Kadar delam polpete se zmeraj jezim, ker je masa - zlasti pri polpetih iz bučk - takoj preveč ''vodena'' in je zato potrebno več ''lepila'' (moke, kosmičev, itd.) da ''stojijo'' skupaj.
Včeraj pa mi je - na veliko srečo - zmanjkalo obojega: kosmičev in ostre moke.
Hvala Bogu, res moram to reči.
Kršenmatiček, sem se razjezila in potem so pričele - ker se je že mudilo- oči begati po predalih in kuhinji, kje bi se našlo kaj primernega!
Eureka!
Na polici zagledam otrobe, ki jih - sem in tja - zjutraj stresem v jogurt in potem pojem skupaj s sadjem.
Previdno jih dodam že narejeni masi, a ne preveč, le tri žlice, ker so potem, v naslednjih cca 10 minutah, itak ''popili'' vso tekočino.
Naj povem, da so bili polpeti imenitni, lahko bi rekla, da celo s pridihom ''shujševalnosti''.
Poskusite!
Naredite tako:
Na tanke rezine narežite ''glavo'' pora (lahko tudi bučke, če jih še imate na vrtu, morda brokoli, korenje, podzemna koleraba .... ali kar malo mešano ), na hitrico prepraženo v malo masla in čebule, zajetna žlica in pol sesekljanega česna, sol, jajce, cca 15 - 20 dkg mletega mesa(govedina ali puran), sesekljane vrtne začimbe, otrobi ....
Z večjo plastično žlico(mokro) zajemajte maso (ta mora vsaj cca 15 minut prej počivati) in jo nalagajte na peki papir. V pečici naj se pri cca 180' C peče okoli 3/4 ure. Zraven paše solata iz kitajskega zelja s krompirjem ... Morda še kakšna ''pohana šnita'', če ste zelo lačni, ni pa nujno.
Maso za polpete lahko naredite prejšnji dan.
Ko pridete domov iz službe, najprej (da bo šlo hitreje) nalupite 3-4 krompirje in jih narežite na kocke, to se bo kuhalo največ 20 minut. V tem času porinite polpete v pečico, očistite solato, odlijte vodo od krompirja, počakajte par minut, da se pohladi, preoblecite se in kot bi mignil, bo bilo kosilo pripravljeno.
Pa dober tek.
»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«
Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.