Njen okus je zares poseben - grah ji da malce sladkobe, poprova meta pa svežino, ki jo zaokroži še malce kisle smetane ali grškega jogurta. Dobra za vse prste polizat - topla ali hladna, poleti ali pozimi.
Potrebujemo:
2 do 3 žlice olja ali masla
1 čebulo
1 žlico domače ’mokre’ začinke
750 ml do 800 ml zelenjavne jušne osnove
300 g do 400 g oluščenega svežega ali zamrznjenega graha
1/2 žličke česna v prahu
6 do 8 vejic sveže poprove mete
sol in poper
malo kisle smetane
V kozici segrejmo olje ali stopimo maslo in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Pražimo kakšnih 5 minut in pazimo, da se nam čebula ne prižge, ampak samo postekleni. Dodamo žlico domače mokre začinke in pražimo minuto ali dve. Stresemo grah, ga malce podušimo, nato pa zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Juha naj le rahlo vre. Metine lističe osmukamo z vejic, jih natrgamo in dodamo v juho. Kozico pokrijemo in pustimo rahlo vreti od 15 do 20 minut. Posolimo in popopramo po okusu.
Poskusimo, če je grah dovolj mehak. Če ni, nadaljujemo s kuhanjem še nekaj minut. Juho prelijemo v blender ali jo zmeljemo s paličnim mešalnikom do gladkega. Spet jo prelijemo v kozico in jo po potrebi razredčimo - z vodo, zelenjavno jušno osnovo ali sladko smetano. Kislo smetano vmešamo tik preden juho ponudimo ali pa naj si jo vsak vmeša sam. Ena žlica kisle smetane na porcijo bo dovolj. Zraven ponudimo še domač kruh z drožmi za pomazat krožnike.
Dovolj je bo za štiri lačne.
Recept: Lena gospodinja
Fotografija: Nik Jarh
Več receptov Lene Gospodinje najdete tudi na njeni Facebook strani TUKAJ.