KUHALNICA: Boranja

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: RozyKo | 14.1.2022
Boranja; preprosti golaž iz mesa in stročjega fižola. V tem receptu vam predstavljam svojo različico tega recepta jedi iz govejega mesa in zelenega stročjega fižola boranja.
Boranja (foto: RozyKo)
Boranja (foto: RozyKo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
 Za 4 osebe potrebujemo:
• 2 veliki čebuli
• 200 g govejega mesa narezanega na kocke
• 300 g zelenega stročjega fižola vrsta Boranja ali druge sorte zelenega stročjega fižola
• 3 dl pasiranega paradižnika
• 2 dl vode
• 3 stroki česna
• poper po okusu
• sol po okusu
• 2 lovorjeva lista
• 3 žlice olivnega olja

Lonec pristavimo na ogenj in vanj odmerimo tri žlice olivnega olja ter ga počasi segrejemo. Med tem olupimo čebuli ter ju nasekljamo in dodamo v lonec. Po občutku solimo ter počakamo, da čebula spusti sok in da postekleni.

Praženi čebuli dodamo goveje meso narezano na kocke ter ga dobro popečemo, da dobi lepo rjavo barvo preden dodamo stročji fižol. Popečeni govedini dodamo zamrznjen stročji fižol, ki je narezan na manjše kocke. Vse skupaj dobro premešamo ter pokrijemo s pokrovko in dušimo 3 minute.

Podušenemu fižolu dodamo pasiran paradižnik in zalijemo z vodo. Dodamo še lovorjev list in stisnjen česen, ki smo ga poprej olupili. Jed poskusimo in jo po potrebi dosolimo ter po okusu popramo. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da je meso čisto mehko. Jed mora ves čas kuhanja počasi vreti.

Med tem, ko se bo jed kuhala, se bo omaka sama od sebe zreducirala ravno toliko, da je ne bo potrebno dodatno zgostiti z moko. Boranja je najboljša šele naslednji dan, tako kot naprimer polnjene paprike. Zraven boranje postrežemo pire krompir ali pa kruh.

Vsako jesen nam na vrtu ostane veliko fižola, katerega nekaj vložimo, nekaj pa zamrznemo. V svojem receptu uporabljam zeleni nizki stročji fižol vrste boranja, ki ga v jeseni očistim in operem ter narežem na manjše kocke. Vse skupaj zapakiram v manjše vrečke in zamrznem, tako imam vedno na voljo domač fižol za različne jedi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.