Za 6 litrov sirupa boste potrebovali:
30 dkg sveže nabrane katerekoli mete
4 l vode (lahko še dodate 3dcl več)
4 kg sladkorja
14 dkg citronke
4 limone
6 litrskih steklenic z zamaški, ki jih za 10 minut položite na mrežo v pečici, na 110 stopinj (pečico prej ogrejte), da se uniči večina bakterij.
Ko boste nabirali meto, pazite, da ne boste imeli v njej "Ansambel Lojzeta Slaka" (da ne bo pomote, tu mislim na slak - plevel :) ).
Vodo zavrite, odstavite in vanjo stresite sladkor in citronko. Mešajte toliko časa, da se oboje povsem raztopi. Vrela sladkorna raztopina se mora malo ohladiti (zaradi eteričnih olj, ki so v meti). Med tem časom z ostrim nožem narežite meto (če je potrebno, jo prej operite). Prav tako narežite limone na rezine. Najprej dajte v toplo vodo narezano meto, po meti razporedite rezine limone. Pokrijte in pustite 24 ur, bolj na hladnem. Po pretečenih 24 urah najprej odstranite iz tekočine meto, ki jo lahko ožamete skozi gazo. Nato na čiste steklenice položite lijak in nanj gosto cedilo ter sirup nalijte vanje in pokrijte z zamaški.
Rok uporabe: če boste upoštevali navodila dosledno, bo sirup uporaben vsaj pol leta.
Predlog: Če vam je sirup presladek, lahko uporabite polovico manj sladkorja - v tem primeru morate sirup še segrevati na 80 stopinj in še vročega polniti.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Regratov med