KUHALNICA: Čokoladni parklji

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 2.12.2016
Pred vrati so prazniki, obiskali nas bodo dobri možje, prvi pride sv. Miklavž. Ta prinaša tudi parklje. Naj letos preseneti s čokoladnimi!
Čokoladni parklji (foto: Fala)
Čokoladni parklji (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
1,5 dl mleka
40 dag moke
9 dag kisle smetane
6 dag masla
4 dag sladkorja
5 dag kakav v prahu
4 rumenjaki
2 žlici ruma
2 mali žlički soli

1 jajce za premaz
rozine za oči
suhe češplje za jezike

Priprava:
V toplem mleku raztopimo kvas Fala. V posodo odmerimo sol, moko, dodamo kislo smetano, sladkor, rum in raztopljeni kvas. Zamešamo kvašeno testo in med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko testo lepo odstopa od posode, dodamo kakav in mešamo še toliko časa, da se enakomerno vmeša v testo. Pripravljeno testo v posodi pokrijemo s folijo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo, razrežemo na manjše koščke in pustimo nekaj minut počivati. Zatem vsak košček v rokah oblikujemo v malo debelejši svaljek in ga damo na prt. Z robom dlani krepko stisnemo na gornji četrtini svaljka, ki naj razdeli glavo od telesa, z nožem zarežemo spodnji del na pol po dolgem in oblikujemo nogi, enako tudi na obeh straneh trupa, da dobimo roke. Na koncu zarežemo še v glavo in tako oblikujemo še roge parklja. Vse parklje prestavimo na pekač in do konca okrasimo: polovičke rozin krepko vtisnemo v testo na mesto oči, izrežemo jezik iz suhe češplje in tudi tega s pomočjo noža umestimo na glavo.

Oblikovane parklje premažemo s stepenim jajcem in jih damo še enkrat vzhajati za 15 minut. Nato jih postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C, da se lepo obarvajo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati z jogurtom

V prispevku boste našli odličen recept za kvašene flanc...

Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih ...

KUHALNICA: Najboljša Lojzijeva enolončnica

Danes objavljam recept enolončnice z govejim mesom, kro...

Iz Jožičine kuhinje: Zlato zapečeni sonček

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava umetnina - hrustljavi...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Iz Jožičine kuhinje: Mlečni kruh

V prispevku boste našli recept za odličen in zelo mehak...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčni zavitek iz skutnega testa

Fenomenalno testo z okusom, idealna in hitra priprava!

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.