Pečenka v zeliščni skorjici V sredini sočna, mehka in rahla, zunaj obdana z dišečo, aromatično, zeliščno hrustljavo skorjico – takšna bo danes naša pečenka.
Potrebujemo 1,5 kg sveže svinjske vratovine, za zeliščni preliv pa: 4 stroki česna, 1 manjša čebula, 2 do 3 žlice pehtrana, vejica rožmarina, 7 listov žajblja, mleti poper, 1/2 žličke mletega koriandra, 1/2 žličke ingverja, 1/2 žličke suhega mletega čilija (lahko tudi svežega), žlica domače zelenjavne mešanice, sol po potrebi, nastrgana limonina lupina, nastrgana pomarančna lupina, 2 žlici krušnih drobtin, 0,5 dl olja
Meso operemo pod tekočo vodo in ga s papirno servieto osušimo.
Vse sestavine, ki so namenjene za preliv zrežemo, nastrgamo, sesekljamo, zdrobimo in dodatkom olja povežemo v enotno zmes.
S tako pripravljenim prelivom premažemo meso z vseh strani. Meso pečemo v glinenem pekaču, pokrit s pokrovom.
Meso pečemo cca. eno uro in pol (odvisno kako debel kos mesa je). 20 minut pred koncem pečenja odstranimo pokrov in zapečemo zeliščno skorjico. Po pečenju pustimo, da meso 15 minut odleži, nato ga narežemo na rezine in ponudimo. Dober tek!
Kliknite TUKAJ, kjer je recept opremljen tudi s fotografijami, ki vas bodo vodile skozi celoten postopek priprave.