KUHALNICA: Ovseni kruh s čebulo in sezamom

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: RozyKo | 7.9.2016
Ženske imamo večne težave s prebavo, zato nam tukaj prav pridejo vlaknine, ki pa jih zaužijemo bistveno premalo. Zato je tukaj ovsen kruh s čebulo in sezamom; bogat z vlakninami in dobrega okusa.
Ovseni kruh s čebulo in sezamom (foto: RozyKo)
Ovseni kruh s čebulo in sezamom (foto: RozyKo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Oves blagodejno vpliva na naše telo, ne samo na našo prebavo. Vsebuje veliko kalija ki je elektrolit in skupaj z natrijem ter klorom proizvaja v telesu elektriko, ki je življenjskega pomena za delovanje naših celic.

Ovsen kruh s čebulo in sezamom – sestavine
500 g ovsene moke
3 žlice ostre moke
1/2 kocke kvasa
2 dl vode
1 žlička soli
1 srednja čebula
2 žlici sezama
2 žlici olivnega olja

Ovsen kruh s čebulo in sezamom – postopek
V lončku raztopimo 1/2 kocke kvasa v 2 dl vode. Na štedilnik pristavimo ponev in vanjo odmerimo olivno olje ter na zmernem ognju segrejemo. Med tem olupimo in narežemo čebulo na manjše koščke. Narezano čebulo dodamo olivnemu olju v ponvi ter jo osolimo z 1 žličko soli in pražimo tako dolgo, da izpusti sok ter, da postekleni.

V skledo za gnetenje odtehtamo moko, dodamo dve žlici sezama in dobro premešamo ter na sredini naredimo jamico za kvas. Raztopljen kvas dodamo k moki ter ga z žlico umešamo v malo moke. Dodamo še ostro moko in nekoliko ohlajeno popraženo čebulo.

Vse skupaj z roko zamesimo v kompaktno testo. V koliko se vam bo testo zdelo preveč suho dodajte še malo vode ali kisle smetane, ki bo podaljšala svežino kruha.

Pregneteno testo pustimo počivati 90 minut, da kvasovke opravijo svoje delo. Po pretečen času obložimo izbrani pekač s peki papirjem in naj položimo testo, ki smo ga z rokami oblikovali v svaljk. Testo naj v drugo počiva tako dolgo, da se pečica ogreje na 200 °C. Preden kruh položimo v pečico ga po površini zarežemo tolikokrat kolikor mislimo imeti rezin. Namreč pečen kruh se zaradi svoje drobljivosti zelo težko reže.

Kruh pečemo približno 40 minut, ali dokler skorja ne dobi lepe rjave barve. Takrat kruh vzamemo iz pečice, stresemo iz pekača, odstranimo peki papir in ovsen kruh s čebulo in sezamom zavijemo v krpo, da se počasi ohlaja.

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Kavina rolada

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za vse ljubitelje ka...

Iz Jožičine kuhinje: Sok hruške s korenčkom

Če imate tudi vi polno domačih hrušk in korenja, lahko ...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčna pita

Iz Jožičine kuhinje je zadišalo po okusni in hitro prip...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Misel za 29. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Komunikacijska kampanja: »Vsi zmagujemo, ko sodelujemo«

V mesecu septembru se je pričela komunikacijska kampanj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.