KUHALNICA: 'Revno kosilo', ki bi ga jedli bogovi!

Če je hrana domača, naravna, brez dodatnih kemikalij, pesticidov, ji res lahko rečemo, da je to revna hrana? Je kosilo, ki je sestavljeno iz samih zdravih živil res skromno?
Pita iz bučk. (foto: Milena Miklavčič)
Pita iz bučk. (foto: Milena Miklavčič)
Pita iz bučk. (foto: Milena Miklavčič) Zelenjavna juha (foto: M.M.) Špinača v omaki (foto: M.M.) Pečena piščančja bedra (foto: M.M.) Potica in sok (foto: M.M.)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!

Pred dnevi sva šli z gospo, ki si včasih ogleda vsebino ''Lončka'' na kavo in potem me - enkrat vmes - želi nekaj vprašati.

''Kar daj,'' jo spodbujam.

''Ne vem, če bi …,'' menca.

A se končno ''ojunači'' in mi reče, da se ji ni niti sanjalo, da pri nas tako ''skromno'' jemo, da je mislila, da imamo vsak dan bogvedi kaj na mizi.

Na ves glas sem se zasmejala, 'kršen matiček', sem ji rekla, saj jemo kot bogovi. Vse je naravno, z vrta, brez kemikalij in podobnih dodatkov.

Je pa res, da se mi zdi velik greh, če se hrana meče v smeti. Trudim se, da kuham po mičkeno drugačnih principih, kot je kje drugje v navadi. Ko napoči čas za kuhanje kosila, pogledam, kaj je na voljo in potem ukrepam. Marsikdo pa dela ravno obratno: domisli se jedi za kosilo, in ko ugotovi, da nič (bolj malo) od sestavin ni v hladilniku, dirja v trgovino.
Na ta način potrošimo veliko, veliko več.

Zelo pomembno je, da se naučimo kuhati okusno, potem pa že ni važno, kaj točno se znajde na mizi.

Če bi bilo po moje, pa žal ni, bi naredila vse, da bi se mladi v srednji šoli učili ''praktičnega življenja''. Vsaj eno uro tedensko. Posredno bi država ogromno prihranila, pa še ljudje bi, če bi znali na pravi način ravnati s hrano, bolje živeli. Najbolj me jezi, ko na TV novinarji pogosto kažejo svinjak, ki ga imajo nekateri, Za povrh pa med videno svinjarijo in revščino delajo enačaj! Ni res! Ni ga! S tem enačajem do obisti žalijo tiste, ki tudi ničesar nimajo, imajo pa običajen občutek za čistočo.

Velik korak za človeštvo v Sloveniji bi že bil, če bi nehali kupovati t. i. ''osvežilne pijače'', ki jih kar mrgoli po trgovinskih policah. Popili bi manj 'cukra', pa še manj kemije. Ker te pijače so točno to- in nič drugega.

Skratka, na fotografijah je torkovo kosilo: zelenjavna juha iz paradižnika, zelišč in krompirja, špinača v omaki (ker nisem imela smetane, sem dodala žlico maskarponeja in je bilo odlično!), pita iz bučk (dan poprej smo imeli drobnjakove štruklje – sladke - pa je ostalo še ravno prav testa), piščančja bedra in za posladek kos potice, ki sem jo vzela iz skrinje zaradi nekega obiska.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sl...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.