Iz Jožičine kuhinje: Velikonočne male pletenice - venčki s pirhi

Iz Jožičine kuhinje prihaja krasen recept za velikonočno dobroto.
Velikonočna pletenica iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Velikonočna pletenica iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Tako so mehki, tako dobri, kot tisti, ki jih kupimo, ne vem, kaj jim da tako dober okus, mogoče malček mandljeve arome. Testo diha.
Ta recept toplo priporočam," pove Jožica.

Sestavine:
750 gr bele mehke moke
3 jajca
1 + 1/2 kocke svežega kvasa (63 gr)
1 pecilni prašek
2 vanilijeva sladkorja
125 ml olja
250 ml mleka
125 gr sladkorja
lupina limone in pomaranče
1 čž soli (ravna)
2 jušni žlici ruma
aroma mandljev

Za posip:
2 žlici kristalnega sladkorja, ki mu dodamo
1 vanilijev sladkor

Priprava:
Najprej postavimo kvasec (nadrobljeni kvas, žlička sladkorja in žlica moke z 1 dcl mlačnega mleka - vse vzamemo od osnove).
Cela jajca in sladkor penasto zmiksamo (fino zmiksamo, malo dlje časa). Dodamo malo bolj segreto mleko, ki ga dolivamo postopoma med miksanjem, nato dodamo isto še olje, rum, dodamo vse arome - vanilijev sladkor, naribano lupinico limone in pomaranče, mandljevo aromo. Sedaj najprej zamenjamo metlico za kavelj.

Najprej dodamo 1/3 mešanice presejane moke, pecilnega praška in soli, vmes malo pregnetemo ter dodamo vzhajani kvasec, nato še v dveh delih dodamo moko in gnetemo malo dlje. Testo je zelo fino elastično in diši. Na koncu ga obdelamo s spatulo v kepo, pokrijemo najprej z živilsko folijo in še s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj v topli kuhinji do 1 uro in pol. Vzhajano testo rahlo stresemo na dobro naoljeno delovno površino in ga razdelimo na koščke enake teže 40 gr (dobili bomo približno 40 kosov - to je za 20 pletenic kot jih vidite na sliki).

Venčke oblikujemo tako, da najprej posvaljkamo 2 kroglici v dva srednje debela svaljka, dolžine cca 20 cm, ki ju med sabo prepletemo in oblikujemo v krog, na sredino pa vtisnemo kuhano jajce, ki ga naravno obarvamo - skuhamo v čebulnih lupinah ali v refošku, teranu).
Venčke polagamo na namaščen pekač ali na peki papir in pri tem pazimo na razdaljo, saj bodo vzhajale 1 uro (pokrite). Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Zdaj pa pozor!!

Pekač z vzhajanimi venčki, ki jih nič ne premažemo, damo v pečico in takoj znižamo temperaturo na 150 stopinj, pečemo brez ventilacije 30 do 35 minut. Ko so pečene, jih takoj premažemo z raztopljenim maslom, da dobijo tisto lepo barvo, da se svetijo in so sočne. Nato pa jih obilno posujemo z mešanico kristalnega in vanilijevega sladkorja.
Ko jih ješ, se počutiš kot, da je velika noč

NASVET: če želite velike pletenice, vzhajano testo razdelite na 3 enako velike kose, iz vsakega kosa naredite 3 svaljke, ki jih spletete v pletenico. Večje pletenice pecite 5 minut dlje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recept za domači kruh: odličen pšenični kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.