislo zelje, premešamo in jed prevremo. Če je jed pregosta, dolijemo malo vode, v kateri se je kuhalo zelje. Jedi ni potrebno zgoščevati, ker zraven priporočam koruzno polento.
Za koruzno polento rabite:
1 del koruzne polente (uporabite polento, ker je čas kuhanja precej krajši), mešanico vode in mleka (2 do 3 dele), sol, maslo (za izboljšanje okusa) - lahko tudi olje ali svinjsko mast.
Mešanico mleka, vode in soli zavrite, dodajte maslo. Zakuhajte polento, mešajte z metlico, da ne bo grudic!! Ko je polenta že zakuhana, pa lahko mešate tudi s kuhalnico. Ne pozabite mešati tudi po kotih. Kuhajte 2 do 3 minute. Sledi samo še serviranje.
Polento serviramo na vrh golaža tako kot žličnike. Popečemo lahko tudi nekaj rezin hamburške slanine, za boljši okus in lepši izgled krožnika.
NASVET: če kdo ne uživa svinjskega mesa, ga naj nadomesti z govedino.
Iz Jožičine kuhinje dober tek.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.