Recept: Praznična goveja juha in zdrobovi žličniki

Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še kdaj med tednom. Včasih temu ni bilo tako, saj je bila goveja juha na jedilniku samo ob res velikih praznikih, v času lakote pa jo je jedla samo gospoda. Izobilje hrane, ki jo danes uživamo, smo resnično vzeli kot samoumevno.
Goveja juha z žličniki. (Foto: Karmen Valant)
Goveja juha z žličniki. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kakorkoli že, za letošnjo Božično večerjo si verjetno vsi med nami lahko privoščimo okusno govejo juho. 

Kako pravilno skuhamo govejo juho? 

V starih kuharskih knjigah svetujejo, da mora goveja juha vreti počasi in pokrita. Če juha preveč vre, postane motna, meso pa trdo in žilavo. Za dobro, praznično govejo juho izberemo lep kos govejega mesa, dodamo malo govejih kosti, jušno zelenjavo in začimbe.

Recept za praznično govejo juho:

1 kg govedine s kostmi
3 l vode
6 dag korenja
6 dag peteršilja; zelenje in korenine
4 dag zelene; gomolj in nekaj zelenih listov
1/2 pora
4 kolobarje čebule
2 stroka česna
jušna zelenjava; pest graha, 1/2 majhne cvetače, 1/2 podzemne kolerabe, nekaj lističev suhih jurčkov, 1 svež paradižnik
5 dag jeter
sol in poper
2 lovorova lista

Goveje meso in kosti operemo in pristavimo v mrzlo vodo. Če želimo skuhati resnično dobro govejo juho, potem meso vedno pristavimo v mrzlo vodo in jo počasi zavremo, da beljakovine ne prehitro zakrknejo in se čim več mesnega soka izcedi v juho.

Vso zelenjavo očistimo, narežemo na večje kose in dodamo v lonec. Po okusu solimo, pokrijemo in pustimo počasi vreti od 2 do 3 ure. Večno vprašanje – ali pene pobiramo ali ne? V starih kuharskih receptih pravijo, da pen z juhe ne pobiramo, saj so to izločene mesne beljakovine. Ker danes kuhamo juho po starem slovenskem receptu, pene ne bomo pobirali .

Ko je meso mehko, juho odcedimo in zakuhamo poljubno jušno zakuho. Danes bomo pripravili zdrobove žličnike, ki jih bomo skuhalo posebej v vreli, slani vodi, saj če jih zakuhamo neposredno v juho, se bodo razmočili.

Božična goveja juha z zdrobovimi žličniki

Recept za zdrobove žličnike

Za zdrobove žličnike ali “gresove knedle”, poznamo veliko receptov. Mnoge sem preizkusila, a se sedaj že nekaj let držim istega recepta, ki sem ga našla v stari Slovenski kuharici.

2 žlici olja
1 žlica mleka
2 jajci
12 dag pšeničnega zdroba

V večji posodi penasto umešamo dve žlici olja, žlico mleka in dva rumenjaka. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga nato z zdrobom vred vmešamo k rumenjakom. Rahlo premešamo in takoj z žlico zakuhamo v vrelo slano vodo.

Kadar bomo juho takoj postregli, lahko žličnike takoj zakuhamo v vrelo govejo juho. Ker želim za Božično večerjo večino jedi pripraviti prej, sem žličnike skuhala v vreli, slani vodi.

V večjem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo in nato z žlico vanjo polagamo žličnike. Da bodo cmočki lahko zdrsnili z žlice, jo vedno prej pomočimo v vrelo vodo.

Pazimo, da vodo zavremo v dovolj velikem loncu, saj bodo žličniki precej narasli. Žličnike kuhamo pokrite 20 minut, nato jih s penovko poberemo iz vode in odložimo na cedilo. V vroči juho jih položimo tik preden juho postavimo na mizo.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Goveja juha Zdrobovi žličniki Recepti
Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Recept: Grška enolončnica s svinjskim mesom

Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrst...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Naredimo sami: 4 ideje za božično ustvarjanje skupaj z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.