Iz Jožičine kuhinje: Tiramisu

Tiramisu je odlična in osvežujoča sladica, ki ne potrebujete peke. Všeč bo vsem, ki imajo radi sladko in ki so ljubitelji kave.
Tiramisu (foto: Jožica Ostrožnik)
Tiramisu (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tiramisu (ali dvigni me)

Potrebujete:

4 rumenjaki
1 celo jajce
15 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
1/2 kg mascarponeja
3 dcl sladke smetane za stepanje
1 želatina fix (po želji, tudi brez nje je krema kompaktna)
naribana pomarančna lupina
4 dcl prave kuhane kave(zaslajena po želji)
3 žlice ruma (ali amareta)
25 dkg Savoiardi (beby) piškotov (to je 30 kosov)
2 žlici čokolade v prahu
model približne velikosti 26 krat 20 cm (kot je na sliki)

Priprava:

Najprej skuham malo bolj močno kavo, jo ohladim in precedim.
Kavi dodam rum (ali amareto).

Na pari stepam rumenjake in jajce, sladkor in vanili sladkor 10 do 15 minut, dokler se jajčna zmes ne zgosti.

Odstavim in ohladim.

V to sladko jajčno zmes po žlicah dodam mascarpone in na hitro premiksam, da masa postane gladka.

Vrh zmesi naribam pomarančno lupino.

Stepem sladko smetano, v sredini miksanja dodam želatino fix -
vsipam kar prah vanjo (stepam še 1 minuto - to je zelo pomembno, ne več, da se vam smetana ne "sputra" in če smetano sladkate, morate sladkor v prahu dodati na koncu (želatino priporočam le v primeru, da je krema bolj redka)

Stepeno smetano nato zedinim z jajčno zmesjo v rahlo, a čvrsto kremo.

Zlaganje:

Piškote na hitro namočim v kavo in drug do drugega zložim na dno modela (lahko tudi na pladenj), premažem s kremo in vse še enkrat ponovim. Kremo lepo poravnam (če je potrebno, počakam, da se krema strdi) in površino posipam s čokoladnim prahom.

Tiramisu postavim v hladilnik za par ur (najbolje čez noč).

Dobro je, da ga pokrijete z živilsko folijo, da se ne izsuši.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Ker ste potrpežljivo sledili receptu do tu, še šala današnjega dne:

Nesreče

Žena možu : "Si slišal, da se največ nesreč zgodi doma v kuhinji?"
"Vem, ampak jih moram vseeno pojesti."

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z ok...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Prihaja poletna Ljubljanska vinska pot

Že 11. leto zapored se bo pod okriljem organizatorja Pr...

Metka Klevišar: O ČEM GOVORI NEZADOVOLJSTVO S HRANO?

Spominjam se bolnika v bolnici, ki je rekel, da tako sl...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to z...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.