Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pirine žemljice.
Žemljice iz pirine moke. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Žemljice iz pirine moke. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1 kg pirine moke (polnozrnate)
1/2 zavitka kislega testa
1kocka svežega kvasa (42 gr)
3,5 dcl mleka
2,5 dcl vode
1/2 dcl olja
1 ravna žlica soli
1 ravna žlica sladkorja

Izdelava:
Obe suhi sestavini moko in kislo testo premešamo. V sredini naredimo jamico, v katero dodamo nadrobljeni kvas, sladkor in mlačno vodo ter pokrijemo z moko. Pustimo vzhajati 15 minut. Ob robu posolimo. Prilijemo mešanico mlačnega mleka in olje.

Zamesimo srednje mehko testo, ki ga takoj raztehtamo na težo 9 dkg in ga oblikujemo v gladke kroglice.Kroglice posvaljkamo v debelejše svaljke, ki jih odlagamo direktno na pekač v primerni razdalji. V sredino vsakega svaljka s pomočjo ročaja kuhalnice naredimo globoko zarezo. Žemljice vzhajamo 20 minut. Pečemo jih v že segreti pečici na 220 stopinj 10 minut. Vroče premažemo z mešanico stopljenega masla in olja (1/2dcl) in jih za 5 minut vrnemo v pečico.
Če pečemo z ventilacijo, naravnamo temperaturo za 20 stopinj nižje.
Prednost pri peki žemljic je pri vzhajanju, saj jih pečemo iz mladega testa (to pomeni krajši čas vzhajanja). Dobili boste 20 žemljic.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.