KUHALNICA: Skrivnost ovsenih kosmičev ...

Kar pomnim, sem velika ljubiteljica ovsenih kosmičev. Najraje jih skuham na mleku, potem pa tej ''osnovi'' dodajam sadje, suho sadje, včasih pa le žlico medu, še prej pa kosmiče, ki se zelo hitro ''napijejo'' tekočine, razredčim z jogurtom (kefirjem, kislim mlekom).
Ovsene kosmiče lahko porabite na različne načine. (foto: Milena Miklavčič)
Ovsene kosmiče lahko porabite na različne načine. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če imam pri roki avokado, potem najprej zmešam celo jajce s skuto, nato dodam očiščen in pretlačen avokado, če je ''nuja'' huda, pa še žličko rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa. Zmes vmešam v že pripravljene kosmiče, kuhane na mleku (ali vodi).

Po želji jim dodajam stisnjene sokove (pomarančni, jabolčni), cele borovnice, maline, jagode....Kar pač imate v skrinji.

Kosmiče dodajam tudi zmesi za palačinke. Le-to naredim že zarana, da imajo kosmiči več časa, da se dodobra ''raztopijo''. Zaradi njih lahko ''prišparam'' pri moki.

Dobrodošli so tudi pri izdelavi polpet in žličnikov za juhe. Nič pa ni narobe, če takšne žličnike naredimo kot prilogo k različnim omakam.

Uporabni so tudi za zgostitve zelenjavnih juh.

Zanimivi so tudi kosmičevi hlebčki. Zanje potrebujete 150g suhega sadja (npr. marelic, datljev), 70g rozin, 100g masla, 3 žlice medu, 200g ovsenih kosmičev, 50g sesekljanih mandljev, 50g rožičeve moke, lahko tudi zmletih orehov ali zmlete bučne pečke, 100g pšenične polnozrnate moke, 1 pecilni prašek.

Suho sadje in rozine – najboljše že zjutraj ali prejšnji dan - prelijete z vročo vodo in pustite, da nabreknejo, nato vse skupaj odcedite. Nato suho sadje narežete na majhne koščke.

Maslo in med date v skledo in kremasto umešate. Dodate suho sadje, rozine, ovsene kosmiče, mandlje, zmlete bučne pečke, moko in pecilni prašek in vse skupaj zmešate, da nastane gladko testo. Pečico segrejete na 180°C.

Vzamete po eno zvrhano žlico testa, ga oblikujete najprej v krogle in na koncu v ploščice. Ploščice položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečete jih v pečici okoli 20 minut.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sl...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.