Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno odžeja. Jožica razkriva recept zanj..
Meta za odličen metin sirup. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Meta za odličen metin sirup. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 6 litrov sirupa boste potrebovali:

30 dkg sveže nabrane katerekoli mete
4 l vode (lahko še dodate 3dcl več)
4 kg sladkorja
14 dkg citronke
4 limone
6 litrskih steklenic z zamaški, ki jih za 10 minut položite na mrežo v pečici, na 110 stopinj (pečico prej ogrejte), da se uniči večina bakterij.

Ko boste nabirali meto, pazite, da ne boste imeli v njej "Ansambel Lojzeta Slaka" (da ne bo pomote, tu mislim na slak - plevel :) ).

Vodo zavrite, odstavite in vanjo stresite sladkor in citronko. Mešajte toliko časa, da se oboje povsem raztopi. Vrela sladkorna raztopina se mora malo ohladiti (zaradi eteričnih olj, ki so v meti). Med tem časom z ostrim nožem narežite meto (če je potrebno, jo prej operite). Prav tako narežite limone na rezine. Najprej dajte v toplo vodo narezano meto, po meti razporedite rezine limone. Pokrijte in pustite 24 ur, bolj na hladnem. Po pretečenih 24 urah najprej odstranite iz tekočine meto, ki jo lahko ožamete skozi gazo. Nato na čiste steklenice položite lijak in nanj gosto cedilo ter sirup nalijte vanje in pokrijte z zamaški.

Rok uporabe: če boste upoštevali navodila dosledno, bo sirup uporaben vsaj pol leta.

Predlog: Če vam je sirup presladek, lahko uporabite polovico manj sladkorja - v tem primeru morate sirup še segrevati na 80 stopinj in še vročega polniti.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Ustvarjajte z vnuki: božično-novoletni okraski, venček, umetnine iz slanega testa ...

Ustvarjajte sami. Se vam zdi izdelava okrasnega venčka ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.