Kako podpreti mamo, ko vnukec joka?

Moji odnosi > Psihologija | piše: Helena Primic | 27.8.2021
Namesto, da se skupaj z mamo panično sprašujete, kaj je narobe z vnučkom, da joka, mami namenite umirjen in empatičen nasmeh s sporočilom, da je vse povsem v redu.
Dojenčka nikoli ne jemljite iz maminih rok brez njenega dovoljenja. (Foto: Freepik.com)
Dojenčka nikoli ne jemljite iz maminih rok brez njenega dovoljenja. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zvok dojenčkovega joka, še posebej pa novorojenčkovega, nas vse ženske nekoliko spravi v paniko, četudi ne joka naš otrok.

Gre namreč za povsem naravno reakcijo, ki v novopečeni mami sproži vrsto reakcij, ki pomagajo potolažiti jokajočega dojenčka: srce ji začne hitro biti in jo potiska v takojšen odziv, v prsih se ji začne nabirati in pogosto tudi iztekati mleko, kar vse pomaga pri hitrem odzivu na dojenčkove potrebe.

Toda, kakšna pa je prava podpora, ki jo lahko ponudimo mami, ko slišimo jokati drugega otroka, na primer vnučka?

 

1) Nikar ne zagrabite dojenčka!

Mame smo zelo različne. Nekatere vam bodo večno hvaležne, če boste prevzeli jokajočega vnučka, ga poujčkali in potolažili namesto njih, ko same enostavno več ne zmorejo. Toda za druge bo to, da jim boste iztrgali jokajočega dojenčka iz rok, grozljiva izkušnja, četudi ste to storili s povsem dobronamernimi nameni.

Zato jokajočega vnučka nikoli ne jemljite iz maminih rok brez njenega dovoljenja, ne glede na to, kako neizkušena ali utrujena je. Temveč jo vedno najprej vprašajte, če lahko za kratek čas pridržite vnučka in ji tako pomagate.

Če se bo z vašim predlogom strinjala, jo prepričajte, naj gre za kratek čas počivat ali v miru popije čaj, vi boste pa medtem poskrbeli za vnučka. Toda, če ne bo želela, da prevzamete dojenčka, spoštujte njeno odločitev in poskusite s podporo iz naslednjih točk.

 

2) Zaustavite se in sledite maminemu vedenju

Nekatere mame si želijo, da nadaljujete s pogovorom medtem, ko one poskušajo potolažiti svojega jokajočega dojenčka, medtem ko je za druge ta razdvojenost pozornosti preveč stresna.

Zato se ob jokajočem vnučku ne vedite, kot da ni nič, temveč se ustavite in preverite, kaj počne mama - ali se še kar pogovarja z vami ali se je povsem usmerila na dojenčka? Če je utihnila in se povsem posvetila vnučku, jo raje pustite na miru in se posvetite čaju, telefonu ... ter počakajte, da se mama s pozornostjo ponovne vrne k vam, ko bo pripravljena.

Pri tem bodite pozorni, da mami ne dajete občutka, da vam je to čakanje nadležno in se vam mudi, temveč naj začuti, da se dobro počutite in brez težav počakate, da potolaži jokajočega dojenčka. Kot večina mam se bo namreč gotovo počutila krivo, da se vam ne more polno posvetiti in sproščeno uživati ob druženju z vami.

 

3) Mami ponudite praktično pomoč

Če je vnuček starejši, morda joka zaradi dolgočasja, pri čemer lahko mami pomagate tako, da poskrbite za preusmeritev pozornosti. Zato pri mami preverite, če želi, da otroku ponudite kakšno igračo ali namesto nje poiščete pleničko, flaško ali prigrizek.

Pa ne pozabite tudi na mamine potrebe - preverite, če tudi ona kaj potrebuje, pri čemer ji lahko pomagate. Na primer ji naročite kavo ali sendvič ali skočite v trgovino po steklenico vode. Pomagajte mami pri praktičnih rečeh, da se bo lahko bolj sprostila in vso pozornost lažje usmerila na tolažbo jokajočega dojenčka.

Pri tem pa pazite, da ste ves čas pozorni na mamine odzive, ki vam bodo zelo jasno pokazali, če ji vaša praktična pomoč zares pomaga ali jo samo še dodatno moti!

 

4) Vsaj vi ostanite čim bolj mirni

Vnuček glasno joka, njegova mama pa postaja vse bolj nemirna in panična ... nikar se ji ne pridružite. Ostanite čim bolj mirni in prizemljeni, saj boste tako najbolj pomagali tako mami kot njenemu jokajočemu dojenčku.

Zato namesto, da se skupaj z njo panično sprašujete, kaj je narobe z vnučkom, da joka, mami namenite umirjen in empatičen nasmeh s sporočilom, da je vse povsem v redu.

Vsakič, ko dojenček joka, namreč še ne pomeni, da je z njim kaj močno narobe. Res je dojenčkov jok težko poslušati, toda ne pozabite, da je dojenčku pri tem veliko težje. Zato mu pomagajte tako, da ostanete čim bolj mirni in s svojo umirjeno energijo pomirjate tudi njegovo mamo, da ga bo lahko čim uspešneje potolažila.

 

5) Mami povejte, da ji gre super

Ne glede na to, kako uspešna in samozavestna je mama, vsaka nosi v sebi tistega črvička, ki ji govori, da ni najboljša mama. Predvsem nove mame v sebi nosijo veliko dvomov v svoje materinstvo in skrbi, da jih dojenček morda ne mara ali da vse počnejo narobe. Toliko skrbi in dvomov obstaja, ko je treba dobro poskrbeti za dojenčka. Še posebej, ko dojenček joka in nam ga ne uspe potolažiti!

Zato mami z jokajočim dojenčkom ne pomagajo obsojajoči pogledi in "pametni nasveti", temveč predvsem besede in potrdilo, da svoje materinsko dela opravlja odlično. Čeprav trenutno ne ve, kako potolažiti svojega dojenčka.

Zato mami povejte, kako dobra mama je in kako je lahko njen dojenček srečen, da ima takšno mamo. Morda bo medtem, ko je usmerjena v jokajočega dojenčka, videti, da ji te besede ne pomenijo veliko oziroma da jih sploh ni zaznala, toda gotovo se jih bo spomnila, ko bo ob treh zjutraj izčrpana dojila svojega otroka. Zato drage babice, podprite svoje hčerke in snahe!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

VIDEO: Super ideje za velikonočno ustvarjanje z vnuki!

Dragi stari straši! Preverite super kreativne ideje za ...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

7 zdravstvenih razlogov ZA uživanje v seksu

Seks ni samo v užitek, ampak znanstveno dokazano izbolj...

Na pomoč: Partnerju/ki ni do seksa!

Preverili smo, kateri so najpogostejši vzroki za to, da...

Test: Se tudi vaša srčna črta na obeh dlaneh ujema?

Dajte skupaj dlani, rahlo jih upognite in preverite, če...

7 pravil zdravega in srečnega staranja

Tudi starost je lahko čudovit in nezamenljiv del življe...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.