Kaj je dobro vedeti: Kako je s pokojnino v letu 2015?

Kako je bilo s pokojninami v lanskem letu in kaj se obeta letos? Koliko je znašala povprečna pokojnina in ali se bo ta letos zvišala ali znižala? Vse to in še več najdete v prispevku!
Povprečna mesečna pokojnina , izplačana v obdobju januar–december 2014, je znašala 566,52 evrov.
Povprečna mesečna pokojnina , izplačana v obdobju januar–december 2014, je znašala 566,52 evrov.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na osmi seji sprejel Letno poročilo 2014 in sklep o izredni uskladitvi pokojnin v letu 2015 (z 11 glasovi za, sedmimi proti in dvema vzdržanima) ter predlagal Vladi RS, da k njemu poda soglasje.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je leto 2014 zaključil z zakonsko zahtevanimi izravnanimi prihodki in odhodki v višini 4.977.720.000 evrov, pri čemer je vse leto posloval likvidno in brez zadolževanja. V strukturi prihodkov zavoda se je v primerjavi z letom 2013 za 0,9 odstotne točke povečal delež davčnih prihodkov (kot posledica višjih prihodkov od prispevkov za socialno varnost), delež transfernih prihodkov pa se je zmanjšal za 0,8 odstotne točke.

Delež drugih prihodkov se je v primerjavi z letom 2013 zmanjšal za 0,1 odstotno točko, predvsem zaradi nižjih dokupov pokojninske dobe in prispevkov zavarovancev prostovoljnega zavarovanja ter nižjih prihodkov iz naslova dividend Zavarovalnice Triglav, d. d.

Podatki kažejo, da se je povprečno število zavarovancev v primerjavi z letom 2013 zmanjšalo za 0,2 odstotka na 831.839, kar pomeni, da je negativna rast precej nižja kot v preteklih letih. Povprečno število upokojencev iz obveznega zavarovanja pa se je povečalo za 1,1 odstotka na 608.885.

Razmerje med povprečnim številom zavarovancev in upokojencev iz obveznega zavarovanja se je znižalo z 1,38 na 1,37, kar je najbolj neugodno do sedaj, vendar je bilo znižanje v zadnjem letu manjše kot v preteklih letih.

Na podlagi Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015 (ZIPRS1415) se pokojnine in drugi prejemki v letu 2014 niso uskladili, kar je skupaj z ukrepi, sprejetimi v preteklih letih, vplivalo na gmotni položaj uživalcev pokojnin in drugih prejemkov.

Realna vrednost pokojnin se je znižala peto leto zapored; v letu 2013 za 1,9 in v letu 2014 za 0,2 odstotka.

Povprečna mesečna pokojnina brez odtegnjene akontacije dohodnine, izplačana v obdobju januar–december 2014, je znašala 566,52 evrov, povprečna starostna pa 613,13 evrov.

Neugodni trendi se nadaljujejo tudi pri razmerju med povprečno pokojnino in povprečno plačo, ki se je v letu 2014 znižalo na 56,1 odstotka (56,6 odstotka v letu 2013), razmerje med povprečno starostno pokojnino in povprečno plačo pa na 61,0 odstotkov (61,7 odstotka v letu 2013).

Pozitivni učinki zadnje pokojninske reforme se poznajo tudi v letu 2014, saj se je število novih zahtevkov za starostno pokojnino s 15.512 v letu 2013 znižalo na 14.208 v letu 2014. Med novimi starostnimi upokojenci, ki jim je zavod v letu 2014 priznal pokojnino, prevladujejo odmere po prejšnjem pokojninskem zakonu (ZPIZ-1), ki jih omogočajo prehodne določbe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), če so prejemniki 31. decembra 2012 izpolnjevali pogoje za njihovo priznanje oziroma izpolnjujejo pogoje v skladu s 394. členom ZPIZ-2. Takih prejemnikov je bilo 62,0 odstotkov.

Na seji je bila obravnavana tudi pobuda dveh članov sveta zavoda za izredno uskladitev pokojnin v letošnjem letu, saj se v letu 2015 na podlagi določb ZIPRS1415 redna uskladitev pokojnin ne bo izvedla. ZPIZ-2 pa določa, da se lahko na predlog sveta zavoda in ob soglasju Vlade RS opravi izredna uskladitev pokojnin, v letu, ki sledi letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda ali v letu, ko je rast najnižje pokojninske osnove dve leti zaporedoma nižja od rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem pred tem.
Morda te zanima tudi:

SPLETNA UNIVERZA: Cikel predavanj na UTŽO Ljubljana

Pridružite se vedoželjni in učeči digitalni skupnosti n...

Opozarjamo: Ste tudi vi prejeli izsiljevalsko sporočilo?

V zadnjih dneh so mnogi prejeli spletno izsiljevalsko s...

Tedni vseživljenjskega učenja ozaveščajo tudi o zdravju

»Stari se morajo danes največ učiti.« (Ana Kranjc)

Dobra novica: Upokojenci, pokojnina bo višja!

Upokojencem se z letošnjim decembrom obetajo višje poko...

Česa in kako se učijo starejši študenti

Študenti Slovenske univerze za tretje življenjsko obdob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.