KUHALNICA: Velikonočna pinca

Pinca je slasten in puhast, sladek velikonočni kruh, ki ga vseeno lahko pripravljamo skozi celo leto. Najboljši je za zajtrk, lepo pa prija tudi v popoldanskih časih, ob skodelici kave ali čaja.
Velikonočna pinca (foto: OblizniPrste.si)
Velikonočna pinca (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Priprava je hitra in enostavna, tako da, če pince še niste pripravili, jo boste letos zagotovo. Poskusite.

Pinca – sestavine:
500 g gladke bele moke
1/2 kocke svežega kvasa
100 g sladkorja + 2 žlički
2 dl mlačnega mleka
1 jajce
4 rumenjaki
žlica stopljenega masla
žlica ruma
žlica kisle smetane
naribana limonina lupinica ali par kapljic limonine arome
ščepec soli
1 jajce za premaz

Pinca – postopek:
Najprej poskrbimo, da so vse sestavine ogrete na sobno temperaturo. V skledo stresemo moko, v katero z žlico naredimo vdolbinico.

V vdolbinico nadrobimo kvas, čez katerega dodamo 2 žlički sladkorja in 1 dl mleka. Rahlo premešamo z žličko in pustimo, da kvas vzhaja, cca. 10 minut.

Med tem ko kvas vzhaja, v drugo skledo denemo 1 jajce, rumenjake, stopljeno in ohlajeno maslo, sladkor, rum, limonino lupinico ali aromo, kislo smetano, preostalo mleko (1 dl) in sol.

Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmešamo, da se ves sladkor raztopi in se vsebina malenkost speni.

Ko je kvas vzhajal, jajčno mešanico zlijemo k moki s kvasom. Vse skupaj najprej povežemo s kuhalnico, ter nato z rokami zamesimo v gladko in mehko testo, ki ne sme imeti nobene grudice. Če se vam zdi, da je testo premokro, mu dodajte malo moke in obratno.

Skledo s testom pokrijemo s prosojno folijo in ga pustimo vzhajati eno uro, oz. 60 minut. Testo bo lepo naraslo.

Po pretečenem času, testo razdelimo na 2 kosa, ali 3 manjše, po želji. Vsakega posebej še enkrat pregnetemo. Pripravimo pekač, tako da ga obložimo s papirjem za peko. Na papir za peko, oblikujemo 2 ali 3 hlebčke, katere pustimo počivati še 15 minut. Hlebčke po vrhu z nožem zarežemo, lahko na 4 ali 3 dele, lahko oblikujemo tudi kito ali kaj drugega. Po želji.

Med tem še prižgemo pečico, katero nastavimo na 170 °C. Po pretečenem času, v skodelici, z vilicami razžvrkljamo 1 celo jajce in ga s čopičem premažemo po pincah.
Pekač potisnemo v pečico in pečemo 35-40 minut, do zlato rjave barve, pri 170 °C.

Pinco režemo, ko se ohladi.

Postopek s fotografijami si lahko pogledate tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...

KUHALNICA: Bananin tiramisu z nutelo

Marsikdo ni ljubitelj navadnega tiramisuja saj vsebuje ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.