Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz smrekovih vršičkov

Sirup iz smrekovih vršičkov velja za najbolj naravno zdravilo pri lajšanju kašlja in blaženju bolečin pri vnetem grlu. Razkužuje dihalne poti, krepi sluznico v dihalnih poteh in jo pomirja, blaži hripavost, pospešuje izkašljevanje. Smrečje vsebuje C vitamin, ki krepi imunski sistem.
Smrekove vršičke lahko zmešate tudi z medom. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Smrekove vršičke lahko zmešate tudi z medom. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Lahko ga naredite s sladkorjem, jaz ga naredim z medom.

Pripravite si ga takole:

1 kozarček smrekovih vršičkov
1 kozarček medu (ali beli sladkor)

Najprej v kozarec nadevajte vršičke, ki morajo biti čisto suhi (ne smete jih prati), nanje nalijte med, zaprite in postavite na senčno okensko polico za en mesec ali za dva meseca v shrambo in občasno pretresite (ker med na soncu izgubi svoje zdravilne lastnosti). Če ga naredite s sladkorjem, ga dajte za en mesec na sonce.

Pri segretju vršički spustijo v med zdravilne učinkovine in eterična olja.

Po končanem "pacanju" sirup precedite, spravite v kozarček in dobro zaprite.

Hranite ga lahko več let (v hladilniku).

Boljši je seveda ob vsakoletni pripravi.

Uporaba:

- na žličko priporočena doza:

1/2 žličke otroci od 2 do 5 let, 3 krat na dan
1 žlička otroci od 6 do 10 let, 3 krat na dan
2 žlički odrasli, 3 krat na dan

- zamešamo ga v šilce žganja (angina, gripa)
- dodamo ga čaju
- naredimo si toplo ali hladno limonado
- dodamo ga žganju, ki naj stoji dalj časa (odličen kot liker pri izdelavi koktejlov).

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro pripravo.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Mešana solata

Iz Jožičine kuhinje prihaja odličen recept za mešano so...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene paprike

Iz Jožičine kuhinje prihaja super recept za vložene pap...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Testenine ne izvirajo iz Italije

Ste vedeli, da testenine ne prihajajo iz Italije? Da to...

Iz Jožičine kuhinje: Riževe kroglice

Ste skuhali preveč riža? Preberite, kako ga lahko koris...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.