Tiramisu (ali dvigni me)
Potrebujete:
4 rumenjaki
1 celo jajce
15 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
1/2 kg mascarponeja
3 dcl sladke smetane za stepanje
1 želatina fix (po želji, tudi brez nje je krema kompaktna)
naribana pomarančna lupina
4 dcl prave kuhane kave(zaslajena po želji)
3 žlice ruma (ali amareta)
25 dkg Savoiardi (beby) piškotov (to je 30 kosov)
2 žlici čokolade v prahu
model približne velikosti 26 krat 20 cm (kot je na sliki)
Priprava:
Najprej skuham malo bolj močno kavo, jo ohladim in precedim.
Kavi dodam rum (ali amareto).
Na pari stepam rumenjake in jajce, sladkor in vanili sladkor 10 do 15 minut, dokler se jajčna zmes ne zgosti.
Odstavim in ohladim.
V to sladko jajčno zmes po žlicah dodam mascarpone in na hitro premiksam, da masa postane gladka.
Vrh zmesi naribam pomarančno lupino.
Stepem sladko smetano, v sredini miksanja dodam želatino fix -
vsipam kar prah vanjo (stepam še 1 minuto - to je zelo pomembno, ne več, da se vam smetana ne "sputra" in če smetano sladkate, morate sladkor v prahu dodati na koncu (želatino priporočam le v primeru, da je krema bolj redka)
Stepeno smetano nato zedinim z jajčno zmesjo v rahlo, a čvrsto kremo.
Zlaganje:
Piškote na hitro namočim v kavo in drug do drugega zložim na dno modela (lahko tudi na pladenj), premažem s kremo in vse še enkrat ponovim. Kremo lepo poravnam (če je potrebno, počakam, da se krema strdi) in površino posipam s čokoladnim prahom.
Tiramisu postavim v hladilnik za par ur (najbolje čez noč).
Dobro je, da ga pokrijete z živilsko folijo, da se ne izsuši.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička
Ker ste potrpežljivo sledili receptu do tu, še šala današnjega dne:
Nesreče
Žena možu : "Si slišal, da se največ nesreč zgodi doma v kuhinji?"
"Vem, ampak jih moram vseeno pojesti."
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.