Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz smrekovih vršičkov

Sirup iz smrekovih vršičkov velja za najbolj naravno zdravilo pri lajšanju kašlja in blaženju bolečin pri vnetem grlu. Razkužuje dihalne poti, krepi sluznico v dihalnih poteh in jo pomirja, blaži hripavost, pospešuje izkašljevanje. Smrečje vsebuje C vitamin, ki krepi imunski sistem.
Smrekove vršičke lahko zmešate tudi z medom. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Smrekove vršičke lahko zmešate tudi z medom. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Lahko ga naredite s sladkorjem, jaz ga naredim z medom.

Pripravite si ga takole:

1 kozarček smrekovih vršičkov
1 kozarček medu (ali beli sladkor)

Najprej v kozarec nadevajte vršičke, ki morajo biti čisto suhi (ne smete jih prati), nanje nalijte med, zaprite in postavite na senčno okensko polico za en mesec ali za dva meseca v shrambo in občasno pretresite (ker med na soncu izgubi svoje zdravilne lastnosti). Če ga naredite s sladkorjem, ga dajte za en mesec na sonce.

Pri segretju vršički spustijo v med zdravilne učinkovine in eterična olja.

Po končanem "pacanju" sirup precedite, spravite v kozarček in dobro zaprite.

Hranite ga lahko več let (v hladilniku).

Boljši je seveda ob vsakoletni pripravi.

Uporaba:

- na žličko priporočena doza:

1/2 žličke otroci od 2 do 5 let, 3 krat na dan
1 žlička otroci od 6 do 10 let, 3 krat na dan
2 žlički odrasli, 3 krat na dan

- zamešamo ga v šilce žganja (angina, gripa)
- dodamo ga čaju
- naredimo si toplo ali hladno limonado
- dodamo ga žganju, ki naj stoji dalj časa (odličen kot liker pri izdelavi koktejlov).

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro pripravo.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Mrzla vinska krema

Poznate recept za mrzlo vinsko kremo? Enostaven je in o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Imate polno češenj in iščete primeren recept, kako jih ...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši bezgov sirup

Iz Jožičine kuhinje prihaja najboljši recept za osvežuj...

Iz Jožičine kuhinje: Torta kremšnita

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja odličen recept za pr...

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Iz Jožičine kuhinje: Rižev narastek

Iz Jožičine kuhinje prihajajo recepti za rižev narastek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.