KUHALNICA: Vsestransko uporaben recept, za vse prste oblizat!

Včasih naletim na recept, ki je krasen in ga čuvam kot punčico svojega očesa. Zakaj? Zato, ker je vsestransko uporaben. Pa da ga delim z vami in – ne bo narobe, da si ga zabeležite, nenazadnje tudi zato, ker je zelo enostaven!
Odlični rogljički. (foto: Milena Miklavčič)
Odlični rogljički. (foto: Milena Miklavčič)
Odlični rogljički. (foto: Milena Miklavčič) Foto: Milena Miklavčič Foto: Milena Miklavčič
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrebujete 1 kg mehke moke, 2,5 dl olivnega olja ali ustrezno količino stopljenega masla, 2, 5 dl mleka (imejte ga še malo v rezervi, če je moka zelo suha, ga porabite več), 1 kocka kvasa, 2 rumenjaka, sol, 2 žlici bučnega, sezamovega, konopljinega….itd. olja, 1 celo jajce, semena za posip.

Začnite s tem, da v pol decilitra toplega mleka razpustite kvas. Po približno petih minutah ga vlijte v jamico, ki ste jo naredili v moki, katero ste pred tem že stresli v primerno skledo. Dodajte olje, mleko, dva rumenjaka, sol. S pomočjo rok ali kuhalnice vse skupaj zmešajte v kompaktno kepo, nato jo s kuhalnico stepate vsaj 10 minut. Vmes glejte televizijo ali poslušajte muziko, da vam ne bo dolgčas. Potresite z moko, pokrite s prtom in dajte na toplo, da testo počiva.

Po približno tri četrt ure po mizi razgrnite prt (lahko ga ogrejete v pečici), potresite ga z ostro moko. Testo stresite na prt in ga razdelite na štiri dele. Vsak del v obliki kroga razvaljajte in nato razvaljano testo narežite na osminke. Vsak kos (enako kot na fotografiji) pomažite z zmesjo olivnega olja in jajca.

Sedaj pa pride na vrsto tisto, kar je najbolj fajn:
Osminkam lahko- pri širokem robu- dodajate poljubne stvari: žlico slane skute, lahko žlico sladkih orehov, maka, rožiča, osminko lahko potresete z drobnjakom, semeni …. po želji!

Lahko so brez vsega!

Zavijate od širšega dela k ožjemu. V receptu tega sicer ne piše, a tam, kjer je najširši del, ga mičkeno upognem navznoter, da preveč ne štrli narazen.

Zložite jih na pekač in počakate približno 20 minut, pomažete jih z razžvrkljanim jajcem in vržete na 180 ' C v pečico za 20 minut, da zlatorumeno zapečejo.

Povem vam, rahli so kot … sapa!

Če so slani, se krasno priležejo k različnim namazom, narezkom ali pa kar tako. Če so še malo topli, je sploh super!

Če pa so sladki, pa itak teknejo povsod. Zlasti po ''mesnatem kosilu''.

Še en namaz, ki smo ga danes jedli zraven:
Vzamete avokado, ga olupite in skupaj s skuto, soljo, svežim sesekljanim motovilcem (ali peteršiljem) ter- obvezno- česnom, zmiksate. Na koncu dodate nekaj kapljic limone, da zmes ne rjavi …

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sl...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.