Neizpodbitno je, da sredozemska dieta povečuje učinkovitost možganov in metabolizma ter da znižuje tveganje vrste obolenj. Skratka, da je učinkovitejša od številnih trendov, ki se običajno izkažejo za muhe enodnevnice.
Zdaj je novi hit tako imenovana nordijska dieta, ki pa se lahko pohvali s podporo Svetovne zdravstvene organizacije.
Temelji na zelenjavi
Nordijska dieta temelji na skandinavskih pridelkih. Da je poudarek na zelenjavi je vidik, ki najbolj vznemirja nutricioniste. Obroki so namreč zasnovani glede na zelenjavo, kar pomeni, da ta ni zgolj priloga. Sestavine so praviloma sezonske, zato so sveže in z manj dodatki.
Tu pa je še finančni vidik: nordijska dieta je relativno poceni. Primarna zelenjava, kot sta brokoli in zelje, praviloma nista draga, enako tudi konzervirane ribe in sadje, kot so maline, ribez in borovnice.
Večina kalorij odpade na zelenjavo, tej pa se v zmernih količinah dodajo jajca, meso ali ribe. V tem pogledu močno spominja na sredozemsko dieto. Največja razlika pa je olje: medtem ko je pri sredozemski poudarek na olivnem olju, nordijska temelji na repičnem. Vsako ima svoje pluse in minuse. Olivno ima več antioksidantov, repično manj, a ima tudi manj nasičenih maščob.
Kako se torej lotiti nordijske diete?
Najprej je treba izbrati zelenjavo in poiskati, kaj je trenutno sezonskega. Sledi izločitev vsega predelanega, založiti pa se je potrebno s fermentiranimi izdelki – zeljem, kumaricami, kefirjem, jogurtom …
In ne pozabite na ribe! Štejejo tudi tiste v pločevinkah.