KUHALNICA: Boranja

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: RozyKo | 14.1.2022
Boranja; preprosti golaž iz mesa in stročjega fižola. V tem receptu vam predstavljam svojo različico tega recepta jedi iz govejega mesa in zelenega stročjega fižola boranja.
Boranja (foto: RozyKo)
Boranja (foto: RozyKo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
 Za 4 osebe potrebujemo:
• 2 veliki čebuli
• 200 g govejega mesa narezanega na kocke
• 300 g zelenega stročjega fižola vrsta Boranja ali druge sorte zelenega stročjega fižola
• 3 dl pasiranega paradižnika
• 2 dl vode
• 3 stroki česna
• poper po okusu
• sol po okusu
• 2 lovorjeva lista
• 3 žlice olivnega olja

Lonec pristavimo na ogenj in vanj odmerimo tri žlice olivnega olja ter ga počasi segrejemo. Med tem olupimo čebuli ter ju nasekljamo in dodamo v lonec. Po občutku solimo ter počakamo, da čebula spusti sok in da postekleni.

Praženi čebuli dodamo goveje meso narezano na kocke ter ga dobro popečemo, da dobi lepo rjavo barvo preden dodamo stročji fižol. Popečeni govedini dodamo zamrznjen stročji fižol, ki je narezan na manjše kocke. Vse skupaj dobro premešamo ter pokrijemo s pokrovko in dušimo 3 minute.

Podušenemu fižolu dodamo pasiran paradižnik in zalijemo z vodo. Dodamo še lovorjev list in stisnjen česen, ki smo ga poprej olupili. Jed poskusimo in jo po potrebi dosolimo ter po okusu popramo. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da je meso čisto mehko. Jed mora ves čas kuhanja počasi vreti.

Med tem, ko se bo jed kuhala, se bo omaka sama od sebe zreducirala ravno toliko, da je ne bo potrebno dodatno zgostiti z moko. Boranja je najboljša šele naslednji dan, tako kot naprimer polnjene paprike. Zraven boranje postrežemo pire krompir ali pa kruh.

Vsako jesen nam na vrtu ostane veliko fižola, katerega nekaj vložimo, nekaj pa zamrznemo. V svojem receptu uporabljam zeleni nizki stročji fižol vrste boranja, ki ga v jeseni očistim in operem ter narežem na manjše kocke. Vse skupaj zapakiram v manjše vrečke in zamrznem, tako imam vedno na voljo domač fižol za različne jedi.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z ok...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Prihaja poletna Ljubljanska vinska pot

Že 11. leto zapored se bo pod okriljem organizatorja Pr...

Metka Klevišar: O ČEM GOVORI NEZADOVOLJSTVO S HRANO?

Spominjam se bolnika v bolnici, ki je rekel, da tako sl...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to z...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.