KUHALNICA: Drobne skrivnosti okusnih jedi

Se je tudi vam že zgodilo, da ste imeli pol sestavin za dobro jed že zmešanih v skledi, potem ste pa ugotovili, da sestavine, brez katere jedi ne bo, sploh nimate?! V takih primerih se je potrebno v kuhinji tudi znajti! Meni dobro uspeva.
Okusni in drugačni polpeti. (foto: Milena Miklavčič)
Okusni in drugačni polpeti. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kadar delam polpete se zmeraj jezim, ker je masa - zlasti pri polpetih iz bučk - takoj preveč ''vodena'' in je zato potrebno več ''lepila'' (moke, kosmičev, itd.) da ''stojijo'' skupaj.

Včeraj pa mi je - na veliko srečo - zmanjkalo obojega: kosmičev in ostre moke.
Hvala Bogu, res moram to reči.

Kršenmatiček, sem se razjezila in potem so pričele - ker se je že mudilo- oči begati po predalih in kuhinji, kje bi se našlo kaj primernega!

Eureka!
Na polici zagledam otrobe, ki jih - sem in tja - zjutraj stresem v jogurt in potem pojem skupaj s sadjem.

Previdno jih dodam že narejeni masi, a ne preveč, le tri žlice, ker so potem, v naslednjih cca 10 minutah, itak ''popili'' vso tekočino.

Naj povem, da so bili polpeti imenitni, lahko bi rekla, da celo s pridihom ''shujševalnosti''.
Poskusite!

Naredite tako:
Na tanke rezine narežite ''glavo'' pora (lahko tudi bučke, če jih še imate na vrtu, morda brokoli, korenje, podzemna koleraba .... ali kar malo mešano ), na hitrico prepraženo v malo masla in čebule, zajetna žlica in pol sesekljanega česna, sol, jajce, cca 15 - 20 dkg mletega mesa(govedina ali puran), sesekljane vrtne začimbe, otrobi ....

Z večjo plastično žlico(mokro) zajemajte maso (ta mora vsaj cca 15 minut prej počivati) in jo nalagajte na peki papir. V pečici naj se pri cca 180' C peče okoli 3/4 ure. Zraven paše solata iz kitajskega zelja s krompirjem ... Morda še kakšna ''pohana šnita'', če ste zelo lačni, ni pa nujno.

Maso za polpete lahko naredite prejšnji dan.
Ko pridete domov iz službe, najprej (da bo šlo hitreje) nalupite 3-4 krompirje in jih narežite na kocke, to se bo kuhalo največ 20 minut. V tem času porinite polpete v pečico, očistite solato, odlijte vodo od krompirja, počakajte par minut, da se pohladi, preoblecite se in kot bi mignil, bo bilo kosilo pripravljeno.
Pa dober tek.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.