KUHALNICA: Energijske vitaminske palčke

Moji hčeri nista ljubiteljici kruha, zato večkrat pripravim ploščice, ki ji z veseljem uživata za zajtrk ali malico. Ker so viroze še vedno na udaru, tokrat ponujam recept za energijske palčke z višjo vsebnostjo C vitamina.
Presne vitaminske palčke so polne vitaminov. (foto: Tina Teršek)
Presne vitaminske palčke so polne vitaminov. (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za približno 14 palčk potrebujemo: 160g presnih fig*, 50g presnih inkovskih jagod*, 30g presnega kokosovega olja*, 30ml presnega agavinega sirupa*, 25g presnega črnega sezama*, 20g presnih belih chia semen*, 30g presnih pinjol(semen), 60g presneega ribanega kokosa*, ščep nerafinirane roza himalajske soli.
*iz nadzorovane ekološke pridelave

Fige in inkovske jagode namakamo v vsaj eno uro. Nato vse sestavine zmeljemo v sesekljalniku z »S« rezilom. Tako pripravljena masa se mora sprijeti, ko jo stisnemo s prsti. Pazimo, da ne meljemo predolgo, da se ne izloči olje.

Manjši pekač (premera približno 15x15cm) obložimo s peki papirjem in maso s pritiskanjem položimo ob dno. Vse skupaj postavimo v hladilnik za približno 30 minut, da se masa malo strdi. Tako strjeno maso lažje razrežemo.

Ko se masa strdi, jo vzamemo iz pekača in jo razrežemo na palčke (približno 5x2cm). Če imamo dehidrator palčke položimo na podlago in najprej dehidriramo 1-2 uri pri temperaturi 62°C. S tem spodbudimo delovanje encimov, potem pa zmanjšamo temperaturo na 42°C in dehidriramo 24 ur. Dehidrirane palčke hranimo v zaprti posodi na sobni temperaturi približno 1 teden, v hladilniku približno 14 dni ali v zamrzovalniku do enega meseca.

Če nimamo dehidratorja, lahko palčke uživamo sveže. Shranimo jih v dobro zaprti posodi v hladilniku približno 14 dni, ali v zamrzovalniku do enega meseca.

Ali ste vedeli:
Inkovske jagode so bogate z beta-karotenom, vitaminom C, tiaminom, niacinom, fosforjem in beljakovinami (vsebujejo 16 % beljakovin, zaradi česar prekašajo celo goji jagode, ki sicer veljajo za enega najbogatejših virov beljakovin). Te zlate jagode imajo blag odvajalni učinek, zato lahko tudi z njihovo pomočjo poskrbimo za zdravo in redno prebavo. Ker vsebujejo vleiko vitamina C z njihovim uživanjem pomagamo pri krepitvi imunskega sistema. Inkovske jagode so eden najboljših virov prehranskih vlaknin. Vsebujejo na primer več vlaknin kot slive, borovnice, rozine in marelice.
Uživanje inkovskih jagod pozitivno vpliva tudi na raven energije v telesu – tako telesne kot mentalne.

Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.