Regrat je za mnoge najboljša pomladna solata. Je zelo zdrav, zastonj, ob nabiranju se sprostite in dotikate zemlje. Kar ima mogoče večji pomen, kot si mislite. Ljudje vse bolj pozabljamo, da smo del narave, zato bi morali živeti z njo.
Če sami nabirate regrat, potem veste, o čem govorim. Kako se počutite, ko se vrnete domov? Ste utrujeni ali ste pomirjeni? Se vrnete polni energije, dobre volje? Vse to nam da narava, zemlja, dotik.
Največkrat regrat pripravimo z vročim krompirjem ali pa z ocvirki. Ampak, če ga človek je vsak dan, se tega lahko hitro naveliča.
Pri nas doma je vedno polna miza, vsak ima svoj okus, da zadovoljim vse borbončice, od tistih ne-mesnih do mesnih, pripravljam regrat na mnogo načinov.
Za tiste, ki ne morete brez mesa, vam bo všeč sledeči recept. Popečete na koščke narezano puranje ali piščančje meso, da lepo zlato zarumeni. Na regrat stresete strok ali dva sesekljanega česna, malce bučnega ali olivnega olja, kis ali limono, dobro premešate, naribate še košček parmezana, na koncu pa dodate še popečene vroče koščke mesa in takoj postrežete.
Za tiste, ki mesa ne marajo, lahko pripravite regrat z dodatkom korenja in feta sira. Tak regrat ne bo ovenel, ostal bo svež. Na opran regrat naribajte surovo korenje, dodajte še nekaj koščkov feta sira, če imate v omari bučna ali sončnična semena, jih dodajte nekaj, kis ali limono in olje. Dobro premešajte in postrezite.
Tudi z jajcem ga pripravljamo. Ampak na nekoliko drugačen način. Naribamo nekaj sira in šunke, zmešamo med opran regrat, dodamo kis ali limono in olje. Nato pa v ponvi ubijemo jajček ali dva, lahko več in ocvremo na oko. Takšno jajce stresemo na regrat, premešamo in postrežemo.
Pa dober tek!