"Tako so mehki, tako dobri, kot tisti, ki jih kupimo, ne vem, kaj jim da tako dober okus, mogoče malček mandljeve arome. Testo diha.
Ta recept toplo priporočam," pove Jožica.
Sestavine:
750 gr bele mehke moke
3 jajca
1 + 1/2 kocke svežega kvasa (63 gr)
1 pecilni prašek
2 vanilijeva sladkorja
125 ml olja
250 ml mleka
125 gr sladkorja
lupina limone in pomaranče
1 čž soli (ravna)
2 jušni žlici ruma
aroma mandljev
Za posip:
2 žlici kristalnega sladkorja, ki mu dodamo
1 vanilijev sladkor
Priprava:
Najprej postavimo kvasec (nadrobljeni kvas, žlička sladkorja in žlica moke z 1 dcl mlačnega mleka - vse vzamemo od osnove).
Cela jajca in sladkor penasto zmiksamo (fino zmiksamo, malo dlje časa). Dodamo malo bolj segreto mleko, ki ga dolivamo postopoma med miksanjem, nato dodamo isto še olje, rum, dodamo vse arome - vanilijev sladkor, naribano lupinico limone in pomaranče, mandljevo aromo. Sedaj najprej zamenjamo metlico za kavelj.
Najprej dodamo 1/3 mešanice presejane moke, pecilnega praška in soli, vmes malo pregnetemo ter dodamo vzhajani kvasec, nato še v dveh delih dodamo moko in gnetemo malo dlje. Testo je zelo fino elastično in diši. Na koncu ga obdelamo s spatulo v kepo, pokrijemo najprej z živilsko folijo in še s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj v topli kuhinji do 1 uro in pol. Vzhajano testo rahlo stresemo na dobro naoljeno delovno površino in ga razdelimo na koščke enake teže 40 gr (dobili bomo približno 40 kosov - to je za 20 pletenic kot jih vidite na sliki).
Venčke oblikujemo tako, da najprej posvaljkamo 2 kroglici v dva srednje debela svaljka, dolžine cca 20 cm, ki ju med sabo prepletemo in oblikujemo v krog, na sredino pa vtisnemo kuhano jajce, ki ga naravno obarvamo - skuhamo v čebulnih lupinah ali v refošku, teranu).
Venčke polagamo na namaščen pekač ali na peki papir in pri tem pazimo na razdaljo, saj bodo vzhajale 1 uro (pokrite). Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Zdaj pa pozor!!
Pekač z vzhajanimi venčki, ki jih nič ne premažemo, damo v pečico in takoj znižamo temperaturo na 150 stopinj, pečemo brez ventilacije 30 do 35 minut. Ko so pečene, jih takoj premažemo z raztopljenim maslom, da dobijo tisto lepo barvo, da se svetijo in so sočne. Nato pa jih obilno posujemo z mešanico kristalnega in vanilijevega sladkorja.
Ko jih ješ, se počutiš kot, da je velika noč
NASVET: če želite velike pletenice, vzhajano testo razdelite na 3 enako velike kose, iz vsakega kosa naredite 3 svaljke, ki jih spletete v pletenico. Večje pletenice pecite 5 minut dlje.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)