KUHALNICA: Vampi v golažu

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: RozyKo | 16.1.2023
Vampi v golažu ali dolgo pozabljena tradicionalna slovenska jed. Eni jih ne marajo, drugi jih naravnost obožujemo.
Vampi v golažu (foto: RozyKo))
Vampi v golažu (foto: RozyKo))
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
So nekakšen kulinarični vrhunec vsake kmečke gospodinje, sodeč po besedah mojega dedka. Danes jih lahko z dobrim receptom in malo ljubezni pripravi vsak, ki jih obožuje.

Vampi v golažu – sestavine
Kot glavna jed za 4 osebe:
500 g že obarjenih in narezanih govejih vampov
200 g čebule ali še bolje šalotke
žlica poljubne masti (najboljša svinjska mast ali kokosova maščoba)
3 žličke mlete rdeče paprike
sol po okusu
2 žlički suhega majarona ali večji šopek svežega majarona
poper po okusu
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 lovorova lista
tri kocke domače jušne osnove po želji
8 strokov česna če niste ljubitelj bodo dovolj samo 3 stroki česna

Vampi v golažu – postopek
Čebulo ali šalotko olupimo in jo damo v sekljalnik ter sesekljamo na drobno. V kolikor nimate na voljo sekljalnika, naredite to na klasični način: vzamete nož in desko ter narežete čebulo čim bolj na drobno.

V loncu raztopimo poljubno maščobo in na njej prepražimo čebulo, da postekleni. Da pospešimo postopek praženja čebule le-to rahlo solimo, kar bo pomagalo, da bo prej izpustila vodo. Prepraženi čebuli dodamo obarjene in narezane vampe ter jih za 5- 10 minut podušimo.

Podušenim vampom dodamo rdečo papriko v prahu, lovorjev list ter zalijemo z 2 l vode. Vsebino premešamo in pokrijemo ter pustimo, da na zmernem ognju vre 15 minut.

Česen olupimo in ga nastrgamo ali stisnemo v vampe, dobro premešamo ter pustimo, da se na zmernem ognju kuha še naprej, približno 35 minut.

Po pretečenem času kuhanja vampom dodamo sol in poper po okusu, paradižnikov koncentrat in 1 žličko majarona. Dobro premešamo in pokrijemo ter kuhamo še 10 minut. Nato lonec odstavimo in dodamo še eno žličko majarona, dobre premešamo in postrežemo.

Nasvet
Majaron se vedno dodaja na koncu kuhanja, saj v nasprotnem primeru izgubi na svoji aromi in ostrini. Zato tudi v receptu pred vami, dodam majaron tik pred koncem kuhanja in po končanem kuhanju, saj jed dobi popolnoma druge dimenzije.

Vampe lahko postrežemo kot samostojno jed ali pa zraven ponudimo pire krompir s kislo smetano in skledo solate ali pa samo zajeten kos kruha.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.