E-novice

Naroči se in prejemaj nove članke, nagradne igre in kupone.
 

KUHALNICA: Čokoladni parklji

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: Fala | 2.12.2016
Pred vrati so prazniki, obiskali nas bodo dobri možje, prvi pride sv. Miklavž. Ta prinaša tudi parklje. Naj letos preseneti s čokoladnimi!
Čokoladni parklji (foto: Fala)
Čokoladni parklji (foto: Fala)
Nazaj Naprej
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
1,5 dl mleka
40 dag moke
9 dag kisle smetane
6 dag masla
4 dag sladkorja
5 dag kakav v prahu
4 rumenjaki
2 žlici ruma
2 mali žlički soli

1 jajce za premaz
rozine za oči
suhe češplje za jezike

Priprava:
V toplem mleku raztopimo kvas Fala. V posodo odmerimo sol, moko, dodamo kislo smetano, sladkor, rum in raztopljeni kvas. Zamešamo kvašeno testo in med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko testo lepo odstopa od posode, dodamo kakav in mešamo še toliko časa, da se enakomerno vmeša v testo. Pripravljeno testo v posodi pokrijemo s folijo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo, razrežemo na manjše koščke in pustimo nekaj minut počivati. Zatem vsak košček v rokah oblikujemo v malo debelejši svaljek in ga damo na prt. Z robom dlani krepko stisnemo na gornji četrtini svaljka, ki naj razdeli glavo od telesa, z nožem zarežemo spodnji del na pol po dolgem in oblikujemo nogi, enako tudi na obeh straneh trupa, da dobimo roke. Na koncu zarežemo še v glavo in tako oblikujemo še roge parklja. Vse parklje prestavimo na pekač in do konca okrasimo: polovičke rozin krepko vtisnemo v testo na mesto oči, izrežemo jezik iz suhe češplje in tudi tega s pomočjo noža umestimo na glavo.

Oblikovane parklje premažemo s stepenim jajcem in jih damo še enkrat vzhajati za 15 minut. Nato jih postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C, da se lepo obarvajo.
Morda te zanima tudi:

Vratovina v testu

Vsaj enkrat letno naj na naši mizi zadiši po vratovini ...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Mešan pirin kruh s kislim testom

Če ste ljubitelji domačega kruha, potem morate preizkus...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Velikonočna pletenka

Bliža se velika noč, miza bo polna dobrot. Na njej ne s...

Orehova potica z rozinami

Pred vrati so prazniki, presenetite svoje domače in pri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ti je članek všeč? Klikni "Všeč mi je" in podaj svoj komentar.

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo uredniške politike portala MojaLeta.si. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila sodelovanja na portalu.
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2017 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.