Iz Jožičine kuhinje: Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je okusna in enostavna jesenska jed, ki bo šla v slast vsakemu. Pripravite jo po receptu Jožice, najdete ga v prispevku.
Fotografija je simbolična, foto: Freepik.com
Fotografija je simbolična, foto: Freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Malo hladnejše vreme, deževno in čas za enolončnico.
Umažeš en lonec, v katerega daš različne sestavine, ki se hitro skuhajo in odlično ujamejo.
Kot vsaka enolončnica, je tudi ta dobra še naslednji dan, če jo hranimo v hladilniku.

Recept je za 4 osebe.

Sestavine:
50 dkg težka ohrovtova glava
2 srednje debela krompirja
1 rdeč korenček
40 dkg kuhane govedine (iz juhe)
6 dkg olja
3 žlice sesekljane čebule
1 žlica moke
strt česen
lovorov list in kumina (po želji)
sol in poper
ščep ali dva domačega začimbnega posipa

Priprava
Ohrovtovo glavo očistimo,narežemo na široke rezance ter jo zblanširamo v slanem kropu - vsaj 5 minut ( da se znebimo neprijetnega okusa,ki bi sicer ostal od ohrovta), jo odcedimo.

Krompir in korenček olupimo, narežemo na kockice in skuhamo v rahlo osoljeni vodi.

Olje segrejemo, dodamo čebulo, pražimo, primešamo še moko in ko čebula porumeni, stresemo h krompirju.Dodamo tudi na kocke narezano govedino (velikost grižljaja), česen in ohrovt. Vode naj bo toliko, da bo jed primerno gosta.

Solimo in popramo,dodamo kumino in lovorov list in začimbni posip ter kuhamo še 10 minut.

Nasvet: če imate brezmesni dan, lahko govedino zamenjate s kuhanim fižolom, dodajte ga eno zajemalko.

Velike skrivnosti malih kuharskih mojstrov: za bolj intenziven okus ...zrna česna najprej narežite na tanke lističe, ga posolite in s hrbtiščem noža še stisnite, da izpusti svoj sok.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.