Danes ponujam malce nagajiv jedilnik.
Korenčkova juha Štiri srednje debele korenja, en večji olupljen krompir, štiri stroke česna, 1,5 litra vode, ščepec soli, žlica masla. Korenje in krompir zavremo in kuhamo 20 minut, nato pa vse kremasto zmiksamo. Dodamo za večjo žlico surovega masla, še enkrat zavremo in zgostimo še z enim razžvrkljanim jajcem.
Šnitkina kruhova klobasa z zmletim mesom iz nedeljske juhe Pol kg starega kruha, mleto, oz. sesekljano meso, eno jajce, peteršilj, štiri stroke česna, majaron, bazilika, sol, olje, pest ostre moke, ena žlica drobtin.
Približno pol kilograma starega kruha namočimo v en dcl mleka. Počakamo kakšnih 10 minut, nato pa kruh zmečkamo, morebitno odvečno mleko pa odlijemo. Dodamo meso, ki smo ga pred tem drobno sesekljali ali zmleli, eno jajce, širokogruden ščep peteršilja, štiri zdrobljene stroke česna, majaron, bazilika, sol po okusu. Zavihamo rokave in z užitkom maso zmečkamo in zgnetemo, da je ravno prav kompaktna. Nato jo povaljamo na ostri moki, ki jo potresemo po krpi, zavijemo v kuhinjsko krpo, ob koncu si pomagamo še z elastiko, ter nato vržemo v vrel krop, v katerega smo prav tako dodali mičkeno soli, ter kuhamo na zmernem ognju 15 minut. Nato posodo postavimo v korito, odlijemo vodo in počakamo, da se kruhova klobasa v krpi ohladi, ker drugače se lahko zgodi, da se pošteno opečete po prstih. Tega pa vam ne privoščim …
Na maslu narahlo prepražimo drobtine in jih po želji, ni pa nujno, polijemo čez klobaso, ko je še ne-narezana, lahko pa tudi zatem.
Bučke v omaki Dve čebuli, peteršilj, bazilika, sol, kavna žlička moke, kisla smetana, dve bučki, lahko tudi tri, če ste jedci.
Med tem ko se čebula praži, narežemo bučke na kocke /bučke, če so domače, jih nikoli ne lupim.
Popraženo čebulo stresemo v posodo, kjer jo zmiksamo, ta čas pa se na olivnem olju popražijo še bučke, ki jih obvezno posolimo. Na popražene koščke bučk stresemo zmiksano čebulo, katero (po potrebi) zalijemo z malo vode ali juhe. V skodelici zmešamo pol dcl vode z eno žličko moke, da se razpusti in potem počasi, med mešanjem vlivamo v bučkino omako. Kuhamo še kakšnih pet minut, med tem pa sesekljamo peteršilj, baziliko in potresemo po dišeči dobroti. Na koncu dodamo kislo smetano.
Endivija, drobno narezana, s toplim fižolom in česnom Endivija zna biti zelo trda in ne gre v slast zlasti otrokom in starejšim. Zato jo - po sto let starem receptu mojega dragega ata, pri nas narežemo podobno kot zeljnato. Zaradi izbirčnežev pa česen, preden ga dodam solati, zmečkam, zalijem z vodo in postavim v hladilnik, s to vodo pa potem zalivam solato, ker mi gre na živce, če kdo frca iz nje koščke česna. Fižol mora biti topel, dodate ga lahko po želji, na dve očiščeni glavi solate ena konzerva. Svetujem, da pogretemu fižolu dodate jabolčni kis (obvezno!) in oljčno olje(še bolj obvezno)zelo skopuško mero soli, skodelico s fižolom potem mičkeno premešate, stresete na solato in še enkrat premešate, najbolje z dobro umitimi rokami. V tem primeru je solata nekako boljša.
Domač kruh s semeni 150 g moke iz sončničnih (mešanih, lanenih) … semen (zmeljete jih na kavni mlinček), 500 g bele moke , 40 g kvasa (2 zavitka), pest semen, en jogurtov lonček tople vode, 20 g soli, ena žlička sladkorja, dve žlici olivnega olja.
V posodo za gnetenje vsujemo eno in drugo moko. Premešamo.
Medtem raztopimo kvas z žličko sladkorja v mlačni vodi. Dodam žličko moke (ne vem sicer zakaj, ampak …)
Ko kvas obilo naraste, ga vlijemo v izdolbeno jamico v moki. Po moki potresemo sol in semena. Počasi dodajamo vodo, ves čas mešamo s kuhalnico. Ko postaja kuhalnica »težka« pričnemo testo stepati, lahko pa smo »fensi« in zato uporabimo mešalec. Mesimo kakšnih 10 minut. Med tem lahko v drugi roki držite kakšno revijo in berete, da se ne dolgočasite.
Dvakrat vzhajamo. To pomeni, da takrat ko testo dobro naraste, le-tega še enkrat pomešamo s kuhalnico in malo pregnetemo, da ponovno vzhaja. Potem si pomokamo roki in testo prenesemo v pekač, v katerem bomo pekli. Pozor! Ta pekač običajno pokrijem s peki papirjem, ker imam za pomivanje pekačev dve levi roki. Počakam še kakšnih 15 minut, da se masa dvigne, nato vržem v pečico, kjer pečem pri cca 180-190 'C kakšne 40 minut. Med pečenjem v pečico postavim lonček z vodo, a nič hudega, če pozabite, zaradi tega se svet ne bo podrl.
Cenovno so recepti malodane razkošje, a če imate zelenjavo na vrtu, moko in ostale drobnarije v predalu, potem bi kupili le mleto meso, za kar bi plačali cca 8 evrov.
In če dodate še porabljeno elektriko, vaš čas .... bi kosilo za šest do sedem oseb stalo največ 15 evrov.
»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …« Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.