Iz Jožičine kuhinje: Svaljki z makom

Krompirjevi svaljki so lahko tudi okusna sladica. Preberite recept in jih pripravite.
Sladki svaljki z makom. (foto:L Jožica Ostrožnik)
Sladki svaljki z makom. (foto:L Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zdaj bom jaz videla koliko kolegov imam. Pred časom sem vam zaupala, da rada sežem po drogi. Danes je spet nastopila kriza. Sem pač ženska in ne znam biti tiho, psttt..., samo vam bom zaupala recept , kako se spopasti z njo, se je pošalila Jožica in zapisala recept:

Potrebovali boste:

1/2 kg krompirja
15 do 20 dkg ostre bele moke
2 jajci
5 dkg masla
5 dkg sladkorja
vanilijev sladkor
limonino lupinico
mleti cimet
6 dkg makovih semen
sol
2 dkg masla za pogrevanje

Izdelava:

V olupkih kuhan krompir olupite, rahlo solite, mu dodajte maslo, pretlačite in ohladite na mlačno.

Ohlajenemu krompirju primešajte jajci, moko, sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupinico.

Testo čim hitreje zgnetite (ne se igrati z njim kot otroci s plastelinom!), oblikujte tanjše svaljke in jih stresite v vrelo, rahlo osoljeno vodo.

Ko svaljki priplavajo na površje, so kuhani in jih s penovko poberite iz vode ter preložite v hladno vodo.

Svaljke odcedite, pogrejte na razpuščenem maslu v ponvi, povaljajte v makovi drogi, potresite s cimetom in ponudite kot sladico, po želji s poljubno sadno omako, na primer brusnično, jagodno, ...

Priprava omake:

Na osebo zvrhana žlica mešanice na primer malin in ribeza, torej koliko oseb toliko žlic sadja, na vso sadje žlica do dve sladkorja, žlica vode in čajna žlička gustina (škroba), na hitro delno pokuhati.

Iz Jožičine kuhinje en pozdrav!

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Kavina rolada

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za vse ljubitelje ka...

Iz Jožičine kuhinje: Sok hruške s korenčkom

Če imate tudi vi polno domačih hrušk in korenja, lahko ...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčna pita

Iz Jožičine kuhinje je zadišalo po okusni in hitro prip...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Misel za 27. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Misel za 26. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.