Kako prepoznati pravi med, pravo oljčno olje, kavo, riž ...?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 17.3.2014
Prevare,ki jih proizvajalci hrane počnejo, so vse večje. Vse bolj pogosto so na prodajnih policah lažna oljčna olja, med, celo riž in podobno. Kupujete prave izdelke?
Preverite sestavine, preden živilo kupite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Preverite sestavine, preden živilo kupite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vse več je hrane, ki je lažna. Nekoč so proizvajali dražjo lažno hrano, danes pa jo lahko najdete tudi med cenejšimi živili, kot je recimo riž. Kupujete prava živila?

Oljčno olje
Oljčno olje spada v skupino živil, katerega najbolj pogosto poneverjajo. Še posebej pozorni morate biti pri nakupi ekstra deviškega olja. Raziskave so pokazale, da je mnogokrat mešano s sojinim oljem, koruznim olje, sončničnim oljem in celo s svinjsko mastjo. Nekatera olja so pomešana z oljčnim, v nekaterih oljih, ki jih prodajajo pod oljčnim, pa ni niti kapljice slednjega.

Ko kupujete oljčno olje, preverite datum nabiranja, ime proizvajalca in državo porekla. Iščite izdelek, ki je zaščiten in ima žig certifikata.

Pravo oljčno olje se pri nizkih temperaturah strdi in postane gostejše. Ko ga postavite nazaj na sobno temperaturo, pa spet postane bolj bistro in tekoče.

Med
Med, javorjev sirup in ostala naravna sladila je prav tako enostavno ponarediti. Vanje dodajajo fruktozni koruzni sirup ali običajni tekoči sladkor.

Da vas ne bodo preslepili, kupujte izdelke, ki imajo certifikat, od proizvajalca, ki ga poznate in mu zaupate. Če imate možnost, kupujte organski med od lokalnega čebelarja.

Začimbe
Tudi začimbe so lahko mešanica vsega drugega, le tistega, kar na embalaži piše, ne. Zabeleženi so primeri mešanja kurkume z riževo moko, mleti črni poper lahko vsebuje vejice in ajdovo moko. Najbolj vprašljiv med začimbami pa je dragi žafran, ki je lahko mešan z ognjičem ali celo s čebulo v prahu. Raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, je pokazala, da v 90 odstotkih začimbe, ki so se prodajale kot žafran, niso vsebovale le tega.

Kupujte začimbe, ki jih lahko sami zmeljete. Na prodajnih policah boste našli posušene začimbe, ki imajo mlinček. Tako boste lahko vsebino videli in se prepričali, kaj zares vsebujejo. Poglejte tudi državo porekla, saj veliko začimb prihaja iz Kitajske.

Kava
Tudi v mleti kavi so našli razne nadomestke, kot so sladki krompir, cikorija in pražen fižol. Da se boste temu ognili, je najbolje, da kupujete kavo v zrnju.

Riž
Riž nadomestijo z umetno smolo in krompirjevim škrobom. Najlažje je ponarediti basmati riž. Ta riž se namreč pobira le en mesec v letu, nato čaka devet mesecev, preden gre v prodajo. Raziskave so pokazale, da nekateri proizvodi vsebujejo le 15 odstotkov pravega basmati riža.

Grški jogurt
V zadnjem času je grški jogurt zelo popularno živilo in to so izkoristili tudi nekateri proizvajalci. Pravi grški jogurt naredijo tako, da jogurtu odvzamejo sirotko in dobijo fino kremasto zmes. Nekateri proizvajalci pa v jogurt le dodajo zmes za zgoščevanje, kot sta želatina in škrob, da dobijo bolj kremast proizvod.

Ko kupujete grški jogurt, preverite iz česa je sestavljen. Pravi vsebuje le mleko, mlečne kulture in nič več!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...

Fala Slonček vabi na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023

Peka kruha ima na Slovenskem bogato tradicijo, zato ne ...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

KAMILICA: pomirja živčni sistem, pomaga pri prehladu in gripi, spodbuja prebavo...

O ne, kamilica ni samo za otroke. Nežno, ne pomeni šibk...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Iz Jožičine kuhinje: Narastek iz šunke

Predlog za lahko poletno kosilo. Narastek iz šunke je k...

Iz Jožičine kuhinje: Borovničev liker

Jožica razkriva odličen recept za borovničev liker.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.