Pride čas, ko ne veste, kam z jajci.
En moj namig so vložena jajca.
Za en 650 ml kozarec potrebujete:
9 jajc
2 dcl belega (alkoholnega) kisa
2 dcl vode
1 žlico sladkorja
1 žličko soli
1 lovorjev list
2 stroka (zrna) česna
par celih poprovih zrn
Priprava:
Jajca je dobro, da so kot pravimo "uležana", to pomeni, da je priporočljivo, naj bodo stara vsaj 10 dni (v tem času jajca delno odstopijo od lupine - se vsušijo, zato jih po kuhanju lažje lupimo.
Kuhamo jih na majhnem ognju, ravno toliko, da vrejo, 12 - 15 minut (čas merimo od začetka vrenja).
Kuhana jajca previdno olupimo, da bodo lepa in gladka.
Popolnoma jih hladimo.
Med tem časom posebej v drugi posodi zavremo mešanico kisa, vode, sladkorja, soli, lovorja, celega popra, zarezanega česna (rahlo vrenje 5 do 10 minut).
Ko nam mešanica vre, hladna jajca zložimo v kozarec, nanje pa skozi cedilo nalijemo prevreto vročo mešanico, če želimo, dodamo začimbe iz vroče mešanice in nemudoma zapremo, kozarec za nekaj sekund postavimo "na glavo", da lepše prime, nato pokritega ohladimo.
Hladna vložena jajca postavimo v hladilnik in jih pustimo tri do pet dni. Po tem času so že uporabna za konzumiranje.
Uporabimo kot jajčno solato, kot prilogo k narezku, kot dekoracijo.
Ob pravilni pripravi zdržijo kakšne tri mesece.
Pripis: Če želite lahko dodate tudi kolobarčke čebule, nekateri dodajo sok rdeče pese (lepša barvna kombinacija).
Lahko pa jih vložite tudi na hladno: 3 dcl belega kisa in 2 dcl vode (ne kuhamo), začimbe za vlaganje kumar, sladkor in sol - vse to dobro zmešamo, da se sladkor in sol raztopita ter zalijemo in zapremo, vse ostalo enako.
Namig: tako lahko porabite tudi v trdo kuhana jajca, ki so vam ostala ob pripravi velike noči.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.