Zdaj bom jaz videla koliko kolegov imam. Pred časom sem vam zaupala, da rada sežem po drogi. Danes je spet nastopila kriza. Sem pač ženska in ne znam biti tiho, psttt..., samo vam bom zaupala recept , kako se spopasti z njo, se je pošalila Jožica in zapisala recept:
Potrebovali boste:
1/2 kg krompirja
15 do 20 dkg ostre bele moke
2 jajci
5 dkg masla
5 dkg sladkorja
vanilijev sladkor
limonino lupinico
mleti cimet
6 dkg makovih semen
sol
2 dkg masla za pogrevanje
Izdelava:
V olupkih kuhan krompir olupite, rahlo solite, mu dodajte maslo, pretlačite in ohladite na mlačno.
Ohlajenemu krompirju primešajte jajci, moko, sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupinico.
Testo čim hitreje zgnetite (ne se igrati z njim kot otroci s plastelinom!), oblikujte tanjše svaljke in jih stresite v vrelo, rahlo osoljeno vodo.
Ko svaljki priplavajo na površje, so kuhani in jih s penovko poberite iz vode ter preložite v hladno vodo.
Svaljke odcedite, pogrejte na razpuščenem maslu v ponvi, povaljajte v makovi drogi, potresite s cimetom in ponudite kot sladico, po želji s poljubno sadno omako, na primer brusnično, jagodno, ...
Priprava omake:
Na osebo zvrhana žlica mešanice na primer malin in ribeza, torej koliko oseb toliko žlic sadja, na vso sadje žlica do dve sladkorja, žlica vode in čajna žlička gustina (škroba), na hitro delno pokuhati.
Iz Jožičine kuhinje en pozdrav!
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.