Kakorkoli že, za letošnjo Božično večerjo si verjetno vsi med nami lahko privoščimo okusno govejo juho.
Kako pravilno skuhamo govejo juho?
V starih kuharskih knjigah svetujejo, da mora goveja juha vreti počasi in pokrita. Če juha preveč vre, postane motna, meso pa trdo in žilavo. Za dobro, praznično govejo juho izberemo lep kos govejega mesa, dodamo malo govejih kosti, jušno zelenjavo in začimbe.
Recept za praznično govejo juho:
1 kg govedine s kostmi
3 l vode
6 dag korenja
6 dag peteršilja; zelenje in korenine
4 dag zelene; gomolj in nekaj zelenih listov
1/2 pora
4 kolobarje čebule
2 stroka česna
jušna zelenjava; pest graha, 1/2 majhne cvetače, 1/2 podzemne kolerabe, nekaj lističev suhih jurčkov, 1 svež paradižnik
5 dag jeter
sol in poper
2 lovorova lista
Goveje meso in kosti operemo in pristavimo v mrzlo vodo. Če želimo skuhati resnično dobro govejo juho, potem meso vedno pristavimo v mrzlo vodo in jo počasi zavremo, da beljakovine ne prehitro zakrknejo in se čim več mesnega soka izcedi v juho.
Vso zelenjavo očistimo, narežemo na večje kose in dodamo v lonec. Po okusu solimo, pokrijemo in pustimo počasi vreti od 2 do 3 ure. Večno vprašanje – ali pene pobiramo ali ne? V starih kuharskih receptih pravijo, da pen z juhe ne pobiramo, saj so to izločene mesne beljakovine. Ker danes kuhamo juho po starem slovenskem receptu, pene ne bomo pobirali .
Ko je meso mehko, juho odcedimo in zakuhamo poljubno jušno zakuho. Danes bomo pripravili zdrobove žličnike, ki jih bomo skuhalo posebej v vreli, slani vodi, saj če jih zakuhamo neposredno v juho, se bodo razmočili.
Božična goveja juha z zdrobovimi žličniki
Recept za zdrobove žličnike
Za zdrobove žličnike ali “gresove knedle”, poznamo veliko receptov. Mnoge sem preizkusila, a se sedaj že nekaj let držim istega recepta, ki sem ga našla v stari Slovenski kuharici.
2 žlici olja
1 žlica mleka
2 jajci
12 dag pšeničnega zdroba
V večji posodi penasto umešamo dve žlici olja, žlico mleka in dva rumenjaka. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga nato z zdrobom vred vmešamo k rumenjakom. Rahlo premešamo in takoj z žlico zakuhamo v vrelo slano vodo.
Kadar bomo juho takoj postregli, lahko žličnike takoj zakuhamo v vrelo govejo juho. Ker želim za Božično večerjo večino jedi pripraviti prej, sem žličnike skuhala v vreli, slani vodi.
V večjem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo in nato z žlico vanjo polagamo žličnike. Da bodo cmočki lahko zdrsnili z žlice, jo vedno prej pomočimo v vrelo vodo.
Pazimo, da vodo zavremo v dovolj velikem loncu, saj bodo žličniki precej narasli. Žličnike kuhamo pokrite 20 minut, nato jih s penovko poberemo iz vode in odložimo na cedilo. V vroči juho jih položimo tik preden juho postavimo na mizo.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.