KUHALNICA: Velikonočna pinca

Pinca je slasten in puhast, sladek velikonočni kruh, ki ga vseeno lahko pripravljamo skozi celo leto. Najboljši je za zajtrk, lepo pa prija tudi v popoldanskih časih, ob skodelici kave ali čaja.
Velikonočna pinca (foto: OblizniPrste.si)
Velikonočna pinca (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Priprava je hitra in enostavna, tako da, če pince še niste pripravili, jo boste letos zagotovo. Poskusite.

Pinca – sestavine:
500 g gladke bele moke
1/2 kocke svežega kvasa
100 g sladkorja + 2 žlički
2 dl mlačnega mleka
1 jajce
4 rumenjaki
žlica stopljenega masla
žlica ruma
žlica kisle smetane
naribana limonina lupinica ali par kapljic limonine arome
ščepec soli
1 jajce za premaz

Pinca – postopek:
Najprej poskrbimo, da so vse sestavine ogrete na sobno temperaturo. V skledo stresemo moko, v katero z žlico naredimo vdolbinico.

V vdolbinico nadrobimo kvas, čez katerega dodamo 2 žlički sladkorja in 1 dl mleka. Rahlo premešamo z žličko in pustimo, da kvas vzhaja, cca. 10 minut.

Med tem ko kvas vzhaja, v drugo skledo denemo 1 jajce, rumenjake, stopljeno in ohlajeno maslo, sladkor, rum, limonino lupinico ali aromo, kislo smetano, preostalo mleko (1 dl) in sol.

Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmešamo, da se ves sladkor raztopi in se vsebina malenkost speni.

Ko je kvas vzhajal, jajčno mešanico zlijemo k moki s kvasom. Vse skupaj najprej povežemo s kuhalnico, ter nato z rokami zamesimo v gladko in mehko testo, ki ne sme imeti nobene grudice. Če se vam zdi, da je testo premokro, mu dodajte malo moke in obratno.

Skledo s testom pokrijemo s prosojno folijo in ga pustimo vzhajati eno uro, oz. 60 minut. Testo bo lepo naraslo.

Po pretečenem času, testo razdelimo na 2 kosa, ali 3 manjše, po želji. Vsakega posebej še enkrat pregnetemo. Pripravimo pekač, tako da ga obložimo s papirjem za peko. Na papir za peko, oblikujemo 2 ali 3 hlebčke, katere pustimo počivati še 15 minut. Hlebčke po vrhu z nožem zarežemo, lahko na 4 ali 3 dele, lahko oblikujemo tudi kito ali kaj drugega. Po želji.

Med tem še prižgemo pečico, katero nastavimo na 170 °C. Po pretečenem času, v skodelici, z vilicami razžvrkljamo 1 celo jajce in ga s čopičem premažemo po pincah.
Pekač potisnemo v pečico in pečemo 35-40 minut, do zlato rjave barve, pri 170 °C.

Pinco režemo, ko se ohladi.

Postopek s fotografijami si lahko pogledate tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.