Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pirine žemljice.
Žemljice iz pirine moke. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Žemljice iz pirine moke. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1 kg pirine moke (polnozrnate)
1/2 zavitka kislega testa
1kocka svežega kvasa (42 gr)
3,5 dcl mleka
2,5 dcl vode
1/2 dcl olja
1 ravna žlica soli
1 ravna žlica sladkorja

Izdelava:
Obe suhi sestavini moko in kislo testo premešamo. V sredini naredimo jamico, v katero dodamo nadrobljeni kvas, sladkor in mlačno vodo ter pokrijemo z moko. Pustimo vzhajati 15 minut. Ob robu posolimo. Prilijemo mešanico mlačnega mleka in olje.

Zamesimo srednje mehko testo, ki ga takoj raztehtamo na težo 9 dkg in ga oblikujemo v gladke kroglice.Kroglice posvaljkamo v debelejše svaljke, ki jih odlagamo direktno na pekač v primerni razdalji. V sredino vsakega svaljka s pomočjo ročaja kuhalnice naredimo globoko zarezo. Žemljice vzhajamo 20 minut. Pečemo jih v že segreti pečici na 220 stopinj 10 minut. Vroče premažemo z mešanico stopljenega masla in olja (1/2dcl) in jih za 5 minut vrnemo v pečico.
Če pečemo z ventilacijo, naravnamo temperaturo za 20 stopinj nižje.
Prednost pri peki žemljic je pri vzhajanju, saj jih pečemo iz mladega testa (to pomeni krajši čas vzhajanja). Dobili boste 20 žemljic.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.