Letni dodatek za upokojence: Spremembe pri izplačilu

V letošnjem letu so določene spremenjene višine in cenzusi za izplačilo letnega dodatka, ki pripada upokojencem. Katere so te spremembe, si preberite v prispevku!
Letni dodatek za upokojence bo izplačan v juliju. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Letni dodatek za upokojence bo izplačan v juliju. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju zavod) bo na podlagi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015 (Uradni list RS, št. 95/2014; ZIPRS1415-C), izplačal letni dodatek v letu 2015 skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec julij 2015, kot je določeno v 4. odstavku 67.a člena omenjenega zakona.

Skladno s 3. odstavkom 67.a člena prej omenjenega zakona se pri določitvi višine letnega dodatka upošteva višina pokojnine oziroma nadomestila, ki ga uživalec prejme v mesecu izplačila letnega dodatka.

V letu 2015 so določene spremenjene višine in cenzusi za izplačilo letnega dodatka.
Uživalci pokojnin, ki imajo višino pokojnine do 414,00 evra, bodo prejeli 390,00 evrov letnega dodatka. Tisti, ki imajo pokojnino od 414,01 do 518,00 evra, bodo prejeli 250,00 evrov, od 518,01 do 622,00 evrov, bodo prejeli 190,00 evrov, od 622,01 do 750,00 evrov pa bodo prejeli 140,00 evrov letnega dodatka.

Uživalci invalidskih nadomestil, ki niso vključeni v obvezno zavarovanje na drugi podlagi, ki prejmejo višino invalidskega nadomestila od 622,00 evrov, prejmejo 190,00 evrov letnega dodatka, tisti, ki imajo mesečno od 622,01 do 750,00 evrov, prejmejo 140,00 evrov, tisti, ki pa imajo mesečno nad 750,00 evrov, pa se jim letni dodatek ne izplača.

Novost pri izplačilu letnega dodatka, ki je prvič nastopila v lanskem letu velja tudi v letošnjem letu in bo upoštevana pri obračunu in izplačilu letnega dodatka v mesecu juliju 2015, in sicer:

• skladno z 2. odstavkom 67.a člena novele ZIPRS1415-C se pri upoštevanju višine pokojnine posameznega uživalca seštejeta zneska osebne in dela vdovske pokojnine. Prav tako se pri prejemnikih družinskih pokojnin, ki se jim izplačuje družinska pokojnina tudi po drugem roditelju, seštejeta zneska obeh pokojnin. V kolikor seštevek obeh pokojnin ne presega 750,00 €, se letni dodatek izplača.

Letni dodatek v sorazmernem delu
V letu 2015 se način obračuna letnega dodatka v primerjavi s preteklim letom ne spreminja, kar pomeni, da bo letni dodatek izplačan v sorazmernem delu:

• uživalcem pokojnin, katerim se pokojnina po določbah mednarodnih sporazumov o socialni varnosti izplačuje v sorazmernem delu, glede na število mesecev slovenske delovne dobe v odvisnosti od skupne delovne dobe;

• uživalcem družinskih oziroma vdovskih pokojnin, torej v višini pripadajočega dela glede na vsoto vseh posameznih delov pokojnin, če je pravico uveljavilo več družinskih članov;

• uživalcem pokojnin oziroma invalidskih nadomestil, ki so pravico uveljavili v tekočem koledarskem letu po dvanajstinah, glede na čas trajanja pravice do pokojnine oziroma invalidskega nadomestila v tem letu, pod pogojem, da uživalci v tem letu niso prejeli regresa za letni dopust ali so ga prejeli le v sorazmernem delu. Kot mesec uživanja dajatve se šteje mesec, v katerem jo je upravičenec prejemal najmanj 15 dni. Na enak način se bo izplačal letni dodatek tudi uživalcem, ki jim je pravica do pokojnine oziroma invalidskega nadomestila prenehala pred koncem meseca julija 2015.

Zavod bo ob izplačilu v mesecu juliju 2015 poslal obvestila o nakazilu vsem prejemnikom pokojninskih, invalidskih in drugih prejemkov, na katerem bodo navedene meje za izplačilo letnega dodatka.
Morda te zanima tudi:

Upokojenci: ZPIZ sporoča spremembe pri višini pokojnin

Preberite, kaj se je spremenilo, kakšne so pokojninske ...

Spremembe ukrepov: Se obetajo sprostitve?

Semafor sproščanja ukrepov naj bi se spremenil. Nekater...

Sprejeta pokojninska novela prinaša višjo pokojnino

V prispevku preberite, kaj prinaša nova pokojninska nov...

Odloča se: Se bodo najnižje pokojnine res podvojile?

Ali bo sprejet predlog Levice, da naj bi se najnižje po...

Varstveni dodatek: Takšne so spremembe

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake ...

Crescendo v istem duru

Stari pri starostnih politikah skoraj nimajo besede.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.