KUHALNICA: Drobne skrivnosti okusnih jedi

Se je tudi vam že zgodilo, da ste imeli pol sestavin za dobro jed že zmešanih v skledi, potem ste pa ugotovili, da sestavine, brez katere jedi ne bo, sploh nimate?! V takih primerih se je potrebno v kuhinji tudi znajti! Meni dobro uspeva.
Okusni in drugačni polpeti. (foto: Milena Miklavčič)
Okusni in drugačni polpeti. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kadar delam polpete se zmeraj jezim, ker je masa - zlasti pri polpetih iz bučk - takoj preveč ''vodena'' in je zato potrebno več ''lepila'' (moke, kosmičev, itd.) da ''stojijo'' skupaj.

Včeraj pa mi je - na veliko srečo - zmanjkalo obojega: kosmičev in ostre moke.
Hvala Bogu, res moram to reči.

Kršenmatiček, sem se razjezila in potem so pričele - ker se je že mudilo- oči begati po predalih in kuhinji, kje bi se našlo kaj primernega!

Eureka!
Na polici zagledam otrobe, ki jih - sem in tja - zjutraj stresem v jogurt in potem pojem skupaj s sadjem.

Previdno jih dodam že narejeni masi, a ne preveč, le tri žlice, ker so potem, v naslednjih cca 10 minutah, itak ''popili'' vso tekočino.

Naj povem, da so bili polpeti imenitni, lahko bi rekla, da celo s pridihom ''shujševalnosti''.
Poskusite!

Naredite tako:
Na tanke rezine narežite ''glavo'' pora (lahko tudi bučke, če jih še imate na vrtu, morda brokoli, korenje, podzemna koleraba .... ali kar malo mešano ), na hitrico prepraženo v malo masla in čebule, zajetna žlica in pol sesekljanega česna, sol, jajce, cca 15 - 20 dkg mletega mesa(govedina ali puran), sesekljane vrtne začimbe, otrobi ....

Z večjo plastično žlico(mokro) zajemajte maso (ta mora vsaj cca 15 minut prej počivati) in jo nalagajte na peki papir. V pečici naj se pri cca 180' C peče okoli 3/4 ure. Zraven paše solata iz kitajskega zelja s krompirjem ... Morda še kakšna ''pohana šnita'', če ste zelo lačni, ni pa nujno.

Maso za polpete lahko naredite prejšnji dan.
Ko pridete domov iz službe, najprej (da bo šlo hitreje) nalupite 3-4 krompirje in jih narežite na kocke, to se bo kuhalo največ 20 minut. V tem času porinite polpete v pečico, očistite solato, odlijte vodo od krompirja, počakajte par minut, da se pohladi, preoblecite se in kot bi mignil, bo bilo kosilo pripravljeno.
Pa dober tek.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Recepti iz Jožičine kuhinje: Špageti s paradižnikovo omako

Kaj smo najrajši jedli, ko smo bili osnovnošolci, dijak...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Palačinke z namazom iz...

Palačinke, palačinke... Tukaj je recept za slastne pala...

Iz Jožičine kuhinje: Bučkin narastek

Ljubitelji bučk boste enostavno navdušeni nad tem recep...

Poznate kanadski zlati koren? Ubija viruse in bakterije, uravna holesterol …

Ste že slišali za rastlino kanadski zlati koren? Gre za...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

Fala Slonček vabi na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023

Peka kruha ima na Slovenskem bogato tradicijo, zato ne ...

Želite ohraniti zdravo srce in ožilje? Te 4 diete so najboljše za srce

Študije kažejo, da te 4 diete podpirajo zdravje srce, o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.