KUHALNICA: 'Revne' sestavine za bogato kosilo

Ker sem vajena kuhati za več ljudi, tokrat pa sva samo dva, mi hrana ostaja. A ničesar ne zavržem. Vse, ampak res vse, se lahko porabi za kosilo naslednjega dne! Preverite moje recepte in ugotovili boste, kako!
Bučke so lahko odlična osnova za okusno kosilo. (foto: Milena Miklavčič)
Bučke so lahko odlična osnova za okusno kosilo. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!


Danes je šele torek, pa se mi zdi, da mi je postalo za kuhanje več kot vseeno. Pomivalni stroj je od sobote ''zalaufal'' le enkrat. Vse, kar pripravim, je za dva preveč. Že stokrat sem predlagala tistim, ki nimajo dovolj za preživetje, da se dva ali trije povežejo med seboj in združijo moči vsaj pri pripravi kosil. Ogromno bodo prihranili!

Kuham že od tretjega razreda osnovne šole naprej, okoli pol stoletja, kršen matiček! Mama in ata sta šla delat, dve sestri sta bili mlajši - ni mi preostalo drugega, kot da ubogam. Pri nas se je zmeraj zelo šparalo, kajti Alpinske plače so bile za eno figo že nekoč - danes so menda še slabše. Ničesar nismo metali stran, tega se držim še danes, preprosto zato, ker imam v krvi nek osnoven odnos do hrane, ki pomeni, da jo je treba spoštovati.

Recimo, da ostane od kosila nekaj makaronov. Dam jih v hladilnik, naslednji dan pa jih pripravim z jajci, morda s prelivom iz paradižnika in tune, morda zgolj z bučkami, majaronom in česnom. Odlično se priležejo tudi kot narastek s skuto, naribanimi jabolki, cimetom, z dodatkom rozin - ni pa nujno. Vse skupaj polijemo z enim razžvrkljanim jajcem, v katerega dodam malo vanilije in mleka.

Enako uporaben je tudi riž, skuhan na vodi, ki služi za prilogo. Če ga kaj ostane, ga dodamo ali polpetam ali iz njega in zelenjave naredimo solato, ali ga dodam v zmes, s katero napolnim bučke.

Da o kruhu ne govorim! ''Pohane šnite'' zraven sklede endivije zabeljene z ocvirki in toplim krompirjem so zakon. Če zmiksamo kruh z velikoooo česna, zalijemo, zabelimo z maslom - dobimo odlično juho! Lahko pa kruh narežemo na kocke, malo popečemo na teflonu, da zarumeni, damo na krožnik, dodamo kakršnokoli kremno juho - pa je kosilo.

Danes sva z Gospodom imela na krožniku nadevane bučke. Žal sem jih pozabila dati v ''paco'' (sol, česen, zelenjava), a je bilo 'za preživeti'. Napolnila sem jih z mešanico skute, sira, enim jajcem, veliko zelenjave in česna, dodala še pest kosmičev. Na zlatorumeno zapečene sem narezala še paradižnik in naredila dve ''pohani šniti''.

In koliko je bilo treba seči v denarnico? Bore malo. Zmleto goveje meso (30 dkg) je stalo cca 3 evre, a ga je ostalo še dovolj za dodatek h kakšni čorbi.
Držim se pravila, da je meso ''začimba'', z njim ni vredno pretiravati. Razen, seveda, če ne teče voda v grlo ....

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.