Potrebujete:
4 beljake
1 žlico sladkorja
ščep soli
1/2 l mleka + 2 dcl mleka
1 zavitek vanili pudinga
1 zavitek vanili sladkorja
1 žlico sladkorja
20 ml vanili arome
20 ml ruma
Za preliv in posip:
5 karamela bonbonov
3 žlice sladke smetane
1 žlica sesekljanih orehov
Izdelava:
Na štedilnik pristavite 1/2 l mleka.
Beljakom dodajte ščep soli, stepite čvrst sneg in nekje na sredini stepanja dodajte 1 žlico sladkorja.
Ko mleko zavre, temperaturo znižajte, da bo vrenje komaj zaznavno.
Z dvema žlicama oblikujte žličnike iz snega in jih polagajte v mleko.
Tako jih pustite 50 sekund, močno bodo narasli, nato jih na rahlo obrnite na drugo stran in zopet počakajte 50 sekund.
S penovko jih poberite v skledo.
Tako porabite ves sneg.
Preliv:
V 2 dcl mleka vsipajte prašek za puding in vanili sladkor, dodajte žlico sladkorja in premešajte, da ne bo grudic.
Mleko, ki vam je ostalo od kuhanja snežnih kep,zavrite in vanj zakuhajte pudingov podmet, ter mešajte.Krema bo postala srednje gosta. Kuhana je v 2 do 3 minutah.
Odstavite in vanjo dodajte vanili aromo in rum ter ohladite.
Posip:
V teflon ponvi (ali mikrovalovni pečici) stopite 5 karamelnih bonbonov in 3 žlice sladke smetane (tik preden boste postregli).
Zlaganje:
V kompotove skodelice naložite snežne žličnike, prelijte z vanilijevo kremo, dodajte malo žličko karamelnega preliva in posipajte z nasekljanimi orehi.
Iz tega recepta boste dobili 4 porcije.
Naj se sladkanje prične.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.