Sestavine:
1 kg pirine moke (polnozrnate)
1/2 zavitka kislega testa
1kocka svežega kvasa (42 gr)
3,5 dcl mleka
2,5 dcl vode
1/2 dcl olja
1 ravna žlica soli
1 ravna žlica sladkorja
Izdelava:
Obe suhi sestavini moko in kislo testo premešamo. V sredini naredimo jamico, v katero dodamo nadrobljeni kvas, sladkor in mlačno vodo ter pokrijemo z moko. Pustimo vzhajati 15 minut. Ob robu posolimo. Prilijemo mešanico mlačnega mleka in olje.
Zamesimo srednje mehko testo, ki ga takoj raztehtamo na težo 9 dkg in ga oblikujemo v gladke kroglice.Kroglice posvaljkamo v debelejše svaljke, ki jih odlagamo direktno na pekač v primerni razdalji. V sredino vsakega svaljka s pomočjo ročaja kuhalnice naredimo globoko zarezo. Žemljice vzhajamo 20 minut. Pečemo jih v že segreti pečici na 220 stopinj 10 minut. Vroče premažemo z mešanico stopljenega masla in olja (1/2dcl) in jih za 5 minut vrnemo v pečico.
Če pečemo z ventilacijo, naravnamo temperaturo za 20 stopinj nižje.
Prednost pri peki žemljic je pri vzhajanju, saj jih pečemo iz mladega testa (to pomeni krajši čas vzhajanja). Dobili boste 20 žemljic.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.