Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. Po domače jim rečemo "filane paprike". Razkriva okusen domač recept. Pa dober tek!
Nadevane paprike iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Nadevane paprike iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 5 oseb:
10 srednje velikih paprik
80 dkg mletega mešanega mesa
16 dkg riža
3 žlice olja
5 dkg prekajene slanine
1 večja čebula
3 zrna česna
2 jajci
4 žlice mrzle vode
majaron
sol
poper

Sestavine za omako:
4 žlice olja
2 žlici sladkorja
1 čebula
20 dkg gomolja zelene in korenja
1/2 kg paradižnika
2 žlici gladke moke (zvrhani)
1/2 l paradižnikove omake
sol
poper
1,2 l vode za zalivanje

Priprava paradižnikove omake: najprej naredimo omako.
Na olje dodamo sladkor in ga karameliziramo. V poletnem času, ko imamo na izbiro zeleno, petršilj, korenje, paradižnik itn., lahko omako pripravimo iz vseh domačih sestav in tako za nadevano papriko uporabimo bučke, melancane itn. Takšna domača omaka je boljša kot tista iz paradižnikove mezge, ali podobnih koncentratov, ki se moramo tako posluževati v zimskem času.

Ko prične sladkor postajati lepe rjave barve, dodamo sesekljano čebulo. Dodamo tudi naribano korenje in gomolj zelene in vse skupaj prepražimo. Sedaj dodamo na koščke narezan paradižnik (za omako naj bo paradižnik močno zrel in mehak). Za to omako paradižnik, po želji, lahko tudi prej olupimo in poberemo iz njega semena, toda delo in čas si prihranimo tako, da omako tik pred koncem spasiramo in tako bo odvečni del ostal na cedilu. Ko je paradižnik dovolj podušen, dodamo nekaj paradižnikove mezge ali koncentrat omake. Vse to pomokamo, solimo, popramo in omako zalijemo z vodo (po potrebi).
Omaka se bo kuhala približno 20 minut, nato jo zmiksamo s paličnim mešalnikom ali spasiramo.

Priprava nadeva: najprej pristavimo na ogenj olje, na katerem bomo prepražili sesekljano čebulo, dodamo ji na kocke narezano slanino in vse skupaj prepražimo. K mletemu mesu dodamo poper, sol, sesekljani česen, jajci, majaron in malo vode. Maso zmešamo kar z rokami. Dodamo tudi na pol kuhan riž (kuhan v slani vodi). Zakaj na pol kuhan? Zato, da bo nadev bolj sočen. Če dodamo nekuhan riž, potem moramu mesu dodati kar precej vode, če ne, je nadev potem v kuhani papriki precej trd oziroma ni sočen. Dodamo še pravkar prepraženo čebulo s slanino, vse skupaj še enkrat premešamo (nadev mora biti mehak, da bo paprika potem sočna) in s to maso nadevamo očiščene paprike.

Na količino mesa damo 20% riža (v tem receptu imamo 80 dkg mesa, torej dodamo 16 dkg riža, ki ga na pol skuhamo v slani vodi, odcedimo in lahko malo speremo in ohladimo ter dodamo mesu).

Če vam kdaj ostane dušen riž od priloge, ga tudi lahko uporabite v tem nadevu. Če vam je zmanjkalo paprik, nadev pa ostal, lahko iz takšne mase naredite tudi čufte. Nadevano papriko naložite v omako in kuhate pokrito na štedilniku cca 45 minut, odvisno od velikosti (ker je riž že na pol kuhan). Prav tako lahko papriko pečete v pečici, kakšnih 15 minut dlje kot na štedilniku. Serviramo jo s krompirjevim pirejem, ali kuhano koruzno polento. Nadevana paprika je še boljša drugi ali tretji dan, s pogrevanjem.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Špageti s paradižnikovo omako

Kaj smo najrajši jedli, ko smo bili osnovnošolci, dijak...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Palačinke z namazom iz...

Palačinke, palačinke... Tukaj je recept za slastne pala...

Iz Jožičine kuhinje: Bučkin narastek

Ljubitelji bučk boste enostavno navdušeni nad tem recep...

Ne zavrzite jo – deluje kot gnojilo in barvilo, neguje kožo, odstranjuje vonjave …

Nekateri jo uživate vsak dan. A uporabna je na tisoč in...

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.