Iz Jožičine kuhinje: Tiramisu

Tiramisu je odlična in osvežujoča sladica, ki ne potrebujete peke. Všeč bo vsem, ki imajo radi sladko in ki so ljubitelji kave.
Tiramisu (foto: Jožica Ostrožnik)
Tiramisu (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tiramisu (ali dvigni me)

Potrebujete:

4 rumenjaki
1 celo jajce
15 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
1/2 kg mascarponeja
3 dcl sladke smetane za stepanje
1 želatina fix (po želji, tudi brez nje je krema kompaktna)
naribana pomarančna lupina
4 dcl prave kuhane kave(zaslajena po želji)
3 žlice ruma (ali amareta)
25 dkg Savoiardi (beby) piškotov (to je 30 kosov)
2 žlici čokolade v prahu
model približne velikosti 26 krat 20 cm (kot je na sliki)

Priprava:

Najprej skuham malo bolj močno kavo, jo ohladim in precedim.
Kavi dodam rum (ali amareto).

Na pari stepam rumenjake in jajce, sladkor in vanili sladkor 10 do 15 minut, dokler se jajčna zmes ne zgosti.

Odstavim in ohladim.

V to sladko jajčno zmes po žlicah dodam mascarpone in na hitro premiksam, da masa postane gladka.

Vrh zmesi naribam pomarančno lupino.

Stepem sladko smetano, v sredini miksanja dodam želatino fix -
vsipam kar prah vanjo (stepam še 1 minuto - to je zelo pomembno, ne več, da se vam smetana ne "sputra" in če smetano sladkate, morate sladkor v prahu dodati na koncu (želatino priporočam le v primeru, da je krema bolj redka)

Stepeno smetano nato zedinim z jajčno zmesjo v rahlo, a čvrsto kremo.

Zlaganje:

Piškote na hitro namočim v kavo in drug do drugega zložim na dno modela (lahko tudi na pladenj), premažem s kremo in vse še enkrat ponovim. Kremo lepo poravnam (če je potrebno, počakam, da se krema strdi) in površino posipam s čokoladnim prahom.

Tiramisu postavim v hladilnik za par ur (najbolje čez noč).

Dobro je, da ga pokrijete z živilsko folijo, da se ne izsuši.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Ker ste potrpežljivo sledili receptu do tu, še šala današnjega dne:

Nesreče

Žena možu : "Si slišal, da se največ nesreč zgodi doma v kuhinji?"
"Vem, ampak jih moram vseeno pojesti."

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.